Hatmillió H1N1-elleni vakcinát rendel a kormány

Szerző: Független Hírügynökség

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy 4+2 millió vakcinát rendel a H1N1 vírus elleni védekezés részeként az Omninvesttől összesen körülbelül 6 milliárd forint értékben - jelentette be az egészségügyi miniszter szerdán.

Székely Tamás kifejtette: négymillió vakcinát a legveszélyeztetettebb rétegek kapnak - a hat hónap és három év közötti gyermekek, a terhes kismamák, a 65 éven felüliek, illetve a 60 év aluliak, akik egyéb a H1N1 fertőzést elősegítő betegségben szenvednek.

Ezen belül 500 ezer oltóanyagot kapnak az ország működésében kiemelten fontos dolgozók, így például a betegekkel érintkező egészégügyi alkalmzottak, a rendfenntartó erők munkatársai, a stratégiai fontosságú vállalatok vezetői, illetve a közszolgáltatók munkatársai. A fennmaradó kétmillió vakcinát patikai forgalomba hozzák majd.

A szakminiszter hangsúlyozta: az oltóanyagot a kormány az Ominvesttől rendeli a mindenkori influenza-ellenes oltóanyag áráért, ami körülbelül 1100 forint darabonként. A vállalat október első heteiben kezdi meg a szállítást és november végére áll rendelkezésre a teljes mennyiség.

Arra a kérdésre, hogy miért nem írtak ki közbeszerzést a vakcinák beszerzésére Székely Tamás azt válaszolta: a piacon szereplő többi cég hasonló terméke négyszer annyiba kerülne, egy helyett két oltásból állna és csak februárra szállítanának.

A szakminiszter elismerte ugyanakkor, hogy a hazai oltóanyag klinikai kísérletei még hátra vannak, de szerinte ez nem probléma. Székely Tamás arra a kérdésre, hogy mi történik ha a járvány "nem vár" októberig azt felelte: nagy valószínűséggel várni fog.

Az új influenza tünetei és terjedése
A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. A betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.