Felkészültek az új influenzavírus megjelenésére

Szerző: WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint több mint 30 ezer megbetegedést okozott világszerte az áprilisban felbukkant H1N1 vírus. Június 11-én a pandémiás riasztást 6-os fokozatra emelte, ami azt jelenti, hogy ezzel az influenza-világjárványt kihirdette.

A fertőzés megelőzésére, megfékezésére a felelős egészségügyi szervezetek globális és nemzeti szinten komoly intézkedéssorozatot léptettek életbe. A pandémia idején egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az influenzát megelőző, illetve a fertőzötteket gyógyító készítmények. Természetesen a H1N1 elleni védőoltás tömeges alkalmazásáig az általános higiénés normák betartása nyújthat a járvány ellen megoldást.

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal, a CDC az elmúlt másfél hónap tapasztalataira alapozva közzétette, hogy két antivirális szert találtak hatékonynak a H1N1 fertőzöttek kezelése során. Ezek közül a GlaxoSmithKline zanamivir tartalmú inhaláló szere nemcsak hatékony a H1N1 gyógyításában, de ez az egyetlen olyan készítmény a nemzetközi piacon, amely ellen korábban nem mutattak ki influenza-rezisztenciát.

Emiatt a WHO, a CDC és az ECDC ajánlásaiban egyértelműen arról rendelkezik, hogy a pandémiás felkészülés során ajánlott mindkét antivirális szer készletezése fontos. Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és számos európai ország is további készleteket hozott létre az egészségügyi szervezetek által megadott irányelvek szerint.

4-6 hónap múlva vakcina

A WHO-tól május végén megkapott vírustörzsből a cég kanadai, illetve német gyárában az új vakcina kifejlesztésére készült. Az első lépés a vírustörzs gyártásra történő előkészítése, ami több hetet is igénybe vehet. A következő a gyártás lesz.

Az A(H1N1) vakcina első adagjai várhatóan 4-6 hónapon készülnek el és várnak hatósági engedélyezésre. Ezzel párhuzamosan a GSK 2009/2010-re továbbra is folytatja az északi félteke számára készülő szezonális influenza elleni oltóanyag gyártását, amit majd szeptembertől szállít az azt megrendelő országoknak.

Csak az állam és a vállalati szféra számára elérhető

Magyarországon jelenleg a GlaxoSmithKline antivirális készítménye kizárólag az állami és a vállalati szféra számára érhető el. Ezzel kapcsolatban Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója a következőt mondta: - Vállalatunknál nemzetközileg is elfogadott álláspont szerint a pandémia kezelése elsősorban állami feladat.

Egyedül az egyes nemzetek egészségügyi vezetése, valamint a cégek egészségügyi szakemberei dönthetnek arról érdemben, hogy a védekezésre, kezelésre mikor, milyen mértékben, módon használják fel az antivirális készítményeket, védőoltásokat és egyéb pandémiás termékeket. A járvány kezelése minden országban állami feladat.

Vírusölő maszk

Az antivirális szeren kívül a GSK pandémiás portfoliója magában foglalja azt a világszabadalomnak számító egészségügyi pandémiás maszkot, amely más maszkokkal ellentétben vírusölő szerrel van átitatva, így nemcsak mechanikusan, hanem kémiailag is védelmet biztosít a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók ellen, azaz nemcsak megakadályozza a vírus szervezetbe jutását, hanem a maszk felületén lévő vírusokat el is pusztítja.

A szakemberek gyakorta a 20. század elején lezajlott spanyolnáthához hasonlítják a jelenlegi járványt. Tudvalévő, hogy az akkori H1N1 influenza két hullámban támadott. Az enyhébb hullámot követően visszatért és a múlt század egyik legsúlyosabb, legtöbb áldozattal járó pandémiáját okozta. Több virológus is ezért az őszi influenza szezon idejére teszi a jelenlegi járvány erősebb hullámát. Szerencsére ma már az egészségügyi szervezeteket nem éri váratlanul a pandémia. Okkal állítható, hogy egy új influenzavírus megjelenését még soha nem várta ilyen felkészülten az emberiség.

(WEBBeteg - Krasznai Éva)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.