• Új influenza: újabb két halott Szaúd-Arábiában

    Szerző: MTI

    Újabb két ember halálát okozta az új típusú influenza Szaúd-Arábiában, és ezzel négyre emelkedett a kór halálos áldozatainak a száma a sivatagi királyságban.

    A rijádi egészségügyi minisztérium szombaton számolt be arról, hogy az előző nap elhunyt egy 32 éves kórházi ápoló az ország közepén lévő al-Kaszám tartomány egyik gyógyintézetében. A másik áldozatot, egy 25 esztendős férfit torokgyulladással és mellkasi panaszokkal szállítottak kórházba, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. 

    Hirdetés

    A héten egy indonéz nő és egy szaúdi férfi halálát okozta az új influenza Szaúd-Arábiában, ahol eddig mintegy 300 új influenzás esetet regisztráltak. A környező, Öböl-menti államokban a kór még nem oltott ki emberéletet.

    A szaúdi hatóságokat aggasztja, hogy a közeli hónapokban zarándokok milliói érkeznek a királyságba, hogy fölkeressék az országban lévő iszlám szent helyeket.
    A mekkai nagy zarándokalt, a haddzs novemberben lesz. Erre az eseményre rendszerint több mint 2 millió muzulmán zarándok utazik Szaúd-Arábiába a világ minden tájáról.

    Az úgynevezett kis zarándoklat, vagyis az omra gyakorlatilag egész évben zajlik, de a legtöbben a ramadán böjti hónap idején utaznak el a szent városba. A ramadán ebben az évben augusztus 20-án kezdődik. 

    A szaúdi hatóságok, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követve, várhatóan nem engedélyezik az idén idős embereknek és gyermekeknek a zarándokutakat.

    Partra szállhatott a fertőzötteket szállító amerikai óceánjáró utasainak a többsége

    Egészségügyi vizsgálat után az utasok többsége partra szállhatott szombaton a marseille-i kikötőben arról az amerikai óceánjáróról, amelyen több tucatnyi új influenzára utaló esetet mutattak ki.

     Az utasok és a személyzet tagjai közül azonban 146 embert továbbra is a fedélzeten tartanak karanténban - közölték a helyi francia hatóságok. 
    A Voyager of the Seas nevű luxushajó mintegy ötezer embert szállított egyhetesre tervezett földközi-tengeri körúton. Barcelonából futott ki július 26-án, majd Nápolyban kötött ki, és pénteken érkezett meg a francia hatóságok szerint a dél-franciaországi Villefranche kikötőjében.

    A francia szervek pénteken azt mondták, hogy a hajón hatvan H1N1-es vírussal megfertőződött személy tartózkodik. A franciák a spanyol hatóságoktól kapott értesülés alapján állították ezt. Egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy valóban a H1N1-es vírus vagy csak közönséges influenza tüneteiről van szó. 

     További cikkeink 

   • Új influenza - 59 igazolt eset Magyarországon
   • Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben?
   • Tömegesen tudják gyártani a H1N1 elleni védőoltást
   • Gyerekeken tesztelik a vakcinát
   • Újabb 51 áldozat az Egyesült Államokban
   •  A spanyol egészségügyi minisztérium közölte, hogy az egyik utason az új influenza tünetei jelentkeztek miután a hajó elindult Barcelonában, és a vizsgálat pozitívnak bizonyult. 
     A hajó tulajdonosa, az amerikai-norvég Royal Caribbean társaság azt állította, hogy a személyzet 62 tagját és két utast vizsgáltak meg a rajtuk mutatkozó, az új influenzára utaló tünetek miatt. A vizsgálat azonban mindegyikük esetében  negatívnak bizonyult.

    A hajótársaság szóvivője utalt rá: ezeknek a személyeknek elővigyázatosságból Tamiflu gyógyszert adtak be. 
    A szóvivő közölte: a Royal Caribbean minden egyes kikötőben egészségügyi nyilatkozatot tesz a szóban forgó hajóról, feltüntetve az "influenzára utaló tüneteket" egyes utasoknál.

     

    Legutóbb frissült: 2009.08.01 13:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.