• A gyógyszerészek soron kívüli jogszabály módosítást sürgetnek

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Európai Közösség Bíróságának május 19-ei döntése nyomán, miszerint minden tagállam joga az egészségügy, ezen belül a gyógyszerészet nemzeti hatáskörű szabályozása, most soron kívüli jogszabály módosítást sürget a gyógyszerész szakma idehaza.

    Az érdekvédelmi szervekkel közösen kérik a kormánytól a gyógyszerellátó rendszer teljes körű felülvizsgálatát, a a patikaalapítási szabályok megváltoztatását és a profitorientált gyógyszertárláncok létesítésének befagyasztását mindaddíg, amíg a végleges törvénymódosítások megszületnek - hangzott el a gyógyszerészek keddi sajtótájékoztatóján.

    Hirdetés

    Az Európai Közösség Bíróságának döntése leszögezi, hogy az országok kormányainak joguk van arra, hogy a gyógyszertárak tulajdonlását és működtetését gyógyszerészeknek tartsák fenn.

    A bíróság döntése nem kötelező érvényű a tagállamokra nézve, de egyértelműen amellett teszi le a voksot, hogy a betegek biztonságos ellátása érdekében a gyógyszertárakat csak szakképzett gyógyszerészek üzemeltessék.

    Aggódnak a gyógyszerészek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha egy tagállam erre nem vállal kötelezettséget, viszont a lakosság körében megemelkedik a félrekezelésből, helytelen gyógyszerhasználatból fakadó megbetegedések, halálesetek száma, akkor indoklásra kötelezi a tagállamot az Unió, ami a gyógyszerészek szerint, politikai nehézségeket okozhat az adott tagországnak - hangzott el a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerész Egyesület és a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége közös sajtótájékoztatóján.

    A gyógyszerész szervezetek soron kívül tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi miniszterrel, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságával és az MSZP elnökével, valamint a frakcióval is annak érdekében, hogy még a parlament nyári szünete előtt napirendre kerüljenek a témák és mihamarabb megszülessen a jogszabály módosítás.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.06.16 17:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szülőtartást törvény szabályozza hazánkban

    Különös helyzeteket produkál az életünk a születéstől egészen az elmúlásig. Amikor szülőkké válunk, a világ legszebb és legtermészetesebb küldetése, hogy gyermekünk minden lépéséről gondoskodunk, mígnem önállóvá válik - jó esetben. Ugyanakkor számtalan történetet hallunk arról, hogy a felnőtt gyermek miként hagyja magára - érzelmileg, fizikailag és anyagilag is - szüleit kiszolgáltatott élethelyzetükben. Miben segíthet a törvényi szabályozás?

    Gyógyszerész a gyógyszerekről - beszélgetés dr. Ladányi Gáborral

    Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészek hivatása kevésbé felelősségteljes, mint az orvosoké. Pedig - igaz másként -, de a felelősség ugyanakkora. Sokszorosan igaz ez akkor, ha a gyógyszerész egy hatalmas megyei kórház első számú szakembere, azaz főgyógyszerésze. Vajon mit is jelent ennek a hivatásnak a rangos képviselőjének lenni immár 25 esztendeje? Erről beszélgettem dr. Ladányi Gáborral, a hajdú-bihari Kenézy Kórház vezető főgyógyszerészével.

    A krónikus betegek fele nem megfelelően használja a gyógyszereit

    A krónikus betegek fele nem a terápiás ajánlások szerint használja a gyógyszereit - mondta Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ főgyógyszerésze az M1 aktuális csatornán.

    Megvalósul a gyógyszerészi gondozás gyakorlata Magyarországon

    Magyarországon átfogó rendszer született a betegellátás biztonsága érdekében, a BELLA (Betegellátók Akkreditációja a biztonságos betegellátásért) program keretében.

    Ellenálló baktériumok: világméretű probléma az antibiotikumrezisztencia

    A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző gyógyszereknek. Jelenleg ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon és ezen belül Európában is.

    Gyógyszerészek: állítsák le a patikaalapításokat

    Nem kellenek új patikák, a kormány állítsa le a patikaalapításokat - többek között ezt követelte a legtöbb gyógyszerész azon a kedd esti nagygyűlésen, amelyen körülbelül 1000 patikus vett részt, és amelyen Székely Tamás egészségügyi miniszter is megjelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások