Csúcstechnika a traumatológián

Szerző: MTI

A méltán híres, jó eredményeket produkáló, határainkon túl is elismert magyar baleseti sebészet újabb nagy lépést tett előre a Péterfy Kórház Baleseti Központjának modernizálásával, átszervezésével, szupermodern technikával történő felszerelésével.

A Fiumei úti Baleseti Központban van az új baleseti centrum, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet. A több mint egy milliárdos beruházás, amelyet a tárca állt részben, részben pedig a Péterfy Kórház, sok változást jelent - mondja a Központi Baleseti Ambulancia osztályvezető főorvosa, dr. Cserkuti Ferenc.

Évente egymillió beteg

A raktárak átalakítása, a teljes renoválás után új műtőblokkot alakítottak ki, és modern, valóban európai színvonalú diagnosztikai műszerekkel rendezték be a centrumot. A CT, MRI, röntgen, ultrahang, amelyeket Európa legnagyobb egészségügyi magánszolgáltatója, az Euromedic üzemeltet, nagyban segítik diagnosztikai munkákat.

A fővárosból és vonzáskörzetéből, mintegy 30 kilométeres "sugárból" évente egymillió beteget tudnak fogadni és ellátni. Az új központban 344 ágyon folyamatos felnőtt- és négynapos gyermekorvosi ügyelettel látják el a sérülteket.

Kényelmesebb ellátás

Az új berendezés kezdetben új feladatokat is jelent az orvosoknak. Meg kell tanulni, meg kell szokni ezt a technológiát, hiszen nem filmekkel dolgozunk most már, hanem minden berendezést számítógép vezérel, és ez másfajta felkészülést igényel - figyelmeztet a főorvos. - A betegeknek viszont már egyértelműen gyorsabb és kényelmesebb az ellátása, ők a legfőbb nyertesei, haszonélvezői az itteni változásoknak, amelyek részét képezik a Péterfy Kórház tervezett struktúraváltásának, felszámolva az eddigi környezeti és technikai lemaradást.

Arról, hogy a betegek ellátásában milyen változás történik, elmondja, hogy egy úgynevezett egykapus betegfelvételi rendszert vezettek be, a mentők az összes sérültet egy oldalon szállítják be az intézetbe, és egy helyen döntik el, ki milyen ellátásra szorul.

- Mivel igen nagy "beteganyaggal" dolgozunk, ez a módszer meggyorsítja a folyamatot. A három egységben történő betegellátás, úgy tűnik, beválik: nevezetesen a járóbeteg-, a fekvőbeteg-részleg és az ambulancia. Miután az előkészítőben lezajlik a sérültek vizsgálata, eldől, hogy a továbbiakban a fekvőbeteg-részlegbe kerülnek vagy a 16 ágyas megfigyelőbe, ahol az esetleges műtétig felkészítik őket. Az esetek többségében 1-2 órát töltenek itt. Új sokktalanítónk, amely három beteget lát el egyszerre igazi szenzációnak számít.

Az új gyermekambulancia is inkább hasonlít egy kicsik számára tervezett álomvilághoz, mint orvosi rendelőhöz. A falakra grafikusok rajzoltak különféle mesefigurákat, amelyeket a dolgozók maguk festettek ki.

Egyre kevesebben

Anélkül, hogy az ünneprontás vádjával illetnénk az osztályvezetőt, nem lehet elhallgatni, hogy embert próbáló munkát végeznek, a feszített tempó, a folyamatos ügyelet bizony előbb-utóbb fásultsághoz, fáradtsághoz és kiégéshez vezethet.

A személyzet létszáma még éppen az "elégséges" szinten van, a magyar traumatológusok keresettek szerte a világban, és ha a létszám tovább csökken, a legmodernebb technika sem pótolja szaktudásukat - és a világszínvonalú betegellátás veszélybe kerülhet, amelyhez most minden feltétel adott.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.