Színekkel jelzik a TB-jogviszonyt júliustól

Szerző: Független Hírügynökség
Megjelent: 2009.06.07

Zöld, piros, kék és barna színekkel jelzik júliustól, hogy kinek milyen társadalombiztosítási jogosultsága van - számolt be az RTL Híradó.

Például kékkel jelölik a külföldön dolgozó, és ott járulékot fizető magyar állampolgárokat. Nekik a magyarországi ellátásért csak akkor nem kell fizetni, ha igazolják, hogy külföldön fizetnek tb-t.

Most piros színű ha nincs, és zöld, ha van egészségbiztosítása a betegnek. Az eddigi egyszerű ellenőrzést júliustól újabb színkódok bonyolítják. A zöld és a piros mellé belép még kettő: a kék a külföldön dolgozó, és ott járulékot fizető magyarokat érinti, a barna pedig azt jelzi, hogy érvénytelen a TAJ szám.

Aki az európai gazdasági térségben, külföldön dolgozik és ott fizet járulékot, annak arra az időre passzív lesz a TAJ-száma. Ha eközben Magyarországon megy orvoshoz, be kell mutatnia az uniós egészségbiztosítási kártyáját, enélkül viszont ki kell fizetni az ellátást. Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője az RTL Híradónak elmondta: ennek az az oka, hogy mindenki ott kapja meg az ellátást, ahol ő biztosított. Tehát ha valaki Angliában dolgozik, ott fizeti a járulékait, akkor lehetőség szerint ott vegyen igénybe ellátást, hiszen ő oda fizeti ezeket a járulékokat - tette hozzá.

Eddig 15 ezer külföldön dolgozó magyar jelentkezett az OEP-nél, de körülbelül még ugyanennyien vannak olyanok, akik nem tettek eleget a bejelentési kötelezettségüknek.

Júliustól az érvénytelen számokat is jelzi a rendszer, például barna színt mutat, ha a szám tulajdonosa meghalt, vagy végleg külföldre költözött. Korábban ugyanis arra is volt példa, hogy egy születésekor meghalt csecsemőnek hét évig volt TAJ-száma. Amikor adategyeztetés miatt az egészségbiztosító levelet írt a szülőknek, hirtelen azt hitték gyerekük mégis él. Kiderült, hogy ketten kapták meg ugyanazt a számot. Olyan eset is előfordult, amikor halott ember TAJ-számára végeztek ellátást.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.