Huszonöt éves a szülőszoba a debreceni klinikán

Szerző: MTI

Negyedszázaddal ezelőtt "nyitották ki" a szülőszoba ajtaját a debreceni szülészeti klinikán, s azóta egyre több apa lehet részese kislánya, vagy kisfia megszületésének; az évforduló kapcsán nyílt napot tartanak hétfőn az intézetben.

Lampé László professor emeritus, a klinika akkori igazgatója a nyílt nap programjainak megnyitásakor felidézte, hogy intézetük mindig nyitott volt az új megoldásokra. Példaként említette, hogy Debrecenben alkalmaztak először diagnosztikai értékű ultrahangot, amelynek ma is oktatóbázisa a klinika, de az elsők között csatlakoztak a lombikbébi-programhoz, s a debreceni szülészet kapta meg elsőként Európában a bababarát kórház címet.

Tóth Zoltán, a klinika jelenlegi igazgatója elmondta: a Debreceni Egyetem (DE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 1984-ben az elsők között nyílt lehetőség apás szülésre, mely napjainkra már országosan elterjedt, természetes gyakorlattá vált.

Az apás szülés előnyei

Az együttszülés előnye, hogy az édesapák, a közeli hozzátartozók jelen lehetnek a vajúdásnál, a szülők az első ellátást követően azonnal megkaphatják az újszülöttet, sor kerülhet a szoptatásra is, és az anya a gyermekágyas osztályon együtt maradhat gyermekével - tette hozzá.

A professzor szerint a szülés együttes átélése erősíti a partnerkapcsolatot és a szülő-gyermek kapcsolatot is. Az elmúlt évtizedek kutatási eredményei ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy az apás szülés elterjedésével párhuzamosan a szülési mutatók is kedvezőbbé váltak. Ha a szülésnél jelen van egy érzelmi támaszt nyújtó személy, akkor a vajúdó kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszert igényel, kevesebb császármetszésre van szükség, és a szülés rövidebb idő alatt lezajlik - mutatott rá Tóth Zoltán.

Szeverényi Péter egyetemi docens - aki 1984-ben maga is az elsők között vett részt apás szülésen Debrecenben -, az MTI tudósítójának érdeklődésére elmondta: 1984-ben 41, egy évvel később 101, 1986-ban pedig 171 apás szülés volt a klinikán.

Tavaly a 2783 szülésnek több mint 60 százaléka volt apás szülés Debrecenben - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Továbbra is elérhető az ingyenes...

Továbbra is elérhető az ingyenes influenza elleni oltóanyag minden magyar állampolgár számára - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)...

Újabb gyógyszerszállítmány...

Újabb egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett szombaton Magyarországra, ezúttal Japánból, ez segíti a koronavírus miatt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.