Sertésinfluenza - járványügyi zöld szám a magyar lakosság részére

Szerző: Független Hírügynökség

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfői közleménye szerint az uniós országok intézkedéseinek megfelelően az influenza miatt Magyarországon sincs jelenleg utazási korlátozás, az utazóknak az adott ország egészségügyi előírását kell betartaniuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint nem áll fenn azonnali veszély influenza világjárvány kialakulására és egyelőre nem is rendeltek el a jelenleg is érvényben lévő harmadfokú, alacsony veszélyt jelző riasztási fokozatnál nagyobb súlyosságú riasztást - áll a minisztérium közleményében.

Mit jelent, ha a WHO 4-es fokozatúra emeli a helyzet minősítését?

Lehetséges, hogy az Egészségügyi Világszervezet magasabb fokozatúra emeli a sertésinfluenza miatti egészségügyi helyzet minősítését. A WHO rendkívüli bizottságának eredetileg keddre kitűzött ülését emiatt hozták előre hétfő délutánra. A rendkívüli bizottság arról dönt, hogy a helyzetet a jelenlegi 3-as fokozatúról 4-esre minősíti-e át. A 4-es fokozat "a világjárvány kockázatának lényeges növekedését" jelenti. A 4-es fokozat esetén az országoknak olyan lépéseket kell tenniük, amelyek megakadályozzák a vírus külföldre terjedését.
A 4-es fokozatban a WHO felszólítja az országokat, hogy vegyenek fontolóra olyan intézkedéseket, mint például a kiutazók szűrővizsgálata, továbbá a betegség által érintett területre utazók felvilágosítása.
Azoknak az országoknk pedig, amelyekben már megjelent a betegség, fontolóra kell venniük a világjárvány esetére tartalékolt oltóanyagok bevetését, és korlátozniuk kell a betegségtől érintett térségből való kiutazást. Most a 3-as fokozat van érvényben. A hármas fokozat csak annyit jelent, hogy egy állati vagy állati és humán vírus szórványos megbetegedéseket okoz, vagy kisebb emberi járványokat, de nincs tartós járvány.
Fukuda Keidzsi, a WHO megbízott egészségügyi igazgatóhelyettese vasárnap kijelentette, hogy a vírus - amely a gyanú szerint Mexikóban 1.600 embert fertőzött meg - "veszélyesebb" törzzsé alakulhat.

Zöldszám és reptéri plakátok

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy azok, akik felvették az idei influenza szezonban a védőoltást nagy valószínűséggel védettebbek az új fertőzéssel szemben, mivel a vakcina tartalmazza azt az oltóanyagot, amely az amerikai kontinensen fertőző vírus ellen véd.

Az egészségügyi kormányzat a zöldszámon kívül az alábbi intézkedéseket tette: a Ferihegyi repülőtéren hétfőtől angol- magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeztek ki, az itteni egészségügyi szolgálatot kiemelten tájékoztatják.

Felvették a kapcsolatot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal, folyamatosan tájékoztatják a regionális és kistérségi ÁNTSZ intézeteket, felülvizsgálják az influenza terveket. Megerősítették az influenzafigyelő szolgálatot, tájékoztatják az egészségügyi szolgáltatókat a tünetekről és a szükséges teendőkről.

A szaktárca és az ÁNTSZ honlapján, az www.antsz.hu oldalakon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

H1N1: mi fog velem történni? (Az új...

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.