Új vírus - a H1N1 vírus ellenáll az egyik itthon is kapható gyógyszernek

Szerző: MTI

A H1N1 vírus már ellenáll az egyik ellene javasolt gyógyszernek - közölte honlapján az Egészségügyi Világszervezet. A szer Magyarországon is kapható.

A tájékoztatás szerint a WHO felhívást tett közzé a honlapján, amelyben közölték, hogy a H1N1 influenza kezelésére ajánlott gyógyszerek közül az oseltamivir tartalmú szerrel szemben rezisztens (ellenálló) vírusokat izoláltak, azaz a kórokozók körében elkezdett kialakulni a rezisztencia.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a rezisztens vírusok a másik, a zanamivir tartalmú antivirális (vírusellenes) szerrel szemben érzékenyek, vagyis a szer elpusztítja őket. A WHO korábban két gyógyszert ajánlott a betegség kezelésére, az oseltamivir és a zanamivir tartalmú antivirális szereket.

Összesített adatok

A WHO legutóbbi, múlt heti összesítése szerint a világ több mint 130 országában csaknem 100 ezer ember fertőződött meg a sertésinfluenzával, és csaknem 430 eset végződött halállal.
Magyarországon nyár közepétől már a zanamivir tartalmú készítmény is elérhető a patikákban. A WHO jelentése szerint Dániában, Japánban, Kínában, sőt már az Egyesült Államokban is olyan H1N1 vírusokat találtak, amelyek rezisztensek az oseltamivir tartalmú antivirális készítményre.

Ezeket a vírusokat három olyan betegnél izolálták a szakemberek, akik súlyos tüneteket mutattak.

Ugyanakkor, miközben a kórokozók rezisztensek voltak az oseltamivirre, a zanamivir tartalmú antivirális készítményre érzékenyek voltak.

A WHO emiatt egyelőre nem módosítja a H1N1 betegség kezelésére vonatkozó klinikai ajánlásait.

Hazánkban mindkét patikai készítmény forgalomban van

Jelenleg Magyarországon mindkét szóban forgó antivirális készítmény patikai forgalomban van. Az új influenza elleni magyar oltóanyag augusztus közepére készülhet el leghamarabb a Népszabadság múlt szombati híre szerint.

Már megindult az oltóanyaggyártás, az úgynevezett preklinikai vizsgálatokra azonban még nem került sor - napokon belül megkezdődhetnek viszont a tengerimalac-kísérletek -, és természetesen a klinikai kipróbálás is hátravan még.

Ebből tehát legkorábban augusztus közepére lehet használható vakcina, akkor kezdődhet meg a Magyarország számára szükséges mennyiség felhalmozása - mondta a gyártó Omninvest szóvivője a napilapnak.

Már legalább öt világcég rendelkezik hatékonynak tűnő oltóanyaggal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra számít, hogy Európában a betegség az emberek húsz százalékát fertőzheti meg, a tervek szerint ennél több embert kell beoltani - írta a Népszabadság.

A világjárvány már megállíthatatlan - WHO

A sertésinfluenza-világjárvány megállíthatatlan, ezért minden ország számára hozzáférhetővé kell tenni a védőoltást - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet oltóanyag-kutatási igazgatója. A vakcinának már szeptemberre el kellene készülnie, és minden országban szükség lesz rá - mondta Marie-Paul Kieny.

A szakértők szeptemberben fogják eldönteni, hogy az új vírus elleni vakcinát beépítsék-e a déli félteke számára készülő következő (jövő évi) szezonális influenza-oltóanyagba. Az északi félgömb számára az idei téli influenzavakcina gyártása már csaknem befejeződött. Az Egyesült Államok járványügyi hatóságai nemrég bejelentették, hogy már augusztusban megkezdődhet az új influenza elleni oltóanyag klinikai kipróbálása.

Az egyes országok maguk dönthetik el, hogy a lakosság milyen csoportjait oltják be legelőször, de az egészségügyi dolgozóknak az elsők között kell lenniük, hiszen nagy szükség lesz rájuk, amikor egyre több ember betegszik majd meg, emelte ki a WHO szakértője.

Ugyancsak előnyt kell adni a terhes anyáknak és a krónikus betegeknek. Külön figyelmet kell fordítani a gyerekekre, mert ők "erősítik fel" a járványokat, mivel az iskolákban nagy tömegben vannak együtt - tette hozzá Marie-Paul Kieny.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

Magyar rákkutató cég lett Európa...

Az Oncompass Medicine lett a győztese a Digitaleurope csütörtökön lezárult versenyének, így - számos európai céget legyőzve - a magyar rákkutató...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.