Új vírus - a H1N1 vírus ellenáll az egyik itthon is kapható gyógyszernek

MTI
megjelent:

A H1N1 vírus már ellenáll az egyik ellene javasolt gyógyszernek - közölte honlapján az Egészségügyi Világszervezet. A szer Magyarországon is kapható.

A tájékoztatás szerint a WHO felhívást tett közzé a honlapján, amelyben közölték, hogy a H1N1 influenza kezelésére ajánlott gyógyszerek közül az oseltamivir tartalmú szerrel szemben rezisztens (ellenálló) vírusokat izoláltak, azaz a kórokozók körében elkezdett kialakulni a rezisztencia.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a rezisztens vírusok a másik, a zanamivir tartalmú antivirális (vírusellenes) szerrel szemben érzékenyek, vagyis a szer elpusztítja őket. A WHO korábban két gyógyszert ajánlott a betegség kezelésére, az oseltamivir és a zanamivir tartalmú antivirális szereket.

Összesített adatok

A WHO legutóbbi, múlt heti összesítése szerint a világ több mint 130 országában csaknem 100 ezer ember fertőződött meg a sertésinfluenzával, és csaknem 430 eset végződött halállal.

Magyarországon nyár közepétől már a zanamivir tartalmú készítmény is elérhető a patikákban. A WHO jelentése szerint Dániában, Japánban, Kínában, sőt már az Egyesült Államokban is olyan H1N1 vírusokat találtak, amelyek rezisztensek az oseltamivir tartalmú antivirális készítményre. Ezeket a vírusokat három olyan betegnél izolálták a szakemberek, akik súlyos tüneteket mutattak.

Ugyanakkor, miközben a kórokozók rezisztensek voltak az oseltamivirre, a zanamivir tartalmú antivirális készítményre érzékenyek voltak.

A WHO emiatt egyelőre nem módosítja a H1N1 betegség kezelésére vonatkozó klinikai ajánlásait.

Hazánkban mindkét patikai készítmény forgalomban van

Jelenleg Magyarországon mindkét szóban forgó antivirális készítmény patikai forgalomban van. Az új influenza elleni magyar oltóanyag augusztus közepére készülhet el leghamarabb a Népszabadság múlt szombati híre szerint.

Már megindult az oltóanyaggyártás, az úgynevezett preklinikai vizsgálatokra azonban még nem került sor - napokon belül megkezdődhetnek viszont a tengerimalac-kísérletek -, és természetesen a klinikai kipróbálás is hátravan még. Ebből tehát legkorábban augusztus közepére lehet használható vakcina, akkor kezdődhet meg a Magyarország számára szükséges mennyiség felhalmozása - mondta a gyártó Omninvest szóvivője a napilapnak.

Már legalább öt világcég rendelkezik hatékonynak tűnő oltóanyaggal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra számít, hogy Európában a betegség az emberek húsz százalékát fertőzheti meg, a tervek szerint ennél több embert kell beoltani - írta a Népszabadság.

A világjárvány már megállíthatatlan a WHO szerint

A sertésinfluenza-világjárvány megállíthatatlan, ezért minden ország számára hozzáférhetővé kell tenni a védőoltást - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet oltóanyag-kutatási igazgatója. A vakcinának már szeptemberre el kellene készülnie, és minden országban szükség lesz rá - mondta Marie-Paul Kieny.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.