• Új influenza: ezer felett a halottak száma

    Szerző: Független Hírügynökség

    A világjárványt okozó új influenza 1.154 halálos áldozatot szedett a világon az áprilisi megjelenése és július 31. között,, jelentette be szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A vírust már a világ 168 országában illetve területén mutatták ki.

    Az egész világon 162.380 laboratóriumi teszttel megerősített fertőzésről tud a WHO.

    Hirdetés

    Ez a szám azonban lényegesen elmarad a ténylegestől, mivel a WHO július eleje óta már nem követeli meg a tagállamoktól az egyéni megbetegedések tesztelését és jelentését, csak a különleges esetekről és a nagy tendenciákról kér számokat.

    Csak azokból az országokból kér a világszervezet laboratóriumilag alátámasztott egyéni adatokat, ahol most jelenik meg a vírus. A WHO hat régióra osztja a világot. Az amerikai régió (Észak- és Dél-Amerika együtt) vezet, csaknem 100 ezres (98.242) bizonyított megbetegedéssel, amelyből 1.008 végződött halállal.

     Az új influenza első magyar halálos áldozata

    Egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében. A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban nem járt orvosnál. Tovább>>
    Az európai régióban 26.089 laboratóriumi teszttel igazolt fertőzés történt, amelyből 41 okozott halált. (Az európai járványügyi intézet, az ECDC naponta frissített összesítése szerint a 30 tagú EU-EFTA országcsoportban a fertőzések száma 27.892).

    A nyugat-óceániai régióban a fertőzések száma 26.661, eből a halálos eseteké 39. A WHO délkelet-ázsiai régiójában 9858 igazolt fertőzés történt, ebből 65 végződött halállal.

    A Földközi-tenger keleti mellékén 1.301 megbetegedést és 1 halált jelentettek. Az afrikai régióban 229 esetről tudnak, amelyből egyik sem volt halálos.

     Brazília 18 millió adag oltóanyagot rendelt

    A brazil kormány bejelentette, hogy 18 millió adag újinfluenza elleni oltóanyagot rendelt meg erre az évre, és további 15 millió dózis vásárlását fontolgatja jövőre. Az idei tétel decemberre várható, és a 190 milliós lakosság nem egészen 10 százaléka számára lesz elég.
    A vakcina már jóval a déli félteke téli influenzaszezonja után érkezik majd. Brazília azt is bejelentette, hogy a vakcinát a francia Sanofi Pasteur gyógyszergyártótól rendelte. A brazil egészségügyi minisztérium tájékoztatta az orvosokat, hogy az oltóanyag a jövő év elejétől áll majd rendelkezésre.
    Azt is közölte, hogy elsőkként valószínűleg azokat az egészségügyi dolgozókat oltják be, akik influenzás betegekkel foglalkoznak. Brazília eddig 95 bizonyított újinfluenzás halálesetet jelentett be.

    Legutóbb frissült: 2009.08.05 15:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Zika-láz - Romániában is megjelent a vírus

    Romániában is megjelent a zika-vírus: az első fertőzött nő nyilvántartásba vételétről kedden számolt be a bukaresti egészségügyi minisztérium.

    Zika-láz - Szlovákiában is megjelent a vírus

    Szlovákiában is megjelent a Zika-vírus okozta első megbetegedés - idézte Viliam Cislák egészségügyi minisztert szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

    Zika-láz - Csehországban is megjelent a vírus

    Csehországban is megjelent a Zika-vírus - közölte a cseh egészségügyi minisztérium csütörtökön Prágában. A közszolgálati hírtelevízió szerint eddig két esetről van szó.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.