Érrendszeri rehabilitációs központ létesül Kapuváron

MTI
megjelent: 2009.05.22.

Érrendszeri megbetegedésben szenvedők rehabilitációs központját alakítják ki a kapuvári kórházban; az egészségügyi létesítmény alapkövét pénteken tették le a rábaközi kisvárosban.

A beruházáshoz 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert európai uniós forrásból, kormányzati társfinanszírozással a kapuvári önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében.

Az eseményhez kapcsolódva Hámori György (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI érdeklődésére elmondta: a projekthez a város 134 millió forint önrésszel járul hozzá. A rehabilitációs központ országosan egyedülálló szolgáltatásait a tervek szerint jövő év első felében már igénybe vehetik a rászorulók. A szénsavgázra alapozott komplex terápiát Magyarországon jelenleg egyedül Kapuváron végzik több mint negyven éve, sikerét hazai és nemzetközi szakmai körökben is elismerik.

Szénsavgáz kúra

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórházban 1967 óta kezelik sajátos eljárással, úgynevezett szénsavgáz-fürdőkúrával az érszűkületben, végtagkeringési zavarban szenvedő betegeket. A fürdőhöz szükséges alapanyagot, a mínusz 79 Celsius-fokos szilárd szén-dioxidot - köznyelven szénsav-hónak is nevezik - a közeli Répcelakról szállítják naponta a kórházba. A szénsav-hó forró víz hozzáadására gyorsan párolog és sűrű szénsavgázt termel. A felszívódó gáz hatására a bőrerek kitágulnak és javul a keringés.

A rekonstrukciós program keretében új épületet emelnek. Földszintjén rendezik be a kezelőhelyiségeket, első és második emeletén pedig a fekvőbetegek részére kétágyas szobák, továbbá társalgó és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. A centrum egyszerre 130 fekvőbeteget fogadhat. A program keretében a három meglévő épület rekonstrukciójára is sor kerül.

Amputációtól megmentett végtagok

A kórházban 2007 tavaszán megszűnt az aktív ellátás, az egészségügyi tárca által is támogatott mostani fejlesztés azonban biztosítja az intézmény fennmaradását és további szakmai fejlődését. Hámori György polgármester úgy vélekedett: a gyógyászat és a gyógyturizmus ügyét szolgáló fejlesztés kedvezően befolyásolja Kapuvár jövőjét. A város első embere szólt arról is, hogy az egészségügyi létesítményt eddig is sokan keresték fel és a sajátos kezelés eredményeként sok beteg ember amputálásra ítélt végtagját sikerült megmenteni. A kezelést a társadalombiztosítás finanszírozza.

Az alapkő-letételi ünnepségen részt vett egyebek között Kránitz László, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja, MSZP-s országgyűlési képviselő és Ivanics Ferenc, a város fideszes országgyűlési képviselője.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális...

A Buerger-kór tünetei, okai és kezelése

A Buerger-kór, más néven trombangitisz obliteráns a végtagok kis és közepes ereinek gyulladásával és súlyos esetben elzáródásával járó ritka...

A szívnagyobbodás

A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során...

Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet...

Hideg lábak: mi az oka és mit tehet ellene?

Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a...

A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon.

Ismerje fel időben! - A szívinfarktus korai jelei

Szívinfarktus esetén minden pillanat számít! Ha a legcsekélyebb gyanú is felmerül, azonnal hívjon mentőt!

Diabétesz és szívbetegség

Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.