Ezer felett a H1N1-halottak száma a világon

Független Hírügynökség
megjelent:

A világjárványt okozó új H1N1-influenza 1.154 halálos áldozatot szedett a világon az áprilisi megjelenése és július 31. között - jelentette be szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A vírust már a világ 168 országában illetve területén mutatták ki.

Az egész világon 162.380 laboratóriumi teszttel megerősített fertőzésről tud a WHO.

Ez a szám azonban lényegesen elmarad a ténylegestől, mivel a WHO július eleje óta már nem követeli meg a tagállamoktól az egyéni megbetegedések tesztelését és jelentését, csak a különleges esetekről és a nagy tendenciákról kér számokat.

Csak azokból az országokból kér a világszervezet laboratóriumilag alátámasztott egyéni adatokat, ahol most jelenik meg a vírus. A WHO hat régióra osztja a világot. Az amerikai régió (Észak- és Dél-Amerika együtt) vezet, csaknem 100 ezres (98.242) bizonyított megbetegedéssel, amelyből 1.008 végződött halállal.

Az új influenza első magyar halálos áldozata
Egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében. A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban nem járt orvosnál.

Az európai régióban 26.089 laboratóriumi teszttel igazolt fertőzés történt, amelyből 41 okozott halált. (Az európai járványügyi intézet, az ECDC naponta frissített összesítése szerint a 30 tagú EU-EFTA országcsoportban a fertőzések száma 27.892).

A nyugat-óceániai régióban a fertőzések száma 26.661, eből a halálos eseteké 39. A WHO délkelet-ázsiai régiójában 9858 igazolt fertőzés történt, ebből 65 végződött halállal.

A Földközi-tenger keleti mellékén 1.301 megbetegedést és 1 halált jelentettek. Az afrikai régióban 229 esetről tudnak, amelyből egyik sem volt halálos.

Az új influenza első magyar halálos áldozata

A brazil kormány bejelentette, hogy 18 millió adag újinfluenza elleni oltóanyagot rendelt meg erre az évre, és további 15 millió dózis vásárlását fontolgatja jövőre. Az idei tétel decemberre várható, és a 190 milliós lakosság nem egészen 10 százaléka számára lesz elég.
A vakcina már jóval a déli félteke téli influenzaszezonja után érkezik majd. Brazília azt is bejelentette, hogy a vakcinát a francia Sanofi Pasteur gyógyszergyártótól rendelte. A brazil egészségügyi minisztérium tájékoztatta az orvosokat, hogy az oltóanyag a jövő év elejétől áll majd rendelkezésre.
Azt is közölte, hogy elsőkként valószínűleg azokat az egészségügyi dolgozókat oltják be, akik influenzás betegekkel foglalkoznak. Brazília eddig 95 bizonyított újinfluenzás halálesetet jelentett be.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.