Összehívták a magyar Pandémia Bizottságot

Szerző: Független Hírügynökség

A magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke, Bujdosó László hétfőre összehívta a testületet, hogy tájékozódjanak a Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő sertésinfluenzáról, amelynek - a legfrissebb adatok szerint - két hét alatt már több mint 80 halálos áldozata és ezer fertőzöttje van.

Bujdosó László a Független Hírügynökségnek vasárnap elmondta: a bizottság azt is megtárgyalja, hogy mik a legfontosabb lépések abban az esetben, ha bebizonyosodna, influenza világjárványról van szó.

Bujdosó László szerint a legmegdöbbentőbb a mostani járványban, hogy a vírus trópusi körülmények között, melegben is terjed. A bizottság elnöke azt mondta: még az öreg virológusok is Magyarországon csak egy olyan 80-es évekbeli nyári influenza-fertőzésre emlékeznek, amely kis kiterjedésű, lokális volt. "Vehemens" influenzajárvány azonban még nem fordult elő ebben az évszakban. A szakember szerint épp ezért számos kérdést felvet a mostani mexikói járvány, például azt, hogy valóban influenza-vírusról van-e szó, és ha igen, akkor pontosan milyenről.

A főorvos azt is elmondta, hogy megpróbálnak mintát szerezni a vírusból, hogy Magyarországon is vizsgálhassák. A mostani technika mellett valószínűleg jövő héten már elkészül a laboratóriumokban a vírus nemzetközi meghatározása, és ennek alapján el lehet készíteni a védőoltást is - mondta. Bujdosó László hozzátette: Magyarország oltóanyag "nagyhatalom", így akár a segítségét is felajánlhatja az Egyesült Államoknak a vakcina gyártásában.

A Pandémiás Prevenciós Bizottságot 2004-ben azért hozták létre, mert az elmúlt több száz év tapasztalata alapján egyre valószínűbb, sőt szinte biztos, hogy 5-10 éven belül influenza világjárvány tör ki. Ilyen volt 1918-19-es "spanyol nátha", illetve az 1968-69-es "hongkongi náthát", amelyek miatt több tízmillió ember halt meg. A bizottság feladata, hogy megfelelő felkészüléssel próbálja elkerülni, hogy a világjárvány egészségügyi és gazdasági katasztrófát okozzon. Ugyanis, egy ilyen világjárványban Magyarországon 2,5 millió ember betegedne meg, és ha az állam semmit nem tenne, a gazdasági kár is elérhetné az 1200 milliárd forintot - mondta korábban Bujdosó László.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

H1N1: mi fog velem történni? (Az új...

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.