• Az EU erősíti a gyógyszergyárak ellenőrzését

    Szerző: MTI

    Szigorítani fogja az Európai Bizottság a gyógyszerágazat ellenőrzését, miután a szektor vizsgálatából az derült ki, hogy csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma, a generikus (azaz lejárt szabadalmú, olcsóbban utángyártható) gyógyszerek pedig késve jutnak a piacra.

    Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdán ismertette Brüsszelben a másfél éves vizsgálatról készült jelentést.

    Hirdetés

    Úgy vélte, a visszásságok egyik oka a vállalatok magatartása, de más tényezők, például a szabályozórendszer hiányosságai is hozzájárulhatnak a problémákhoz. Brüsszel elsősorban az innovatív és a generikus gyógyszergyártók közötti megállapodások rendszeres ellenőrzésére készül, az első trösztellenes vizsgálatok már folyamatban is vannak.

    A testület 17 EU-tagállamban tanulmányozta azokat a hatóanyagokat, amelyek 2000 és 2007 között vesztették el kizárólagosságukat. Megállapította, hogy a szabadalmak lejárta után a betegeknek átlagosan több mint hét hónapig kellett várniuk az olcsóbb, generikus gyógyszerek megjelenésére.

    Ez 20 százalékos többletkiadást jelentett a pácienseknek, emelte ki Kroes. A vizsgált tagországokban a lakosság 3 milliárd euróval többet takaríthatott volna meg, ha a vizsgálatba bevont hatóanyagok generikus változatai időben piacra kerülnek. A 2000-2007 időszakban 14 milliárd euró megtakarítást hozott a fogyasztóknak a generikus termékek megjelenése a vizsgált csoportban.

    Generikus és innovatív termékek

    A generikus gyógyszerek, két évvel piacra kerülésük után, átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak, mint az innovatív termék volt korábban. A jelentés arra kéri a tagállamokat, hogy hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek megkönnyítik a generikus gyógyszerek térnyerését. Az unióban átlagosan minden EU-lakos évente több mint 400 eurót költ gyógyszerekre.

    A bizottsági dokumentum szerint az érdekelt felek körében széles körű egyetértés tapasztalható abban, hogy közösségi szabadalomra van szükség, és létre kell hozni a szabadalmi peres eljárások egységes és szakosodott európai rendszerét. Kroes hangoztatta, hogy erősebb versenyre és kevesebb bürokráciára van szükség a gyógyszeriparban. "Túl fontos ez az ágazat az európai polgárok egészsége és az európai államok pénzügyei számára ahhoz, hogy a legjobbnál kevesebbel beérjük...

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    A generikus gyógyszerek forgalomba kerülésében minden hét, minden hónap késedelem a betegek és az adófizetők pénztárcáját terheli", írta a holland biztos a jelentés kommentárjában.

    A vizsgálat megállapította, hogy az innovatív gyógyszergyárak számos eszközt alkalmaznak avégett, hogy, amíg csak lehet, meghosszabbítsák gyógyszereik olcsóbb versenytárs nélküli kereskedelmét.

    A korábban ismertetett praktikák közé tartozik, hogy a cégek ugyanarra a hatóanyagra vonatkozó többszörös szabadalmi kérelemmel meghosszabbítják egyes gyógyszereik kizárólagos gyártási jogát, ezzel akadályozva a lejárt szabadalmú szereket előállító vállalatok tevékenységét.

    Brüsszel szerint szintén a verseny zavarására alkalmazott gyakorlat a pereskedés a generikus áruk gyártóival. A bizottság nem nevezett meg vállalatokat, amelyek ellen vizsgálatra készül, de tavaly számos nagy cégnél végzett már váratlan ellenőrzéseket.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.09 17:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészségbiztosító: egy új hatóanyagot fogadott be az OEP

    Február 1-jétől egy új hatóanyagú készítményt fogadott be társadalombiztosítási finanszírozásba a egészségbiztosító.

    Tovább szigorodó etikai szabályok a gyógyszeriparban

    Hatályba lépett a négy gyógyszergyártói Szövetség módosított Gyógyszer-kommunikációs Etikai Kódexe, melyet a betegek érdekeinek legmagasabb szintű védelme, valamint a gyógyszeripari szereplők önmagukkal szemben felállított, legszigorúbb szabályok megalkotása iránti igény hívott életre.

    Okos gyógyszerek segítik a gyógyulásunkat

    Az innovatív terápiák számos betegségre nyújthatnak hatékony megoldást, ám ezek ismertsége jelenleg igen alacsony. Éppen ezért az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete felvilágosító kampányt indított, hogy ily módon hangsúlyozza az egészségtudatosság fontosságát és megismertesse a modern terápiás lehetőségekkel a lakosságot.(x)

    Nem emelkednek a lakossági gyógyszerkiadások

    A Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével, és fenntartja az ellátás színvonalát - szögezte le az egészségügyi államtitkárság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Tájékoztatás az olcsóbb készítmények árairól

    A gyógyszertárban kapott blokkra szerdától azt is ráírják, hogy a kiváltott készítménynél lett volna olcsóbb, így a betegek szembesülhetnek azzal, mennyit spórolhattak volna.

    Intézkedések a gyógyszer- és biotechnológiai ipar érdekében

    A gyógyszeripari kutatás-fejlesztés és az orvosi biotechnológia támogatását segítő kormányzati akcióterv középpontjában a rendelkezésre álló források hatékonyabb kihasználása áll a szektor versenyképességének növeléséért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.