• Kétfejű újszülött életéért küzdenek

    Szerző: Független Hírügynökség

    Egy Fülöp-szigeteki kórház orvosai próbálják megmenteni annak az ikerpárnak az életét, akik két fejjel, ám egy testtel születettek kedd éjjel. A manilai Jose Fabella kórházban világra jött kislányokat jelenleg az intézmény újszülött intenzív osztályán vizsgálják.

    A kórház egyik illetékese szerint a gyerekek egyelőre stabil állapotban vannak, ám - mint figyelmeztetett - életveszély is kialakulhat náluk, ha kiderül, hogy a legfőbb életfenntartó szerveikből csak egy van a szervezetükben.

    Hirdetés

    Mint mondta, az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat most végzik a kórház orvosai. "A túlélési esélyük a közös szervektől függ. Ha csak egy szívük van, nem élik túl" - fogalmazott a helyi rádiónak adott interjúban a neve elhallgatását kérő illetékes.

    Manilai médiajelentések szerint a gyermekek szüleinek már van öt másik gyermekük, és sem az apa, sem az anya családjában nem tudnak korábbi ikerszülésről.

    A kórház orvosai szerint a gyermekeket már az anya terhességének kezdetén érhette valamilyen fejlődési rendellenesség, ami miatt az ikrek teste nem vált szét.

    "Ez az első hasonló eset a kórházban" - mondta az intézmény egyik orvosa, aki azonban arra nem tért ki, hogy az anya terhesség alatti vizsgálatai során kiderült-e az ikrek normálistól eltérő fejlődése.

     Orvosi érdekességek

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.07.29 16:53
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai

    A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem az éhség vagy a hasfájás jele. Lehetséges, de közel sem biztos. A sírás annyit jelent, hogy komfortérzetében csorba esett, és ezt meglehetősen hangosan képes a környezete számára jelezni. Ugyanakkor számtalan oka lehet a sírásnak, melyek közül az egyik a hasfájás.

    Szamárköhögés - Az újszülöttekre veszélyes betegség

    A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

    Depressziós kispapák

    A Pediatrics szakmai folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Mi okozza a kispapa depressziót?

    Előtej (kolosztrum) - Mikor, mennyi a normális?

    A terhesség hónapjai alatt a hormonális változások miatt a női mell különleges átalakulásokon megy keresztül: mirigyállománya felszaporodik és alkalmassá válik a tejtermelésre. Míg a tejbelövellés a szülés után pár napot még várat magára, az úgynevezett előtej az első perctől kezdve a baba rendelkezésére áll.

    Akinek bőven van anyateje, segíthet másoknak

    Akinek bőven van anyateje, segíthet más kismamáknak - mondta az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnőtagozatának vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

    Rendben lezajlott a szülés? Mehet haza

    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.