• Orvosok szövetsége: a praxisok csődjéhez vezetnek az adóváltoztatások

    Szerző: MTI

    Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szerint az idei áfaváltozások és a jövő évre tervezett adóváltoztatások csődbe viszik a háziorvosi praxisokat - olvasható a szervezet elnöksége által az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásban.

    A Szász István elnök által jegyzett közleményben azt követelik a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy gondoskodjon az egészségügyet konszolidáló törvények meghozataláról, korrigálásáról, s az adóváltoztatások tervezetét a kormány vonja vissza, illetve azt a képviselők ne szavazzák meg.

    Hirdetés

    Mint a szövetség kifejti, a háziorvosok méltatatlanul kevés jövedelemért dolgoztak, így az alacsony nyugdíj miatt egzisztenciális kényszert is jelent, hogy minél tovább munkát vállaljanak. Állítják, a havi 800-900 ezer forint bruttó bevételből nem lehet fizetni a Pénzügyminisztérium és az APEH elvárásainak megfelelő számú alkalmazottat és biztosítani a rendelő fenntartását. "Sok orvos küzd a létbizonytalansággal" - fogalmaznak.

    A jelenleg működő 6.800 háziorvosi körzetben több mint 1.400 nyugdíjkorhatáron túl dolgozó háziorvos van, közülük több százan betöltötték már a 70. életévüket is. A szövetség szerint a 2010-ben bevezetendő nyugdíjkorlát és a 2009. július 1-jével hatályos áfaemelés praxiscsődökhöz fog vezetni.

    Gond az elvárt jövedelemadóval

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Mindez a bevétel összegétől függő, úgynevezett elvárt társasági vagy személyi jövedelemadóval együtt a háziorvosi praxisok jelenlegi elégtelen, az OEP-nek a tényleges, jogszabályok által előírt, elvárt költségeket figyelmen kívül hagyó finanszírozási rendszerében egyszerűen a háziorvosi praxisok tömeges csődjéhez fog vezetni, ezáltal az alapellátás totális összeomlását eredményezi" - írták az állásfoglalásban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.16 22:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról!

    Adójóváírás a betegeknek - Sokan nem tudnak a lehetőségről

    A minimálbér öt százalékának megfelelő adó-visszatérítés igényelhető bizonyos betegségek után, az érintettek jelentős része azonban valószínűleg nem tud a lehetőségről - olvasható a Világgazdaság oldalán.

    Döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

    Május 10-ig tart Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. A pályázat meghirdetője az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

    Újra indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Nyolcadik alkalommal indult újra december 20-án Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat. A meghirdető az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

    Újra indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Nyolcadik alkalommal indul december 20-án Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat. A meghirdető az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

    A legjobb háziorvos - Még három hónapig küldheti be ajánlatát

    Tavaly decemberben sajtótájékoztató keretében hetedszer indították el a szervezők Az év praxisa a Kárpát medencében pályázatot, amelyben keresik a tavalyi év legjobb, a betegeivel legtöbbet törődő háziorvosát, nővérét, egyszóval praxisát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.