• H1N1 - több mint 1000 megbetegedés világszerte

    Szerző: MTI

    Több mint ezren betegedtek meg eddig világszerte az új típusú influenzában - közölte hétfőn az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

    Európában 79, Európán kívül 929, azaz világszerte 1008 megerősített fertőzésről tudnak - jelentette be az Európai Unió ügynökségeként működő ECDC. Az általa közölt adat eltér az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett adataitól. A WHO szerint összesen 985 megerősített fertőzést regisztráltak eddig világszerte. A betegség halálos áldozatainak száma mindkét kimutatás szerint 26.

    Hirdetés

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    A 79 európai fertőzött több mint felét (44) Spanyolországból jelentették. Nagy-Britanniában 18, Németországban 8 megerősített fertőzést regisztráltak. A többi érintett országban csak szórványosan fordult elő egy-egy megbetegedés. Húsz gyanús európai esetet még vizsgálnak - tette hozzá a stockholmi székhelyű ECDC.

    Az ECDC beszámolója után jelentette be a francia egészségügyi miniszter, hogy két, Mexikóból hazatért fiatal turista is megfertőződött a vírussal. A két új fertőzéssel együtt négy megerősített megbetegedést regisztráltak eddig Franciaországban.

    Portugáliában hétfőn hivatalosan megerősítették az első új típusú influenzás esetet: a beteg - egy 30 éves nő - mexikói nyaralásából tért vissza nemrég hazájába. Két újabb, új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak Olaszországban.

    Az egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint egy 16 éves lányt és egy 11 éves fiút kezelnek vírusellenes szerekkel római kórházakban. Ezzel négyre nőtt az országban az új influenzavírus által okozott ismert megbetegedések száma. Ezek az esetek sem szerepelnek még az ECDC statisztikájában.

    Karantén egy svájci laktanyában

     Állati vírusok

    Zoonózisnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy állati kórokozó emberbe kerülve betegséget idéz elő. A vírusok veszélye abban rejlik, hogy genetikai szerkezetük nagyon változékony, és mérhetetlenül egyszerű a felépítésük. . >>Bővebben a vírusok átalakulásáról és terjedéséről
    Karanténba helyezték egy svájci laktanya mind a 250 katonáját az ország nyugati részén fekvő Fribourgban, mert ketten közülük gyaníthatóan megfertőződtek az új típusú influenzavírussal - közölte a szövetségi védelmi, polgári védelmi és sportminisztérium.

    Az nem derül ki a közleményből, hogy a szóban forgó két katona járt-e a közelmúltban a járványtól leginkább sújtott országok valamelyikében, Mexikóban vagy az Egyesült Államokban. Szórványosan előfordultak olyan esetek is, amikor az európaiak valamely honfitársuktól, nem pedig mexikói utazásuk alatt kapták el a vírust. Németországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában nyolc ember fertőződött meg ilyen módon. Magyarországon még nem okozott megbetegedést az új influenzavírus.

    946 fertőzés Európán kívül

    Az ECDC szerint Európán kívül 946 fertőzésről tudnak az egészségügyi hatóságok, ebből 590-ről Mexikóban, 226-ról az Egyesült Államokban és 101-ről Kanadában. Nem az új influenzában hunyt el az a beteg a törökországi Antalya tartományban, akiről korábban ezt gyanították - mondta hétfőn egy török kórházi szóvivő.

    Különrepülőgépet meneszt a mexikói kormány a latin-amerikai ország állampolgáraiért Kínába. Mexikó pekingi nagykövete szerint honfitársai hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az ázsiai országban az új vírus mexikói eredete miatt.

    A kínai hatóságok már a repülőtéren elkülönítik a mexikóiakat. Egyeseket közülük kórházba vittek, másokat egy pekingi külvárosi szállodában helyeztek el - mondta el Jorge Guajardo nagykövet egy vasárnapi interjúban.

    Kinyitnak a vendéglők és kávéházak Mexikóban

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mexikó fővárosában szerdán kinyithatnak az influenzajárvány miatt bezárt vendéglők és kávéházak, de a megszokott hétköznapi rend csak fokozatosan tér vissza a szolgáltatásokban - jelentették be hétfőn az illetékesek.

    Május 6-án felújíthatják munkájukat az éttermek, de továbbra is teljesíteniük kell az egészségügyi hatóságok követelményeit. A múzeumok, könyvtárak és kegyhelyek kapui csütörtökön nyílnak meg, a moziknak, színházaknak és zenés mulatóknak még várniuk kell, az iskolákról pedig később döntenek - tájékoztatta a sajtót José Ávila, a polgármester helyettese.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.04 19:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Gombás fertőzés - Ami a reklámokból kimaradt

    Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás - ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit? Statisztikai adatok szerint minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben, a reklámok hatására általában különféle csodakrémektől és kenőcsöktől várva a gyors és tartós megoldást.

    Sertésinfluenza: újabb megbetegedések és "névváltozás"

    Három újabb megerősített sertésinfluenzás esetről tudnak Nagy-Britanniában - ezt maga a miniszterelnök, Gordon Brown jelentette be szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.