Huszonöt éves a szülőszoba a debreceni klinikán

Szerző: MTI

Negyedszázaddal ezelőtt "nyitották ki" a szülőszoba ajtaját a debreceni szülészeti klinikán, s azóta egyre több apa lehet részese kislánya, vagy kisfia megszületésének; az évforduló kapcsán nyílt napot tartanak hétfőn az intézetben.

Lampé László professor emeritus, a klinika akkori igazgatója a nyílt nap programjainak megnyitásakor felidézte, hogy intézetük mindig nyitott volt az új megoldásokra. Példaként említette, hogy Debrecenben alkalmaztak először diagnosztikai értékű ultrahangot, amelynek ma is oktatóbázisa a klinika, de az elsők között csatlakoztak a lombikbébi-programhoz, s a debreceni szülészet kapta meg elsőként Európában a bababarát kórház címet.

Tóth Zoltán, a klinika jelenlegi igazgatója elmondta: a Debreceni Egyetem (DE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 1984-ben az elsők között nyílt lehetőség apás szülésre, mely napjainkra már országosan elterjedt, természetes gyakorlattá vált.

Az apás szülés előnyei

Az együttszülés előnye, hogy az édesapák, a közeli hozzátartozók jelen lehetnek a vajúdásnál, a szülők az első ellátást követően azonnal megkaphatják az újszülöttet, sor kerülhet a szoptatásra is, és az anya a gyermekágyas osztályon együtt maradhat gyermekével - tette hozzá.

A professzor szerint a szülés együttes átélése erősíti a partnerkapcsolatot és a szülő-gyermek kapcsolatot is. Az elmúlt évtizedek kutatási eredményei ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy az apás szülés elterjedésével párhuzamosan a szülési mutatók is kedvezőbbé váltak. Ha a szülésnél jelen van egy érzelmi támaszt nyújtó személy, akkor a vajúdó kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszert igényel, kevesebb császármetszésre van szükség, és a szülés rövidebb idő alatt lezajlik - mutatott rá Tóth Zoltán.

Szeverényi Péter egyetemi docens - aki 1984-ben maga is az elsők között vett részt apás szülésen Debrecenben -, az MTI tudósítójának érdeklődésére elmondta: 1984-ben 41, egy évvel később 101, 1986-ban pedig 171 apás szülés volt a klinikán.

Tavaly a 2783 szülésnek több mint 60 százaléka volt apás szülés Debrecenben - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Ügyeleti rend lesz a hosszú...

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.