BM Kórház: magánkórház vagy szálloda

Szerző: FH

Bár még nem írták ki a tavaly bezárt BM Kórház ingatlanára a pályázatot, már több nagy befektető érdeklődik a fővárosi Városligeti fasorban lévő telek és négy épület iránt.

Mezei Csaba, a felszámolást vezető megbízott gazdasági igazgató úgy tudja, a befektető csoportok vagy magánkórházzá, vagy szállodává alakítanák a belügyiek egykori egészségügyi intézményét.

A BM Kórház tavaly július 1-ével beolvadt az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK) és ezzel a Városligeti Fasorban hivatalosan megszűnt az egészségügyi ellátás. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kezelésében lévő ingatlanok eladásáról már akkor döntöttek, de az intézmény kiürítése, az iratok rendezése, az adósságrendezés, a volt dolgozók kifizetése miatt a felszámolás várhatóan májusig-júniusig tart.

Tizenegymilliárd fölötti bevétel?

A nemzetközi pályázatokat várhatóan egy hónapon belül kiírják, nemcsak a városligeti ingatlanra, hanem a BM-hez tartozó Budakeszi úti szanatóriumra és a Bezerédi utcai BM óvodára is. Mezei Csaba elmondta: az ingatlanbecslések alapján a városligeti kórházért minimum 8,5 milliárd forintot, a szanatóriumért 2,5 milliárdot és az óvodáért 120 millió forintot szeretnének kapni.

Az ingatlanok eladásából befolyt összeget arra a két új toronyépület felhúzására szánják, amelyek az ország jelenleg legkorszerűbb kórházához, az Állami Egészségügyi Központhoz tartoznának. Ezzel a két korszerűen felszerelt egészségügyi toronnyal kiválthatnák az ÁEK jelenlegi elavult két telephelyét, a Podmaniczky utcai és budai oldalon álló volt MÁV kórházakat.

Hamarosan lezárul a felszámolás

Kórházbezárások

A kormány 2006-ban határozott arról, hogy öt kórházat, a központi és a Budai MÁV kórházat, az Országos Gógyintézeti Központot (OGYK), a Honvéd Kórházat és a BM Kórházat összevonja egy intézménybe, az Állami Egészségügyi Központba. Az összevonás miatt a BM Kórházon kívül a Szabolcs utcai OGYK-t is kiürítették, jelenleg már itt sem folyik semmilyen orvosi ellátás.

A BM Kórház volt dolgozói közül az Állami Egészségügyi Központ 480-at átvett, a többi, 460 orvos és egészségügyi szakdolgozó végkielégítését a felmondási idejük lejártával folyamatosan fizetik. Az igazgató elmondta: ez a folyamat május elejével zárul le. Hozzátette: kórház köztartozásait is sikerült rendezni, így tavasz végére nyár elejére már teljesen tehermentesen tudják lezárni a felszámolást.

A BM kórház orvosi műszereinek 90 százalékát is már átszállították az ÁEK-ba, a többi eszközre nem tartott igényt a központ, így azokat vidéki, kevésbé felszerelt intézményeknek ajánlják fel - mondta Mezei Csaba. Hozzátette: a berettyóújfalui intézménnyel már tárgyalnak is a volt patológiai osztály és sterilizáló műszereinek átadásáról. Szintén sikerült a jogszabályoknak megfelelően rendezni a BM Kórház egykori betegeinek kórlapjait, amely nem volt kis munka, hiszen egymás mellé rakva 3,5 kilométernyi iratról van szó. Az igazgató szerint a kórlapokat február végére át tudják adni a központnak, ahova tavaly óta a BM betegei is tartoznak.

Addig is, ameddig nem adják el a kórházat, az ingatlanmegóvás érdekében az igazgató bérbe adta egyes részeit. Az izotópos részleget olyan orvosok vették ki, akik korábban a kórházban dolgoztak, egy másik irodát pedig egy számítástechnikai cég bérel. A bérlők a szerződésben tudomásul vették, hogy a Városligeti fasor helyiségeit csak bizonytalan ideig használhatják, hiszen a BM Kórházat előbb-utóbb eladják.

(FH)

Módosítva: 2008.02.07 16:04, Megjelenés: 2008.02.07 16:04
Címkék: Izotóp, Kórház
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

16 ezren fordultak orvoshoz...

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 4-e és 10-e között 16 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az ezt...

Önkéntes pszichológusok segítenek...

200 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget az ukrajnai menekülteknek, de a szakemberek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.