• Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt

    Szerző: FH

    Az Országgyűlés másodjára is elfogadta az egészségbiztosítási törvényt. A dokumentumról a honatyák név szerint voksoltak. A kormánypárti képviselők közül egyedül Karsai József szavazott nemmel. A voksoláson összesen 9 képviselő nem szavazott különböző okokból.

      Miről is szól a törvény?


    Melyik egészségbiztosítási pénztárhoz fogunk tartozni? Hogyan működnek és miből gazdálkodnak? Hogyan történik majd a beutalás és a pénztárváltás? Milyen ellátásokra leszünk jogosultak? 
    A Webbeteg jogásza a törvényről.

    Karsai József, szocialista képviselő korábban is jelezte már a frakciónak, hogy nemmel szavaz majd, az ugyancsak MSZP-s Farkas Imre pedig azt mondta, nem kíván jelen lenni a voksolásnál. Lendvai Ildikó frakcióvezető korábban azt mondta, ha nem szavazzák meg a törvényjavaslatot, az etikai bizottság dönt az esetleges következményekről.

    A szocialisták közül Gál Zoltán betegsége miatt nem volt jelen, Filló Pál külföldön tartózkodik, Szili Katalin elnökölt és ezért nem voksolt, Toller László és Horn Gyula pedig nem gyakorolják képviselői jogaikat, így ők sem szavaztak. Az ellenzéki képviselőkön kívül Karsai József mellett még Gyenesei István, független képviselő is nemmel voksolt.

    Az Országgyűlés végül 203 igen, 173 nem szavazattal másodjára is elfogadta az egészségbiztosítási törvényt.

    A jogszabályt egyszer, tavaly december 17-én már elfogadta az Országgyűlés, de a köztársasági elnök nem írta azt alá, hanem megfontolásra visszaküldte a Háznak. Sólyom Lászlónak erre most nem lesz lehetősége: alá kell írnia a törvényt.

    Figyelembe vették az államfő kifogásait

    Fenyegetéssel nem lehet megfélemlíteni a képviselőket - így kezdte expozéját az egészségügyi miniszter az új egészségbiztosítási rendszerről szóló törvény záró vitájában hétfőn a parlamentben. Horváth Ágnes szerint a mostani egészségügyi rendszer alacsony hatásfokkal működik, pazarló és korrupt, meg kell ezért változtatni.

    A teljes mértékben állami működtetésű rendszereknél nem véletlen a korrupció és a pazarlás, hanem szükségszerűen alakult így. Tünetileg nem lehet kezelni a problémáit - fogalmazott annak kapcsán a miniszter, miért van szükség szerinte az új egészségbiztosítási rendszerre.

      A következő lépések


    Horváth Ágnes a törvény utáni feladatokról szólva elmondta, hogy pályázatot fognak kiírni tranzakciós tanácsadói posztra, akinek a feladata lesz többek között a "lehető legjobb" kisebbségi tulajdonosok megtalálása. Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ugyancsak ennek érdekében külföldi "road show -n" így például Angliában és Németországban próbálják majd ténylegesen megismertetni a potenciális befektetőket a Magyarországon várható feladatokkal.

    Horváth Ágnes azt mondta: Sólyom László köztársasági elnök elismerte nemrég egy interjúban, hogy a kormány figyelembe vette december végén megfogalmazott aggályait, és a jogszabályban nincsenek alkotmányellenes rendelkezések. A törvényt több ponton módosították az elmúlt hetekben, de a lényege nem változott: új szereplőkkel próbálnak újfajta szemléletet megvalósítani az egészségügyben, hogy az hatékonyabban működjön, és javuljon az ellátás minősége - tette hozzá.

    A miniszter itt is megígérte: egy beteg sem marad ellátás nélkül, nem lesz járulékemelés, a leendő egészségpénztárak nem válogathatnak a páciensek között, és fennmarad a kötelező egészségbiztosítás. Emellett a pénztáraknak lehetőségük lesz átvállalni a vizitdíjat és a kórházi napidíjat azon ügyfeleiktől, akik részt vesznek szűréseken.

