• Nem tudják biztosítani a klinikák a megfelelő ellátást

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az új finanszírozási modell mellett az egyetemi klinikák nem tudják biztosítani a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, sőt a jövőben nem képesek fogadni azon betegeket, akiknek a területi ellátási elv alapján nem az egyetemi klinikák a súlyponti kórházuk - figyelmeztet csütörtöki közleményében az Egyetemi Klinikák Szövetsége.

    A szervezet tiltakozik minden olyan kijelentés ellen, amely a szolgáltatókat teszi felelőssé a finanszírozás mozgó részének alacsony értéke miatt.

    Hirdetés

    Az év első félévének adatai alapján az egyetemi klinikákon tapasztalható, 2008 áprilisához képest 10 százalékos többletteljesítmény az egészségügyi ellátórendszer reformját követő folyamatos változás eredménye, nem pedig a teljesítményoptimalizálás következménye - szögezik le.

    Az új modellt április elsején léptették életbe. Eszerint a betegek - pontosabban a diagnosztizált betegségek - 70 százalékának ellátásáért esetenként 150 ezer forintnyi alapdíj jár minden intézménynek.

    Ami ezután marad az egészségügyi kasszában, azt elosztják a kórházak között annak arányában, hogy havonta mennyi beteget láttak el öszesen. Minél nagyobb ez az arány, annál kevesebb pénzt kaphatnak az egyes intézmények.

    Nem vállalják a felelősséget!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Az Egyetemi Klinikák Szövetsége csütörtöki közleményében hangsúlyozza: a várható fizetési nehézségekért - esetleges csődért - sem az egyetemi klinikák vezetői, sem pedig a betegellátásban közvetlenül résztvevők nem vállalnak felelősséget.

    Támogatnak azonban minden szakmai egyeztetést, amely a problémákra valódi megoldások kidolgozásával reagál, elősegíti a folyamatos forráskivonás megszüntetését és új források bevonásával az egészségügy fenntartható működését, technológiai fejlődését biztosítja.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.06.24 20:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Teljesen megújul az országos pulmonológiai intézet

    Orvosi műszerekre és informatikai fejlesztésekre 200 millió forint, az intézet több épületének teljes rekonstrukciójára, infrastrukturális fejlesztésére 1 milliárd 84 millió forint áll rendelkezésre.

    Európa legjobbjai között a Semmelweis Egyetem klinikája

    Az európai centrumok közül tavaly a Semmelweis Egyetem (SE) klinikáján végezték a legtöbb nem élődonoros veseátültetést, a májtranszplantációk terén pedig a harmadik legjobb teljesítményt nyújtotta az intézmény - közölte az egyetem csütörtökön a honlapján.

    Kórházak - Egyelőre nincs egyezség

    Egyelőre nincs megegyezés abban a vitában, mennyi pluszforrást kapjanak a kórházak talpon maradásukért; a szakmai szervezetek 25,5 milliárd forintot kérnek, az egészségügyi tárca 4,5 milliárdot ajánl.

    Magyar Orvosi Kamara: csődben az egészségügy

    Az elmúlt évek helytelen kormányzati döntéseinek egyenes következménye az egészségügy területén kialakult csőd, amely már a magyar emberek ellátását alapjaiban veszélyezteti - közölte a Magyar Orvosi Kamara pénteken az MTI-vel.

    Tovább csökken a Tolna megyei kórház finanszírozása

    A bázisfinanszírozás bevezetésével az eddiginél is nehezebb helyzetbe kerülhet a Tolna megyei kórház, amely a főigazgató közlése szerint 130-150 millió forinttal kapna kevesebbet októbertől. A megyei közgyűlés pénteken úgy döntött, hogy 300 millió forintos hitelt vesz fel az intézmény fenntartásához.

    Új szervezetet alapítottak a kórházigazgatók

    A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület célja, hogy a tagkórházak vezetői hathatósabban tudják képviselni érdekeiket a szaktárcánál és az egészségbiztosítónál finanszírozási kérdésekben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.