• Csődközelben a celldömölki kórház - Lemondott az igazgató

    Szerző: Független Hírügynökség

    A celldömölki kórház 200 millió forint adósságot halmozott fel, a gyógyszereket sem tudja kifizetni a beszállítónak. Egy civil szervezet adományokat gyűjt: a környéken élő minden egyes embertől ötezer forint kellene a tartozás kifizetéséhez.

    A celldömölki kórházat néhány éve újították fel, 500 millió forintból. Alighogy befejeződött a fejlesztés, jött az egészségügyi reform. Csökkent az ágyak száma, viszont az ellátandó embereké jelentősen nőtt. A kórház ma jóval több beavatkozást végez, mint amennyit az állam finanszíroz. A fenntartó önkormányzatnál az időközben lemondott igazgatót egyelőre senki sem hibáztatja. Dobány Lajos igazgató nem akart nyilatkozni döntéséről.

    Hirdetés

    A kialakult helyzetért egyértelműen az elhibázott kormányzati politika a felelős, amely az elmúlt évben nemcsak a celldömölki, de a többi kórháznak a pusztulásához, az adósság-állománynak a növekedéséhez vezetett - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Fonyó Roberta, fideszes önkormányzati képviselő.

    Az eladósodott kórház iránt magánbefektetők érdeklődnek. Küldtek is ajánlatot, de a képviselők többsége úgy döntött, hogy nem óhajt velük tárgyalni - mondta a polgármester. Fehér László (MSZP) hozzátette: megyei fenntartásba sem szeretnék adni az intézményt, mert attól félnek, hogy az további ágyszám-csökkentéssel járna. A kórház gazdálkodásának átvilágítását még ezen a héten elkezdi egy külső cég. A vizsgálat eredményéig önkormányzati biztos felügyeli az intézmény számláit, illetve a kifizetéseket.

    Öt hónap, havi ezer forint fejenként

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Közben a civilek is megmozdultak: kórház megmentéséért adománygyűjtő akciót indított a Beteg és Gyógyíthatatlan Beteg Gyermekekért Misszió Egyesület vasi képviselete. Öt hónapjuk van, havonta ezer forintot várnak mindenkitől, aki a környéken él - mondta Cserági Istvánné, az egyesület helyi elnöke.

    A celldömölki kórház ellátási területén csaknem negyvenezer ember él. A legközelebbi kórház Szombathelyen van, így ha a celldömölki megszűnik, a betegeknek legalább 50 km-t kell utazniuk. A város vezetői azt mondják, hogy semmiképp sem szeretnék bezárni a kórházat: ha nem változik az OEP finanszírozás, akkor azon kell elgondolkodniuk, hogy milyen fejlesztések (útfelújítások, önkormányzati épületek rekonstrukciója) terhére tudnák a kórházat támogatni.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.05.06 10:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészségügyi államtitkárság: azonnali egyeztetést kezdeményeznek

    Az egészségügyi államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy a kórházaknak tavaly év végén kiutalt konszolidációs források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak.

    Kedden jelentik be a kórházak adósságállományának összegét

    Jövő kedden, az egészségügyért felelős államtitkárság és az öt érintett szakmai szervezet egyeztetését követően hozzák nyilvánosságra hivatalosan a kórházak adósságállományát - közölte Szócska Miklós államtitkár csütörtökön.

    Veszélyben a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház

    A 80-100 ezer embert ellátó, több mint 100 éves sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház megmaradása került veszélybe az új egészségügyi finanszírozási rendszer, az áfaemelés, az egyre dráguló készletbeszerzések és közüzemi díjak miatt - közölte a kórház vezetése és működtetője kedden sajtótájékoztatón.

    Hospinvest - késik a bér

    Késik a bérek kifizetése az egri kórházban az eredetileg esedékes 5-ei időponthoz képest - értesült helyi dolgozóktól az MTI.

    Bezárják a pécsi tüdőszanatóriumot

    Bezárják a hónap végén a Baranya Megyei Kórház pécsi tüdőszanatóriumát. A fenntartó önkormányzat az ingatlant eladásából szeretné csökkenteni a kórház adósságait. Az alkalmazottak a megyei kórházban folytathatják munkájukat.

    Kiadásokat csökkent a Veszprém Megyei Kórház

    500 millió forinttal csökkentené kiadásai jövőre a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc. Az intézmény főigazgatója azt mondta, adósság nélkül zárják az idei esztendőt és annak érdekében, hogy a kórház stabilitása megmaradjon, jövőre az alapvető kiadásokra is jobban odafigyelnek majd.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.