    Hirdetés

    Horváth Ágnes szerint nem volt igazuk azoknak, akik azzal érveltek, hogy más országokban elbukott a több-biztosítós rendszer. Az ilyen kísérletek Chilében és Kazahsztánban valóban nem működtek, az európai országokban viszont igen - hozott példákat a miniszter.

    Horváth Ágnes úgy véli: az egészségügy így is már 10 fontos évet vesztette el azzal, hogy eddig húzták a reformját. Arra kérte ezért a képviselőket: ne hagyják, hogy újabb 10 évet veszítsen az egészségügy.

    A Fidesz kormány lemondott a több-biztosítós modellről

    Az egészségbiztosítási törvényjavaslat hétfői vitájában Mikola István (Fidesz) elismerte: annak idején az Orbán-kormány is fontolgatta a több-biztosítós rendszer bevezetésének lehetőségeit. Ezt a politikus csupán gondolatkísérletnek minősítette. Mint mondta: az Orbán-kabinet belátta, nem lehet a magyar társadalomra rászabadítani ezt a rendszert.

    A Fidesz egyébként a jelenlegi kormányzattól is azt várná; lássa be, hogy nem lehet és nem szabad bevezetni ezt a rendszert. Mikola István szerint a köztársasági elnök által visszaküldött törvény, és a most tárgyalt törvényjavaslat nem más, mint a versenypiaci több-biztosítós rendszer bevezetése. Szerinte ez az igazság, akármit is mond a kormányzat.

    A fideszes politikus nem érti, hogy mi az a súlyos probléma a magyar egészségügyben, amit csak a magánbiztosítók bevonásával lehet orvosolni.

    Mikola István biztos abban, hogy a törvény életbe lépését követően legalább négyszeresére nő a rendszer működési költsége. A politikus azt is az előterjesztők szemére vetette, hogy semmilyen felmérést nem végeztek, a javaslat kidolgozásánál népegészségügyi szempontokat nem fontoltak meg.

    Okafogyott népszavazás?

    Kóka János SZDSZ-elnök az Albert házaspár által kezdeményezett, több biztosítós rendszerről szóló népszavazási kezdeményezést a párt hétfői sajtótájékoztatóján okafogyottnak nevezte. Mint mondta, több biztosítós rendszert az SZDSZ szeretett volna, de az a koalíciós egyeztetésen elvérzett.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.02.11 17:46
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ellátás külföldön: a szükséges ellátás

    Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

    Időskori életbiztosítás

    Abban a korban jár, amikor már gyakran elgondolkozik a saját és családja jövőjéről? Néha azon jár az esze, hogyan óvja meg családját baleset vagy elhalálozás esetén? Fontolja meg az életbiztosítás megkötését, hogy nyugodt legyen a távolabbi jövőt illetően is. (x)

    Hosszú sorok a rendelőkben - Milyen lehetőségeink vannak?

    Egy MR vizsgálatra akár hat hónapot is várni kell, ráadásul a diagnosztika csak az első lépés; sok esetben ugyanilyen vagy még hosszabb várólistákkal kell számolnunk, ha egy gyógyító beavatkozásra kerül a sor. Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az OEP által kezelt központi várólistán.

    Horváth Ágnes tanácsokat ad

    Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter jelenleg egy olyan tanácsadó cégnél dolgozik, amelyet az Egészségügyi Minisztérium korábbi szakállamtitkára vezet - írja a szombati Magyar Nemzet.

    Népszavazás után - reform közben

    A biztosítói modellváltásról szóló törvény februári kihirdetésével új korszak kezdődik az egészségügyben. Ezt a változást vitatják meg szakértők a Népszabadság második egészségbiztosítási konferenciáján március 11-én.

    Egészségügyi ellátás külföldön: a teljes ellátás

    A Magyarországon megállapított nyugdíj alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét - az önrész kivételével - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások