• Az ÁNTSZ cáfolja, hogy hatástalanná vált az új vírus elleni egyik gyógyszer

    Szerző: Független Hírügynökség

    Továbbra is hatékony az új influenza ellen ajánlott mindkét antivirális szer - ez derül ki az ÁNTSZ csütörtöki közleményéből. Ezzel cáfolták azokat az állításokat, miszerint az A(H1N1) vírus úgy alakult át, hogy az egyik gyógyszerre már rezisztens lett.

    A sajtóhírek szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mutatta ki, hogy az influenza vírus érzéketlenné vált az egyik antivirális szerre. Ezzel szemben a WHO múlt szerdán közzétett információja szerint eddig összesen három beteg esetén (egy-egy fő Dániából, Japánból és Hong-Kongból) jelentettek antivirális szerre rezisztens influenza A(H1N1) vírust. Mind a három megbetegedés egyébként enyhe lefolyású volt és a rezisztens vírus nem terjedt emberről emberre.

    Hirdetés

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint ezek az esetek szórványosnak minősülnek, ugyanis a többi vizsgált vírus nem mutatta ezt az eltérést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ÁNTSZ szerint jelenleg semmi jel nem mutat arra, hogy a vírus ellen széles körben antivirális rezisztencia lenne kialakulóban. A WHO éppen ezért leszögezte, hogy az antivirális szerek továbbra is kulcsfontosságúak az influenza járvány elleni küzdelemben.

    A szolgálat egyúttal azonban felhívja a figyelmet, hogy csak orvosi utasításra szedje mindenki a WHO által ajánlott két gyógyszert, mert kontroll nélküli szedése valóban rezisztenciát alakíthat ki.

    A WHO két gyógyszert tekint hatásos kezelési eszköznek: a Tamiflu és a Relenza elnevezésű szereket. A napokban a sajtóban megjelent hírek az előbbiről írták, hogy hatástalanná vált a vírussal szemben.

      WHO: A világjárvány már megállíthatatlan - WHO

    A sertésinfluenza-világjárvány megállíthatatlan, ezért minden ország számára hozzáférhetővé kell tenni a védőoltást - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet oltóanyag-kutatási igazgatója. A vakcinának már szeptemberre el kellene készülnie, és minden országban szükség lesz rá - mondta Marie-Paul Kieny.
    A szakértők szeptemberben fogják eldönteni, hogy az új vírus elleni vakcinát beépítsék-e a déli félteke számára készülő következő (jövő évi) szezonális influenza-oltóanyagba. Az északi félgömb számára az idei téli influenzavakcina gyártása már csaknem befejeződött. Az Egyesült Államok járványügyi hatóságai nemrég bejelentették, hogy már augusztusban megkezdődhet az új influenza elleni oltóanyag klinikai kipróbálása.
    Az egyes országok maguk dönthetik el, hogy a lakosság milyen csoportjait oltják be legelőször, de az egészségügyi dolgozóknak az elsők között kell lenniük, hiszen nagy szükség lesz rájuk, amikor egyre több ember betegszik majd meg, emelte ki a WHO szakértője.
    Ugyancsak előnyt kell adni a terhes anyáknak és a krónikus betegeknek. Külön figyelmet kell fordítani a gyerekekre, mert ők "erősítik fel" a járványokat, mivel az iskolákban nagy tömegben vannak együtt - tette hozzá Marie-Paul Kieny.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.07.16 13:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

    Sikeresen indul a méhnyakrák elleni országos védőoltási kampány

    Átlagosan tízből nyolc szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

    Hétfőig lehet leadni a szülői nyilatkozatokat a HPV elleni oltásról

    Jövő hétfőn lejár az a határidő, ameddig a szülők nyilatkozhatnak arról, kérik-e lánygyermeküknek a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Hol nem kötelező a tüdőszűrés? Megmutatjuk!

    A jelenleg érvényes szabályozás szerint a megyei tisztifőorvosok ott rendelnek el kötelező tüdőszűrést a 30 éves és annál idősebb lakosság számára, ahol az új megbetegedések száma százezer főre vetítve meghaladja a 25-öt.

    Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

    Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

    Szigorú ellenőrzések az első napon

    A türelmi idő lejártával, már az első nap ellenőrzései nyomán több mint egymillió forint bírságot szabhatnak ki a hatóságok a szigorúbb dohányzási szabályok megszegése miatt - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások