• Őssejtterápiás központ nyílhat Ferihegy mellett

    Szerző: MTI

    Bár a hazai őssejtterápiás botrány még javában tart, az őssejtek reménybeli alkalmazására nagy ívű terveket dédelget a Beike biotechnológiai cég, amely azt tervezi, hogy 2010-ben Budapesten nyitja meg az európai őssejtterápiás központját - olvasható a hétfői Népszabadságban.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kínai cég magyar képviseletének vezetője azt mondta a lapnak: a ferihegyi légikikötő közelében nyílhat meg az első európai őssejtterápiás központ. A tervek szerint először az őssejtlaborban indulna a munka, ahol köldökzsinór-vérből és a magzatburokból gyűjtenék az őssejteket. Ha ellenőrzött körülmények között tudnak őssejteket kinyerni, szaporítani, akkor klinikai engedélyt kérhetnek.

    Páli Jenő a Népszabadságnak úgy fogalmazott: "nagyon rossz reklám egy beláthatatlan gyógyítási lehetőségnek, az őssejtterápiának mindaz, ami az utóbbi napokban napvilágra került", ám mindezek ellenére nem tekinti eleve veszett ügynek a hazai legális őssejtterápiát.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2009.08.03 11:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Abnormális vérsejtképzés: Myelodiszpláziás szindróma

    Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, ún. haematopoetikus (vérképző) őssejtek rendellenesek, ezért a vérsejtképzés elégtelen (ineffektív) és kóros (dysplasiás).

    Ki jelentkezhet őssejtdonornak? Mi a donáció menete?

    Hazánkban, ha valakinek szüksége van őssejtekre, nagy valószínűséggel találnak alkalmas donort - családi, elsősorban testvérdonort, ennek hiányában pedig idegen donort.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    Az őssejtek differenciálódásának egyik kulcsfehérjéjét fedezték fel

    A felfedezés új lehetőségeket nyithat meg egyebek mellett a csontritkulás és a cukorbetegség kezelésében. A Tks4 nevű fehérje őssejt-biológiai funkcióit Buday László munkacsoportja azonosította az MTA TTK Enzimológiai Intézetében, Vas Virág vezetésével.

    Prosztatarák utáni őssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti a súlyos merevedési zavarokat

    Az őssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti azokat a súlyos merevedési problémákat, amelyek egyes férfiaknál fellépnek prosztatarák után - derült ki francia kutatók által csütörtökön közzétett első biztató eredményekből.

    Ígéretes lehet az agyi érkatasztrófa kezelésében az őssejtterápia

    A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.