Az EU erősíti a gyógyszergyárak ellenőrzését

Szerző: MTI

Szigorítani fogja az Európai Bizottság a gyógyszerágazat ellenőrzését, miután a szektor vizsgálatából az derült ki, hogy csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma, a generikus (azaz lejárt szabadalmú, olcsóbban utángyártható) gyógyszerek pedig késve jutnak a piacra.

Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdán ismertette Brüsszelben a másfél éves vizsgálatról készült jelentést.

Úgy vélte, a visszásságok egyik oka a vállalatok magatartása, de más tényezők, például a szabályozórendszer hiányosságai is hozzájárulhatnak a problémákhoz. Brüsszel elsősorban az innovatív és a generikus gyógyszergyártók közötti megállapodások rendszeres ellenőrzésére készül, az első trösztellenes vizsgálatok már folyamatban is vannak.

A testület 17 EU-tagállamban tanulmányozta azokat a hatóanyagokat, amelyek 2000 és 2007 között vesztették el kizárólagosságukat. Megállapította, hogy a szabadalmak lejárta után a betegeknek átlagosan több mint hét hónapig kellett várniuk az olcsóbb, generikus gyógyszerek megjelenésére.

Ez 20 százalékos többletkiadást jelentett a pácienseknek, emelte ki Kroes. A vizsgált tagországokban a lakosság 3 milliárd euróval többet takaríthatott volna meg, ha a vizsgálatba bevont hatóanyagok generikus változatai időben piacra kerülnek. A 2000-2007 időszakban 14 milliárd euró megtakarítást hozott a fogyasztóknak a generikus termékek megjelenése a vizsgált csoportban.

Generikus és innovatív termékek

A generikus gyógyszerek, két évvel piacra kerülésük után, átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak, mint az innovatív termék volt korábban. A jelentés arra kéri a tagállamokat, hogy hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek megkönnyítik a generikus gyógyszerek térnyerését. Az unióban átlagosan minden EU-lakos évente több mint 400 eurót költ gyógyszerekre.

A bizottsági dokumentum szerint az érdekelt felek körében széles körű egyetértés tapasztalható abban, hogy közösségi szabadalomra van szükség, és létre kell hozni a szabadalmi peres eljárások egységes és szakosodott európai rendszerét. Kroes hangoztatta, hogy erősebb versenyre és kevesebb bürokráciára van szükség a gyógyszeriparban. "Túl fontos ez az ágazat az európai polgárok egészsége és az európai államok pénzügyei számára ahhoz, hogy a legjobbnál kevesebbel beérjük...

A generikus gyógyszerek forgalomba kerülésében minden hét, minden hónap késedelem a betegek és az adófizetők pénztárcáját terheli", írta a holland biztos a jelentés kommentárjában.

A vizsgálat megállapította, hogy az innovatív gyógyszergyárak számos eszközt alkalmaznak avégett, hogy, amíg csak lehet, meghosszabbítsák gyógyszereik olcsóbb versenytárs nélküli kereskedelmét.

A korábban ismertetett praktikák közé tartozik, hogy a cégek ugyanarra a hatóanyagra vonatkozó többszörös szabadalmi kérelemmel meghosszabbítják egyes gyógyszereik kizárólagos gyártási jogát, ezzel akadályozva a lejárt szabadalmú szereket előállító vállalatok tevékenységét.

Brüsszel szerint szintén a verseny zavarására alkalmazott gyakorlat a pereskedés a generikus áruk gyártóival. A bizottság nem nevezett meg vállalatokat, amelyek ellen vizsgálatra készül, de tavaly számos nagy cégnél végzett már váratlan ellenőrzéseket.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Generikus kontra originális...

Az originális (eredeti) készítmények hatóanyaga új fejlesztés eredménye, s sokáig szabadalom védi. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.