Sertésinfluenza: veszélyesebb, mint a madárinfluenza?

Független Hírügynökség
megjelent:

A sertésinfluenza-járvány kitörése sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint a madárinfluenza, mert könnyen terjed emberről emberre - jelentette ki hétfőn egy ausztrál szakértő.

Paul Kelly epidemiológus professzor - a fertőző betegségek szakértője - szerint az nem vigasz, hogy a sertésinfluenzának alacsonyabb a halálozási aránya, mint a madárinfluenzának, mert ettől csak gyorsabban fog terjedni.Egy vírus akkor tud nagyobb területen elterjedni, ha a megfertőzött emberek életben maradnak. A madárinfluenza azért nem terjedt el lényegesen, mert nem jut át emberről emberre. A sertésinfluenza viszont erősen fertőző.

A sertésinfluenza sokkal aggasztóbb - jelentette ki a professzor az ABC rádiónak nyilatkozva.A sertésinfluenza éppen olyan vírustörzs, amilyennek a felbukkanásától évek óta féltek a szakemberek. Vagyis ez a törzs különböző állati influenzavírusok keveredéséből jött létre, amely könnyen jut át egyik emberről a másikra.

John Mackenzie professzor, a perth-i Curtin Egyetem professzora szerint az új sertésinfluenza-vírus legalább két korábbi sertésvírus és egy madárvírus génjéből alakult ki.

A következő néhány napban derül ki, hogy a vírus okoz-e világméretű járványt - jelentette ki a professzor.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.