Franciaország mindenkit be akar oltani új influenza ellen

Szerző: Független Hírügynökség

A 64 milliós Franciaország 94 millió adag sertésinfluenza-oltást rendelt meg, plusz 36 milliót lefoglalt, jelentette be az egészségügyi miniszter, Roselyne Bachelot. A rendelés értéke 1 milliárd euró (274 milliárd forint).

A vakcinát október és január között fogják a gyártók leszállítani. A 94 millió adagból 28 milliót gyárt a francia székhelyű Sanofi-Pasteur, 50 milliót a brit GlaxoSmithKleine, 16 milliót a svájci székhelyű Novartis. Franciaország ezen kívül opciót jelentett be 28 millió adagra a Sanofi-Pasteurnél és 8 millióra a Novartisnál.

Így tehát szükség esetén minden lakót beoltanak. Az oltást kétszer kell beadni néhány hét különbséggel. A költséget az állami és a magán társadalombiztosítók közösen fedezik. Az oltást külön erre a célra kijelölt központokban fogják beadni.

Hatástalan az új vírus elleni egyik gyógyszer? Az ÁNTSZ cáfol

Továbbra is hatékony az új influenza ellen ajánlott mindkét antivirális szer - ez derül ki az ÁNTSZ csütörtöki közleményéből. Ezzel cáfolták azokat az állításokat, miszerint az A(H1N1) vírus úgy alakult át, hogy az egyik gyógyszerre már rezisztens lett.

A francia egészségügyi miniszter közlése szerint szakértők most dolgozzák ki a prioritásokat, hogy kiket oltsanak be elsőkként. Valószínű, hogy az egészségügyi dolgozók, a terhes nők, a gyerekek és a krónikus betegek kapnak elsőséget. De a párizsi kormánynak az a célja, hogy mindenki hozzájuthasson az oltáshoz, akinek szüksége van rá.

Jövő hét végétől a francia gyógyszertárakban receptre antivirális tablettát és ingyenes orrszájmaszkot is árusítanak.

Magyarországon a lakosság fele kaphat védőoltást

Franciaországban eddig 600 bizonyított fertőzést okozott az új H1N1-es influenzavírus, de haláleset nem történt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az oltóanyagnak szeptemberre kell elkészülnie. A WHO korábban megállíthatatlannak minősítette a világjárványt.

Magyarországon az egészségügyi vezetők a lakosság 50-60 százalékának beoltását szeretnék, jelentette ki a Független Hírügynökségnek csütörtökön Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.