A gyógyszerészek soron kívüli jogszabály módosítást sürgetnek

Szerző: Független Hírügynökség

Az Európai Közösség Bíróságának május 19-ei döntése nyomán, miszerint minden tagállam joga az egészségügy, ezen belül a gyógyszerészet nemzeti hatáskörű szabályozása, most soron kívüli jogszabály módosítást sürget a gyógyszerész szakma idehaza.

Az érdekvédelmi szervekkel közösen kérik a kormánytól a gyógyszerellátó rendszer teljes körű felülvizsgálatát, a a patikaalapítási szabályok megváltoztatását és a profitorientált gyógyszertárláncok létesítésének befagyasztását mindaddíg, amíg a végleges törvénymódosítások megszületnek - hangzott el a gyógyszerészek keddi sajtótájékoztatóján.

Az Európai Közösség Bíróságának döntése leszögezi, hogy az országok kormányainak joguk van arra, hogy a gyógyszertárak tulajdonlását és működtetését gyógyszerészeknek tartsák fenn.

A bíróság döntése nem kötelező érvényű a tagállamokra nézve, de egyértelműen amellett teszi le a voksot, hogy a betegek biztonságos ellátása érdekében a gyógyszertárakat csak szakképzett gyógyszerészek üzemeltessék.

Aggódnak a gyógyszerészek

Ha egy tagállam erre nem vállal kötelezettséget, viszont a lakosság körében megemelkedik a félrekezelésből, helytelen gyógyszerhasználatból fakadó megbetegedések, halálesetek száma, akkor indoklásra kötelezi a tagállamot az Unió, ami a gyógyszerészek szerint, politikai nehézségeket okozhat az adott tagországnak - hangzott el a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerész Egyesület és a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége közös sajtótájékoztatóján.

A gyógyszerész szervezetek soron kívül tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi miniszterrel, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságával és az MSZP elnökével, valamint a frakcióval is annak érdekében, hogy még a parlament nyári szünete előtt napirendre kerüljenek a témák és mihamarabb megszülessen a jogszabály módosítás.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

MR-vizsgálat MR-vizsgálat

Mit lehet vizsgálni MR segítségével? Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.