A Tamiflu gyártója kész fokozni a gyógyszerszállítást

Szerző: Független Hírügynökség

A svájci Roche cég, az egyetlen hatásos antivirális gyógyszernek, a Tamiflunak a gyártója hétfőn bejelentette, hogy készen áll fokozni a szállításokat. Egyelőre azonban a gyár nem kapott egyetlen megrendelést sem a sertésinfluenza miatt.

"Készek vagyunk azonnal elkezdeni a szállítást, mihelyt az Egészségügyi Világszervezet ezt kéri" - közölte a Roche szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.A világon a kormányzatok mintegy 220 millió adag Tamiflut készleteznek - jelentette a Roche még februárban.

Az influenzavírus elleni készítményből az elmúlt években világszerte rendkívüli tartalékokat halmoztak fel az egészségügy hatóságok, miután a WHO felhívta a figyelmet, hogy a madárinfluenza-vírus világjárványt okozhat.

Hatásos a sertésinfluenza ellen

Mexikóban már több mint 100 ember halálát okozta a sertésinfluenza, az Egyesült Államok pedig egészségügyi szükségállapotot hirdetett a vírus miatt.

A WHO vasárnap bejelentette, hogy az új vírustörzs valószínűleg úgy jött létre, hogy emberi és madárinfluenza-vírusok fertőztek meg disznókat, és ott keveredtek egymással. A WHO felhívta a figyelmet, hogy az új sertésinfluenza-vírus még további mutációkon eshet át.

A sertésinfluenzás betegek kezelésére hatásosnak látszik az oseltamivir hatóanyagú Tamiflu.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Koronavírus - a veszélyhelyzet...

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.