• Több mint félezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) csaknem 530 esetben indított hatósági eljárást a kórházakkal, szakrendelőkkel és háziorvosokkal szemben a biztosítottak panaszai alapján - derül ki a felügyelet féléves beszámolójából.

    Ez a szám másfélszerese a tavalyi év ugyanezen időszakában indított eljárásoknak. A korábbihoz hasonlóan a felügyelethez érkező panaszok többségében a nem megfelelő ellátást, a tájékoztatás hiányát, a dokumentációs hiányosságokat, valamint a bánásmódot kifogásolják.

    Hirdetés

    Főleg a kórházak és a szakrendelők nőgyógyászatával, sebészetével és belgyógyászatával voltak elégedetlenek a biztosítottak.

      Indikátorrendszer 2009

    Hasonlítsa össze a rendelők és kórházak szolgáltatásait! Indikátorrendszer 2009>>
    A féléves beszámolóból kiderül: a biztosítottak jogainak védelmére létrehozott felügyelethez az első hat hónapban telefonon, levélben és e-mailben összesen 2235 megkeresés érkezett.

    Ebből 715 volt panasz, a többi egyéb bejelentés, tájékoztatás kérés volt.

    Egyre gyakrabban érdeklődnek illetve tesznek panasz a felügyeletnél amiatt, jogos-e, hogy egyes intézményeknél pénzt kérnek tőlük egyes egészségügyi ellátásért, így például az oltás beadásáért, a tüdőszűrés elvégzéséért, vagy egy meghatározott műtétért.

    35 százalékban adtak igazat a panaszosnak

    Az első hat hónapban a felügyelet 350 első fokú határozat született, ebből 35 százalékban a panaszosnak adott igazat a hatóság, 65 százalékban azonban nem állapított meg jogsértést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csaknem 100 esetben szabott ki pénzbírságot a Felügyelet.

    A bírságok 72 százalékát kórházakra és szakrendelőkre a fennmaradó 28 százalékot a háziorvosokra illetve a mentésre és betegszállításra.

    Az EBF nemcsak a beérkezett panaszok alapján, hanem saját hatáskörben is kezdeményezett ellenőrzéseket, összesítette a kórházi várólistákat, munkatársai elemzést készítettek többek között az önkéntes egészségpénztárakról és PET/CT vizsgálatokról és vizsgálták a kórházakban az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség érvényesülését is.

    A felügyelet bővítette azt az adatmennyiséget is, amely a kórházakról és rendelőkről rendelkezésre áll: az érdeklődők az EBF honlapján a minőségi indikátorrendszer alatt jelenleg már több mint 100 ezer adatot kérdezhetnek le az intézményekről.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.07.24 22:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Elhunytak a sziámi ikrek

    A világra jövetel után két órával elhunyt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján súlyos, az élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született sziámi koraszülött ikerpár.

    Hová fordulhat a beteg, ha sérelem érte?

    Mindenkit, aki kórházban fekszik, orvosi kezelés alatt áll, vagy akárcsak egy szűrővizsgálaton vesz részt – azaz kapcsolatba kerül az egészségüggyel –, megilletik a betegjogok.

    Két év alatt 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez

    A fennállása óta eltelt két év alatt mintegy 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF), az általuk indított és lezárt eljárások száma közel kétezer - mondta Kovácsy Zsombor, a szervezet június 30-áig hivatalban lévő elnöke újságíróknak.

    Továbbra is népszerű az Egészségbiztosítási Felügyelet

    Talán az egyetlen hatóság, amelynek neve hallatán az emberek nem rezzennek össze. A 2006 óta működő Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) elnöke nem dicsekszik, nem kommentál, csupán a tényeket ismerteti. Kovácsy Zsombor csak halkan jegyzi meg: van okuk a büszkeségre. Interjú.

    Kik és mennyiért használhatják a VIP kórtermeket?

    Gyakran nehezen értelmezhető, hogy egyes kórházakban kik használhatják a térítési díj ellenében igénybe vehető betegszobákat, és azok milyen többletszolgáltatást nyújtanak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ezzel kapcsolatos év végi kutatásának eredményeit az intézmény honlapján publikálta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.