• Kerülik az orvosok a gyógyszer- mellékhatás jelentését

    Szerző: Független Hírügynökség

    Bár kötelező az orvosoknak jelenteni a gyógyszerek súlyos mellékhatásait, többségük ezt mégsem jelzi a hatóságoknak - írja a Népszabadság a sanofi-aventis kutatására hivatkozva.

    Az Országos Gyógyszerészeti Intézethez tavaly 750 bejelentés érkezett nem várt mellékhatásokról, de ha minden esetet regisztrálnának, akkor becslések szerint ez a szám 2-5000 között lenne.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyógyszeripari cég a vizsgálatban 1028 orvost kérdezett meg, közülük sokan arról számoltak be, hogy heti egy-két esettel is találkoznak, ami miatt terápiát kell változtatniuk.

    A felmérés szerint azért nem jelzik a mellékhatásokat, mert tartanak attól, hogy a bejelentés utáni vizsgálatban megkérdőjelezik, hogy jó döntés volt-e az adott gyógyszer alkalmazása és egyébként is nagy lenne az adminisztráció. A Népszabadság a felmérésről több orvost is megkérdezett, akik lényegében megerősítették a kutatás adatait, hozzátéve: tudják, hogy nem helyes amit tesznek.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.05.29 11:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Nyelvzsibbadás - Mi okozhatja?

    A nyelvzsibbadás egy viszonylag gyakori panasz az orvoshoz fordulók körében. A betegek nem mindig tudják megfogalmazni, hogy milyen érzés ez, gyakran az ízérzés zavarával tévesztik össze.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Élet a skizofréniával - A terápia mellékhatásai

    A skizofrénia egy súlyos pszichiátriai betegség, mely még nem gyógyítható, de a tudomány mai állása szerint korszerű gyógyszerekkel már kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható. Vajon milyen hatást gyakorolhat a hosszabb távú gyógyszerszedés ebben a kórképben a betegre?

    Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a fellépő mellékhatást!

    A gyógyszerek 4 százalékát mellékhatás miatt vonják ki a forgalomból, pedig a megfelelő információk birtokában ez elkerülhető lenne. A mellékhatás bejelentésével hozzájárulhatunk a gyógyszerek biztonságosabb alkalmazásához.

    Depresszió és evéskényszer - Az orvos válaszol

    Depresszió elleni gyógyszert szedek és mellékhatásaként farkasétvágyam van, nem bírok az evési kényszeremmel. Mit lehet ez ellen tenni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

    Generikus kontra originális gyógyszerek

    Az originális (eredeti) készítmények hatóanyaga új fejlesztés eredménye, s sokáig szabadalom védi. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles nyilvánosságra hozni a molekulára vonatkozó főbb ismereteit, és az utángyártható lesz, ezek lesznek az úgynevezett generikus gyógyszerek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.