• Az EU erősíti a gyógyszergyárak ellenőrzését

    Szerző: MTI

    Szigorítani fogja az Európai Bizottság a gyógyszerágazat ellenőrzését, miután a szektor vizsgálatából az derült ki, hogy csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma, a generikus (azaz lejárt szabadalmú, olcsóbban utángyártható) gyógyszerek pedig késve jutnak a piacra.

    Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdán ismertette Brüsszelben a másfél éves vizsgálatról készült jelentést.

    Hirdetés

    Úgy vélte, a visszásságok egyik oka a vállalatok magatartása, de más tényezők, például a szabályozórendszer hiányosságai is hozzájárulhatnak a problémákhoz. Brüsszel elsősorban az innovatív és a generikus gyógyszergyártók közötti megállapodások rendszeres ellenőrzésére készül, az első trösztellenes vizsgálatok már folyamatban is vannak.

    A testület 17 EU-tagállamban tanulmányozta azokat a hatóanyagokat, amelyek 2000 és 2007 között vesztették el kizárólagosságukat. Megállapította, hogy a szabadalmak lejárta után a betegeknek átlagosan több mint hét hónapig kellett várniuk az olcsóbb, generikus gyógyszerek megjelenésére.

    Ez 20 százalékos többletkiadást jelentett a pácienseknek, emelte ki Kroes. A vizsgált tagországokban a lakosság 3 milliárd euróval többet takaríthatott volna meg, ha a vizsgálatba bevont hatóanyagok generikus változatai időben piacra kerülnek. A 2000-2007 időszakban 14 milliárd euró megtakarítást hozott a fogyasztóknak a generikus termékek megjelenése a vizsgált csoportban.

    Generikus és innovatív termékek

    A generikus gyógyszerek, két évvel piacra kerülésük után, átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak, mint az innovatív termék volt korábban. A jelentés arra kéri a tagállamokat, hogy hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek megkönnyítik a generikus gyógyszerek térnyerését. Az unióban átlagosan minden EU-lakos évente több mint 400 eurót költ gyógyszerekre.

    A bizottsági dokumentum szerint az érdekelt felek körében széles körű egyetértés tapasztalható abban, hogy közösségi szabadalomra van szükség, és létre kell hozni a szabadalmi peres eljárások egységes és szakosodott európai rendszerét. Kroes hangoztatta, hogy erősebb versenyre és kevesebb bürokráciára van szükség a gyógyszeriparban. "Túl fontos ez az ágazat az európai polgárok egészsége és az európai államok pénzügyei számára ahhoz, hogy a legjobbnál kevesebbel beérjük...

    A generikus gyógyszerek forgalomba kerülésében minden hét, minden hónap késedelem a betegek és az adófizetők pénztárcáját terheli", írta a holland biztos a jelentés kommentárjában.

    A vizsgálat megállapította, hogy az innovatív gyógyszergyárak számos eszközt alkalmaznak avégett, hogy, amíg csak lehet, meghosszabbítsák gyógyszereik olcsóbb versenytárs nélküli kereskedelmét.

    A korábban ismertetett praktikák közé tartozik, hogy a cégek ugyanarra a hatóanyagra vonatkozó többszörös szabadalmi kérelemmel meghosszabbítják egyes gyógyszereik kizárólagos gyártási jogát, ezzel akadályozva a lejárt szabadalmú szereket előállító vállalatok tevékenységét.

    Brüsszel szerint szintén a verseny zavarására alkalmazott gyakorlat a pereskedés a generikus áruk gyártóival. A bizottság nem nevezett meg vállalatokat, amelyek ellen vizsgálatra készül, de tavaly számos nagy cégnél végzett már váratlan ellenőrzéseket.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.07.09 17:22, Megjelenés: 2009.07.09 17:22
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Újabb gyógyszerszállítmány érkezett, ezúttal Japánból

    Újabb egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett szombaton Magyarországra, ezúttal Japánból, ez segíti a koronavírus miatt kórházban ápolt betegeket abban, hogy minél előbb meggyógyuljanak és elkerülhessék a tüneteik súlyosabbá válását - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

    Szlávik: csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni a járvány terjedését

    Csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy még több koronavírus-fertőzött legyen, és még többen haljanak meg a fertőzésben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a budapesti kórházban szombaton.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.