• Csúcstechnika a traumatológián

    Szerző: MTI

    A méltán híres, jó eredményeket produkáló, határainkon túl is elismert magyar baleseti sebészet újabb nagy lépést tett előre a Péterfy Kórház Baleseti Központjának modernizálásával, átszervezésével, szupermodern technikával történő felszerelésével.

    A Fiumei úti Baleseti Központban van az új baleseti centrum, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet. A több mint egy milliárdos beruházás, amelyet a tárca állt részben, részben pedig a Péterfy Kórház, sok változást jelent - mondja a Központi Baleseti Ambulancia osztályvezető főorvosa, dr. Cserkuti Ferenc.

    Hirdetés

    Évente egymillió beteg

    A raktárak átalakítása, a teljes renoválás után új műtőblokkot alakítottak ki, és modern, valóban európai színvonalú diagnosztikai műszerekkel rendezték be a centrumot. A CT, MRI, röntgen, ultrahang, amelyeket Európa legnagyobb egészségügyi magánszolgáltatója, az Euromedic üzemeltet, nagyban segítik diagnosztikai munkákat. 

    A fővárosból és vonzáskörzetéből, mintegy 30 kilométeres "sugárból" évente egymillió beteget tudnak fogadni és ellátni. Az új központban 344 ágyon folyamatos felnőtt- és négynapos gyermekorvosi ügyelettel látják el a sérülteket. 

    Kényelmesebb ellátás

    Az új berendezés kezdetben új feladatokat is jelent az orvosoknak. Meg kell tanulni, meg kell szokni ezt a technológiát, hiszen nem filmekkel dolgozunk most már, hanem minden berendezést számítógép vezérel, és ez másfajta felkészülést igényel - figyelmeztet a főorvos. - A betegeknek viszont már egyértelműen gyorsabb és kényelmesebb az ellátása, ők a legfőbb nyertesei, haszonélvezői az itteni változásoknak, amelyek részét képezik a Péterfy Kórház tervezett struktúraváltásának, felszámolva az eddigi környezeti és technikai lemaradást.

    Arról, hogy a betegek ellátásában milyen változás történik, elmondja, hogy egy úgynevezett egykapus betegfelvételi rendszert vezettek be, a mentők az összes sérültet egy oldalon szállítják be az intézetbe, és egy helyen döntik el, ki milyen ellátásra szorul.

    - Mivel igen nagy "beteganyaggal" dolgozunk, ez a módszer meggyorsítja a folyamatot. A három egységben történő betegellátás, úgy tűnik, beválik: nevezetesen a járóbeteg-, a fekvőbeteg-részleg és az ambulancia. Miután az előkészítőben lezajlik a sérültek vizsgálata, eldől, hogy a továbbiakban a fekvőbeteg-részlegbe kerülnek vagy a 16 ágyas megfigyelőbe, ahol az esetleges műtétig felkészítik őket. Az esetek többségében 1-2 órát töltenek itt. Új sokktalanítónk, amely három beteget lát el egyszerre igazi szenzációnak számít.

    Az új gyermekambulancia is inkább hasonlít egy kicsik számára tervezett álomvilághoz, mint orvosi rendelőhöz. A falakra grafikusok rajzoltak különféle mesefigurákat, amelyeket a dolgozók maguk festettek ki.

    Egyre kevesebben

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Anélkül, hogy az ünneprontás vádjával illetnénk az osztályvezetőt, nem lehet elhallgatni, hogy embert próbáló munkát végeznek, a feszített tempó, a folyamatos ügyelet bizony előbb-utóbb fásultsághoz, fáradtsághoz és kiégéshez vezethet.

    A személyzet létszáma még éppen az "elégséges" szinten van, a magyar traumatológusok keresettek szerte a világban, és ha a létszám tovább csökken, a legmodernebb technika sem pótolja szaktudásukat - és a világszínvonalú betegellátás veszélybe kerülhet, amelyhez most minden feltétel adott.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.22 12:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Új betegazonosító rendszer

    A betegbiztonság növelése érdekében korszerű higiéniás eszközöket is beszereztek a keszthelyi és a hévízi kórházban.

    Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket

    Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

    Emberséges légkör és megbecsülés a pécsi klinikán

    Bármennyire is szeretnénk, ma Magyarországon nem igazán jellemző, hogy a beteg a kórházban töltött napok, esetleg hetek után pozitív élményekkel hagyja el az intézményt, főleg, ha a traumatológiai osztályról beszélünk, ahol leginkább balesetek, váratlan szerencsétlenségek áldozatait kezelik. Mégis, nekünk sikerült egy olyan kivételes helyre bukkanunk az országban, ahol a betegek rendszeresen hangot adnak megelégedettségüknek, és ahová az egészségügyi dolgozók is napról napra szívesen járnak be dolgozni.

    Baleset az utakon: gyorshajtás, figyelmetlenség és fáradtság az okok között

    Ha az időjárás változik, akkor több baleset történik az utakon, ezért ilyenkor az autóvezetőknek még körültekintőbbnek kell lenniük. Elkészült Magyarország útjainak kockázati térképe, amely fontos jelzés az autósoknak, figyelve a baleset-megelőzésre.

    Tovább nőhet az orvoshiány

    Tavaly csaknem kétszáz olyan szakorvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt, akinek a szakterülete Magyarországon már így is hiányszakmának számít - derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) által az MTI-nek küldött adatokból.

    Javítja a túlélési esélyeket a CT

    Ha a súlyos baleseti sérültekről egész testes CT-felvételt készítenek, lényegesen nő a túlélési esély, állapította meg egy átfogó német felmérés. Vita van ugyanakkor arról, hogy az ilyen CT gyakorlati bevezetése indokolt-e a szemben a magas költségekkel és a felvétellel járó nagy röntgensugárzással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.