A Debreceni Egyetem és Eger a Hospinvest helyett?

Szerző: MTI

A hevesi megyegyűlés tárgyalásokat kezdett a Debreceni Egyetemmel és az egri önkormányzattal az egri kórház jövőbeni közös működtetéséről - tájékoztatta szerdán az MTI-t a megyei közgyűlés elnöke.

Sós Tamás (MSZP), a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: az elképzelés szerint a három említett szereplő közös gazdasági társaságot hozna létre a vagyonkezelésre, egyenlő tulajdoni arányok mellett, amennyiben megszakadna az együttműködés a csőd közeli helyzetben lévő HospInvesttel, a kórház jelenlegi működtetőjével. Ugyanakkor a szakmai színvonal megőrzésére biztosítékot jelentene, ha az orvosegyetem jelölné ki az intézmény legfőbb vezetőit - tette hozzá.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázaton indult a Debreceni Egyetem is, amely így az általa korábban elvégzett intézményi átvilágítás nyomán belülről ismeri a kórház működését. Úgy vélekedett, hogy az egyetem bevonása biztosítaná az európai színvonalú ellátást, és a munkaügyi kérdések is szakmai alapon dőlhetnének el.

Sós Tamás a megoldás előnyei között említette, hogy az egyetem bevonása lehetne a szocialista vezetésű megye és a jobboldali önkormányzat "békekötésének záloga". A konstrukció emellett megalapozhatná a "munkabékét" az intézményben, felszámolhatná azt a szembenállást, amely a HospInvestnek "aláírók" és a céget elutasítók között feszül.

Mindennek kapcsán arról is szólt, hogy az önkormányzati intézmény visszaállítása nem kivitelezhető. Ebben az esetben ugyanis a megye nem tudná visszaigényelni azt a 740 millió forintot, amelyet a HospInvestet elutasítók végkielégítésének fedezésére igényelt pályázat keretében az államkincstártól.

Továbbra is csődközeli helyzet

A HospInvest Zrt. április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank hiteltartozás fejében leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot. Ennek kapcsán Sós Tamás hangsúlyozta: bár a kórház azóta a korábbinál hatékonyabban működik, a HospInvest csőd közeli helyzete miatt a jelenlegi körülmények között nem látják biztosítottnak az intézmény hosszú távú üzemeltetését. Ezért keresik a megoldást arra az esetre, ha a megyének szerződést kell bontania a HospInvesttel.

A közgyűlési elnök kifejezte örömét, hogy a megyeszékhely vezetése is pozitívan áll hozzá a megye által javasolt megoldáshoz. Erre a tárgyalásokon, illetve több sajtónyilatkozatban is utalt Habis László, a Eger polgármestere - mondta Sós Tamás.

Egyelőre csak szakmai együttműködés

Az Egri Lokálpatrióta Egylet jelöltjeként mandátumhoz jutott egri polgármester az MTI-vel azt közölte: egyelőre olyan társaság alapítását tudja elképzelni, amelyben csak az egri és a Heves megyei önkormányzatnak van tulajdonrésze.

Lehetségesnek tartja ugyanakkor szakmai partneri együttműködés kialakítását a Debreceni Egyetemmel, nem kizárva, hogy később bevonják a tulajdonosi körbe az intézményt - mondta Habis László. Kiemelte azonban, hogy a szakmai együttműködés formáját az eddigieknél demokratikusabb módon, az egri orvostársadalom bevonásával kell megfogalmazni. Mindenekelőtt egy átfogó helyzetfelmérés és egy üzleti terv elkészítése szükséges - hangsúlyozta a polgármester.

A kórház vagyonkezelésére az elmúlt évben kiírt tenderre a HospInvest és a Debreceni Egyetem pályázata mellett ajánlatot nyújtott be Eger önkormányzata is. A Fidesz megyegyűlési frakciója mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot, s a döntés ellen tiltakozott több civil szervezet is.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Leukémiás betegek kezelését segíti...

A 2021-es “Az Év Gyógyszere” innovatív hatásmechanizmusával új lendületet adott a krónikus limfoid leukémia és az akut mieloid leukémia...

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.