Csődközelben a celldömölki kórház - Lemondott az igazgató

Szerző: Független Hírügynökség

A celldömölki kórház 200 millió forint adósságot halmozott fel, a gyógyszereket sem tudja kifizetni a beszállítónak. Egy civil szervezet adományokat gyűjt: a környéken élő minden egyes embertől ötezer forint kellene a tartozás kifizetéséhez.

A celldömölki kórházat néhány éve újították fel, 500 millió forintból. Alighogy befejeződött a fejlesztés, jött az egészségügyi reform. Csökkent az ágyak száma, viszont az ellátandó embereké jelentősen nőtt. A kórház ma jóval több beavatkozást végez, mint amennyit az állam finanszíroz. A fenntartó önkormányzatnál az időközben lemondott igazgatót egyelőre senki sem hibáztatja. Dobány Lajos igazgató nem akart nyilatkozni döntéséről.

A kialakult helyzetért egyértelműen az elhibázott kormányzati politika a felelős, amely az elmúlt évben nemcsak a celldömölki, de a többi kórháznak a pusztulásához, az adósság-állománynak a növekedéséhez vezetett - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Fonyó Roberta, fideszes önkormányzati képviselő.

Az eladósodott kórház iránt magánbefektetők érdeklődnek. Küldtek is ajánlatot, de a képviselők többsége úgy döntött, hogy nem óhajt velük tárgyalni - mondta a polgármester. Fehér László (MSZP) hozzátette: megyei fenntartásba sem szeretnék adni az intézményt, mert attól félnek, hogy az további ágyszám-csökkentéssel járna. A kórház gazdálkodásának átvilágítását még ezen a héten elkezdi egy külső cég. A vizsgálat eredményéig önkormányzati biztos felügyeli az intézmény számláit, illetve a kifizetéseket.

Öt hónap, havi ezer forint fejenként

Közben a civilek is megmozdultak: kórház megmentéséért adománygyűjtő akciót indított a Beteg és Gyógyíthatatlan Beteg Gyermekekért Misszió Egyesület vasi képviselete. Öt hónapjuk van, havonta ezer forintot várnak mindenkitől, aki a környéken él - mondta Cserági Istvánné, az egyesület helyi elnöke.

A celldömölki kórház ellátási területén csaknem negyvenezer ember él. A legközelebbi kórház Szombathelyen van, így ha a celldömölki megszűnik, a betegeknek legalább 50 km-t kell utazniuk. A város vezetői azt mondják, hogy semmiképp sem szeretnék bezárni a kórházat: ha nem változik az OEP finanszírozás, akkor azon kell elgondolkodniuk, hogy milyen fejlesztések (útfelújítások, önkormányzati épületek rekonstrukciója) terhére tudnák a kórházat támogatni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.