Színekkel jelzik a TB-jogviszonyt júliustól

Szerző: Független Hírügynökség

Zöld, piros, kék és barna színekkel jelzik júliustól, hogy kinek milyen társadalombiztosítási jogosultsága van - számolt be az RTL Híradó.

Például kékkel jelölik a külföldön dolgozó, és ott járulékot fizető magyar állampolgárokat. Nekik a magyarországi ellátásért csak akkor nem kell fizetni, ha igazolják, hogy külföldön fizetnek tb-t.

Most piros színű ha nincs, és zöld, ha van egészségbiztosítása a betegnek. Az eddigi egyszerű ellenőrzést júliustól újabb színkódok bonyolítják. A zöld és a piros mellé belép még kettő: a kék a külföldön dolgozó, és ott járulékot fizető magyarokat érinti, a barna pedig azt jelzi, hogy érvénytelen a TAJ szám.

Aki az európai gazdasági térségben, külföldön dolgozik és ott fizet járulékot, annak arra az időre passzív lesz a TAJ-száma. Ha eközben Magyarországon megy orvoshoz, be kell mutatnia az uniós egészségbiztosítási kártyáját, enélkül viszont ki kell fizetni az ellátást. Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője az RTL Híradónak elmondta: ennek az az oka, hogy mindenki ott kapja meg az ellátást, ahol ő biztosított. Tehát ha valaki Angliában dolgozik, ott fizeti a járulékait, akkor lehetőség szerint ott vegyen igénybe ellátást, hiszen ő oda fizeti ezeket a járulékokat - tette hozzá.

Eddig 15 ezer külföldön dolgozó magyar jelentkezett az OEP-nél, de körülbelül még ugyanennyien vannak olyanok, akik nem tettek eleget a bejelentési kötelezettségüknek.

Júliustól az érvénytelen számokat is jelzi a rendszer, például barna színt mutat, ha a szám tulajdonosa meghalt, vagy végleg külföldre költözött. Korábban ugyanis arra is volt példa, hogy egy születésekor meghalt csecsemőnek hét évig volt TAJ-száma. Amikor adategyeztetés miatt az egészségbiztosító levelet írt a szülőknek, hirtelen azt hitték gyerekük mégis él. Kiderült, hogy ketten kapták meg ugyanazt a számot. Olyan eset is előfordult, amikor halott ember TAJ-számára végeztek ellátást.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Koronavírus - a veszélyhelyzet...

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.