Új influenza - "családi fertőzés" Olaszországban

Szerző: Független Hírügynökség/MTI

Az olasz egészségügyi hatóságok szombaton hivatalosan is megerősítették az első olyan esetet, amelyben olyan ember betegedett meg a H1N1-es vírustól, aki nem járt sem Mexikóban, sem az Egyesült Államokban.

Az ANSA olasz hírügynökség beszámolója szerint egy 70 éves férfit kezelnek egy római kórházban, akinek 11 éves unokája nemrég tért haza Mexikóból, az új influenzavírus által leginkább sújtott országból. A fiút szintén kórházban kezelik az olasz fővárosban.

Az egészségügyi minisztérium "családi fertőzésként" írta le az esetet, kiemelve, hogy a vírus hasonló továbbadására más országokban is volt már példa.

A férfi megfertőződésével nyolcra nőtt az országban a H1N1-es vírustól megbetegedettek száma. Az olasz kormányzat korábban azt ajánlotta a Mexikóból hazatérő állampolgároknak, hogy elővigyázatosságból hét napig maradjanak otthonukban.

A világszerte terjedő új influenza vírusától a vizsgálatok szerint eddig 48 ember vesztette életét. Legtöbben, 45-en a járvány epicentrumának számító Mexikóban, de két haláleset történt az Egyesült Államokban és egy Kanadában is.

Új Influenza - szombati helyzet

Az Egyesült Államokban 2254 megerősített újinfluenzás esetet tartanak nyilván, 104 embert vittek kórházba ezzel a megbetegedéssel - közölte szombaton az amerikai járványügyi központ.

Az intézmény szerint számos további valószínű esetet is regisztráltak az országban; a megerősített és a valószínű esetek együttes számát csaknem háromezerre tette az atlantai központ.

Egy 53 éves Costa Rica-i férfi meghalt szombaton az új influenza következtében - közölte María Luisa Ávila, az ország egészségügyi minisztere. Ez az első bizonyítottan újinfluenzás megbetegedésből adódó haláleset Közép-Amerikában. Hárommal nőtt, negyvennyolcra emelkedett a bizonyítottan új influenzából eredő halálesetek száma Mexikóban - közölte szombaton a mexikói egészségügyi minisztérium.

A közlés szerint 1578 ember szenved jelenleg ebben a betegségben a latin-amerikai országban, de mindegyikük szervezete jól reagál a kezelésre. Mexikói egészségügyi szakemberek szerint jóval nagyobb lehet az új influenza mexikói halálos áldozatainak tényleges száma, meghaladhatja a 170-et is, de a valódi szám talán sohasem válik ismertté, mert sok új influenzára gyanús esetben eltemették a halottat, mielőtt megvizsgálhatták volna az elhalálozás pontos okát.

Világszerte 3440 embert fertőzött meg az új influenza, és negyvennyolccal végzett - jelentette szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO gyakran alacsonyabb számokat közöl és később, mint az érintett államok, mert az ENSZ egészségügyi szakosított szerve előírt eljárásrend szerint ellenőrzi a bejelentéseket.

Ez a magyarázata annak, hogy csupán Mexikó 48 halálesetről adott ki jelentést, miközben a WHO a globális összadatot teszi 48-ra. A WHO 45 mexikói halálesetet tart nyilván, két egyesült államokbelit és egy kanadait. A bizonyítottan újinfluenzás egyesült államokbeli megbetegedések száma 1639 a WHO-statisztikában, tehát több mint hatszázzal kevesebb, mint amennyit az amerikai járványügyi központ jelentett. Mexikó esetében a WHO 1364 bizonyított esetről tud, Kanadáéban pedig 242-ről.

Az európai "listavezető" továbbra is Spanyolország 88 újinfluenzás megbetegedéssel, majd Nagy-Britannia következik harmincnéggyel. Az Észak-Amerikán és Európán kívüli térségben Új-Zéland áll az első helyen öt megbetegedéssel, Dél-Koreában és Japánban három bizonyított eset fordult elő a WHO szerint. Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában is felbukkant a betegség, de csak egy-két esetben. Összesen 29 országot érintett eddig ez a ragály a WHO kimutatása szerint.

A pénteken kiadott hasonló WHO-statisztika globális adata még 2384 bizonyított esetről szólt, a növekedés tehát meghaladja az ezret.

(MTI)

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.