Több mint félezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez

Szerző: Független Hírügynökség

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) csaknem 530 esetben indított hatósági eljárást a kórházakkal, szakrendelőkkel és háziorvosokkal szemben a biztosítottak panaszai alapján - derül ki a felügyelet féléves beszámolójából.

Ez a szám másfélszerese a tavalyi év ugyanezen időszakában indított eljárásoknak. A korábbihoz hasonlóan a felügyelethez érkező panaszok többségében a nem megfelelő ellátást, a tájékoztatás hiányát, a dokumentációs hiányosságokat, valamint a bánásmódot kifogásolják.

Főleg a kórházak és a szakrendelők nőgyógyászatával, sebészetével és belgyógyászatával voltak elégedetlenek a biztosítottak.

A féléves beszámolóból kiderül: a biztosítottak jogainak védelmére létrehozott felügyelethez az első hat hónapban telefonon, levélben és e-mailben összesen 2235 megkeresés érkezett.

Ebből 715 volt panasz, a többi egyéb bejelentés, tájékoztatás kérés volt.

Egyre gyakrabban érdeklődnek illetve tesznek panasz a felügyeletnél amiatt, jogos-e, hogy egyes intézményeknél pénzt kérnek tőlük egyes egészségügyi ellátásért, így például az oltás beadásáért, a tüdőszűrés elvégzéséért, vagy egy meghatározott műtétért.

35 százalékban adtak igazat a panaszosnak

Az első hat hónapban a felügyelet 350 első fokú határozat született, ebből 35 százalékban a panaszosnak adott igazat a hatóság, 65 százalékban azonban nem állapított meg jogsértést.

Csaknem 100 esetben szabott ki pénzbírságot a Felügyelet.

A bírságok 72 százalékát kórházakra és szakrendelőkre a fennmaradó 28 százalékot a háziorvosokra illetve a mentésre és betegszállításra.

Az EBF nemcsak a beérkezett panaszok alapján, hanem saját hatáskörben is kezdeményezett ellenőrzéseket, összesítette a kórházi várólistákat, munkatársai elemzést készítettek többek között az önkéntes egészségpénztárakról és PET/CT vizsgálatokról és vizsgálták a kórházakban az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség érvényesülését is.

A felügyelet bővítette azt az adatmennyiséget is, amely a kórházakról és rendelőkről rendelkezésre áll: az érdeklődők az EBF honlapján a minőségi indikátorrendszer alatt jelenleg már több mint 100 ezer adatot kérdezhetnek le az intézményekről.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Várólisták - mely műtétekre kell a...

Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.