• Vadócz Krisztián válogatott labdarúgó H1N1-vírussal fertőzött

    Szerző: MTI

    A világjárványt okozó új, H1N1-es influenzavírussal fertőzött a magyar labdarúgó-válogatott és az Osasuna középpályása, Vadócz Krisztián.

    A klub honlapja szerint a kispesti nevelésű játékos első tünetei múlt csütörtökön jelentkeztek, s elővigyázatosságból már akkor elkülönítették társaitól.

    Hirdetés

      Új influenza - 59 igazolt eset Magyarországon

    Az elmúlt napokban 12 új influenzás beteget regisztráltak Magyarországon. Ezzel - a halálos esettel együtt - 59-re emelkedett itthon az A(H1N1) -fertőzöttek száma. Tovább>>

    Vadócz péntekre belázasodott, s a jerezi kórházba vitték, ahol elvégezték a szükséges teszteket, melyek hétfőre kimutatták a H1N1-vírust.

    "Nagyon meglepett az eredmény, mert most már teljesen jól vagyok.

    Nagyon unatkozom a szobámban, s alig várom, hogy újra együtt edzhessek a társaimmal" - mondta Vadócz.

    Vadócz társai nem fertőződtek meg, így ők szokott napi programjukat végzik az edzőtáborban.

      A H1N1-fertőzést korán felismerve használ leginkább az influenza elleni szer

    A H1N1 influenza ellen 24-48 órán belül a leghatásosabbak a rendelkezésre álló szerek - közölték olasz kutatók. Stefano Merler, a trentói Bruno Kessler Alapítvány kutatója munkatársaival megállapította, hogy az újinfluenzás eseteknél igen fontos a korai felismerés.

    "Nagy erőfeszítéseket kellene tenni egy olyan ellenőrző rendszer létrehozására, amely a lehető leggyorsabban képes észlelni és kezelni a felbukkanó eseteket, mivel a 24 óránál nagyobb késlekedés egyaránt hatástalanná teheti az antivirális kezelést és a megelőzést" - írták a szerzők a BioMed Central (www.biomedcentral.com) elnevezésű egészségügyi portálon.

    A H1N1-fertőzés megállapítására jelenleg háromféle gyorsteszt áll rendelkezésre az Egyesült Államokban. Merler kutatócsoportja megállapította, hogy a gyógyszerek mielőbbi használata sokat segíthet. Matematikai modelljük alapján az derült ki, hogy a fiatalabb emberek antivirális szerrel való kezelése számos életet megmenthet, ugyanez azonban nem érvényes az idősebbek kezelésére.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az országoknak, hogy a népesség 25 százalékának ellátására elegendő vírusellenes szert készletezzenek. "Munkánk azt bizonyítja, hogy még azokban az országokban is, ahol nem áll rendelkezésre a WHO által javasolt 25 százalékos antivirális készlet, lehetséges a megbetegedések és a halálozások csökkentése, ha a vírusellenes gyógyszerek felhasználásánál életkor szerinti prioritásokat állítanak fel" - hangsúlyozta Merler.

    A kutatók szerint Olaszországban például csak a lakosság 12 százalékának elegendő a meglévő készlet. A korábbi influenza világjárványok adatainak elemzése alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a kis készletek mellett legcélszerűbb, ha minden fertőzöttet kezelnek, megelőzés céljából azonban csak a fiatalabb embereknek adnak szereket.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.28 17:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Influenza: Tanítási szünet és látogatási tilalom - Országos körkép

    Többnapos tanítási szünetet rendelt el kedden a zámolyi általános iskola igazgatója, mert hétfőn az intézmény diákjainak már több mint 40 százaléka hiányzott; Fejér megyében átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - közölte a kistérségi tiszti főorvos az MTI-vel. A múlt hetihez képest 35-40 százalékkal több az influenzaszerű megbetegedés a térségben.

    Az újinfluenza nem valóságos pandémia?

    Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány".

    H1N1 - A beoltott gyerekek felénél influenzás tünetek jelentkeztek

    A laborvizsgálatok során derül majd ki, hogy a H1N1 vírusnak volt-e "kórokozó szerepe". A tünetek egyébként enyhe lefolyásúak voltak, kisebb láz és köhögés jelentkezett a gyerekeknél, akik közül kórházba senki sem került - mondta Bujdosó László, megjegyezve, hogy már valamennyien gyógyultnak tekinthetők és szövődmények nem alakultak ki náluk.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    H1N1 - Tamiflunak ellenálló mutáns vírust találtak

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberi közlése szerint mutáns világjárványos influenzavírust találtak már Brazíliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Mexikóban és Ukrajnában.

    H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

    A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.