Sertésinfluenza: Ferihegyen hőkamerás szűrésre készülnek

Szerző: MTI

Ferihegyen kihelyezték azokat a figyelemfelhívó plakátokat, amelyek arról tájékoztatják az érkezőket, hogy ha rosszul érzik magukat, jelentkezzenek a reptér egészségügyi szolgálatánál; hamarosan hőkamerás kapukat is felállítanak.

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója a repülőtéri sajtótájékoztatón elmondta: a plakátok mellett információs pultokat is kihelyeztek, ahol az önként jelentkezőket kikérdezik egészségi állapotukról.

A plakátok három - német, angol és magyar - nyelvűek és a következő olvasható rajtuk: "Mexikóban jártak figyelmébe! Kérjük, saját és a közösség érdekében jelentkezzen a repülőtéri járványügyi szolgálatnál! Útlevélvizsgálatra vagy csomagjáért csak az egészségügyi kontroll után menjen."

Pánikkeltés vagy jogos félelem?

Mostanában sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről. Vajon nem csak pánikkeltésről van szó? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül. >>A pandémia esélyeiről
Falus Ferenc országos tiszti főorvos hozzátette: akiknél a válaszadás után felmerül a gyanú a fertőzésre, a Szent László Kórházba viszik további kivizsgálásra. A szakember elmondta azt is, a héten valószínűleg felállítják a hőkamerás kapukat is, amelyek a lázas utasokat szűrhetik ki.

Hardy Mihály közölte azt is, hogy az utasbiztonsági ellenőröknek maszkokat, kesztyűket és higiénés törlőkendőket adnak, ezek használata azonban szintén nem kötelező.

Ma nem érkezett Budapestre az Egyesült Államokból járat - tette hozzá. Nehezebb kérdést jelent az átszálló utasok kiszűrése, őket csak azok a légi társaságok tudják ellenőrizni, amelyeknek közvetlen járataik vannak Mexikóból vagy az Egyesült Államokból repülnek Európába.

Az elmúlt hónapban nagyjából ötezer ember érkezett az Egyesült Államokból Magyarországra, Mexikóból pedig ennek töredéke - mondta kérdés kapcsán Hardy Mihály.

Számokban a sertésinfluenzáról

Eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák.

Hétfőn 1384 gyanús eset volt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján ez a szám 1757-re emelkedett kedden. Kanadában négyről hatra, Mexikóban 26-ról 33-ra, az Egyesült Államokban 22-ről 40-re nőtt az igazolt megbetegedések száma hétfőhöz képest. Spanyolországban eddig egy, az Egyesült Királyságban két esetről bizonyosodott be, hogy valóban az A/H1N1 típusú influenza okozza a fertőzést.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO éjfélkor egy fokozattal megemelte az influenza pandémia riasztási szintet. A négyes fokozat azt jelenti: immár bizonyított tény, hogy emberről emberre terjed a vírus, azonban a megbetegedések még csupán kis gócokban jelentkeznek, a terjedés szűk területekre korlátozódik. Ez arra utal, hogy a vírus még nem adaptálódott az emberi szervezethez.

A WHO továbbra sem javasolja a határlezárásokat és a nemzetközi utazások korlátozását, arra azonban felhívták a figyelmet, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak az érintett térségekbe. Amennyiben valaki nemzetközi utazásról tér haza és a vírus tüneteit észleli magán, keresse fel orvosát.
(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.