A koleszterincsökkentők piaca

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A koleszterinszint csökkentők dobozforgalma 2007-ig évről évre 20 százalékot meghaladóan növekedett. A gyógyszergazdaságossági törvénynek köszönhetően azonban a dinamikusan fejlődő piac stagnált, majd jóval kisebb mértékben növekedett, mint korábban – derül ki a Szinapszis Kft. WEBBeteg kérésére készített legfrissebb elemzéséből.

Hazánkban majdnem minden tízedik lakosnak magas a koleszterinszintje.

Az egészségügyi probléma kiemelt figyelmet érdemel, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számatanak a magyar halálozási statisztikákban.

Hogyan épül fel a koleszterincsökkentők piaca?

Közel negyven koleszterinszintet csökkentő készítmény érhető el a hazai piacon. Hatóanyaguk szerint vizsgálva őket mintegy harminc tartozik a statinok csoportjába. A statinok halmazán belül két csoport verseng egymással, a simvastatinok és az atorvastatinok. A simvastatinok már a 1990-es évek közepe óta vannak a piacon, míg az atorvastatinok csak 2001-ben jelentek meg.

Míg korábban a simvastatinok uralták a koleszterincsökkentők piacát, addig elmondható, hogy mára az atorvastatinok számítanak piacvezetőnek.

A teljes gyógyszerválaszték nagy részét a generikus készítmények teszik ki. A piacon jelenlévő és elemzett csoportok mindegyikében 11-11 készítmény érhető el, ezek közül mindössze 1-1 originális gyógyszer és 10-10 generikus készítmény.

Stagnálásnak indult a dinamikusan fejlődő piac

Elmondható, hogy a koleszterinszint csökkentők dobozforgalma 2007-ig évről évre 20 százalékot meghaladóan növekedett. A növekedést érzékletesen jelzi az adat, hogy a 2006-ban eladott dobozszám 4,5 szerese az 1999-es év dobozforgalmának.

A 2007-es reformok azonban negatív hatással voltak a dinamikusan fejlődő piacra. A reformok hatásaként (2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól) megtorpant a növekedés és elmondható, hogy a 2007-es év forgalma nem változott lényegesen a 2006-os év eladott dobozforgalmához képest.

Ki kell emelni, hogy a 2007-es intézkedések különösen az originális készítmények forgalmát vetette vissza, volt olyan szer, melynek dobozforgalma 50 százalékkal esett.

A 2008-as évben látszólag magához tért a piac, bár növekedése elmaradva a korábbi évek dinamikus növekedésétől mindössze 10 százalék körül mozgott.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.