Haladék a Hospinvestnek

Szerző: Független Hírügynökség

Május közepéig, illetve július végéig adott haladékot a Hospinvest Zrt.-nek a Heves megyei közgyűlés, hogy "szüntesse meg a szerződésszegést", a vállalt garanciák nem teljesítése esetén szerződésbontásra kerülhet sor.

A többi között ez áll abban a közleményben, amelyet az MSZP frakció adott ki pénteken. A megyei közgyűlésben a Fidesz-frakció a közgyűlés feloszlatását kezdeményezte, javaslatukat azonban az MSZP-többségű testület 21-19 arányban elutasította. A Hospinvestet érintő kérdésekről zárt ülésen tárgyaltak, amelyen a Fidesz-frakció nem vett részt. Az MSZP-frakció szerint egyelőre nem látható, hogy a cég által ígért 6 milliárd forintos fejlesztés megvalósul, nem megnyugtató a dolgozók szociális biztonsága, és veszélybe kerülhet a megye lakosságának biztonságos ellátása is az egri kórházban. Ezért nem várhatnak arra, hogy "visszafordíthatatlan folyamatok következzenek be a kórház működésében" - fogalmaz a közlemény. Emellett azt is közölték, a közgyűlés tagjainak többsége bízik abban, hogy az üzemeltető ésszerű határidőn belül elhárítja a csődhelyzetet, és zavartalanul folytatni tudja az egri kórházban megkezdett munkát.

Sós Tamás elnök a pénteki közgyűlésen sürgősségi indítványt tett, amelyben azt kérte, a Hospinvest szüntesse meg a szerződésszegést. A csődeljárás befejezését illetően július 31-ét jelölte meg határidőként. Május 15-ig pedig azt a megállapodást kérik, amelyben a hitelező (CIB) bank azt vállalja, hogy nem emeli le a Hospinvest számlájáról az OEP-finanszírozást.

A közgyűlés felhatalmazta Sós Tamást arra, hogy a kórház közös üzemeltetéséről folytassa a tárgyalásokat Eger polgármesterével, valamint arra, hogy kezdjen tárgyalásokat Gyöngyös és Hatvan polgármestereivel a megyei szintű ellátás összehangolására.

Döntöttek arról, hogy forgatókönyvet dolgoznak ki, amely tételesen tartalmazza azokat a teendőket, amelyeket akkor kell végrehajtani, ha a Hospinvest Zrt.-vel kötött működtetői és vagyonkezelői szerződést felmondják, és az egészségügyi ellátás működtetése újra az önkormányzat kezébe kerül.

A Hospinvestet érintő ügyekről zárt ülésen döntöttek, amelyen a Fidesz-frakció nem vett részt. Helyette sajtótájékoztatón azt közölték: frakciójuk nem adott volna haladékot a Hospinvestnek, ezért a felelősség kizárólag a baloldalt terheli.

A Hospinvest azután kért csődvédelmet, hogy a hiteltartozásai fejében a CIB bank zárolta a cég számlájára érkezett OEP-finanszírozást.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Leukémiás betegek kezelését segíti...

A 2021-es “Az Év Gyógyszere” innovatív hatásmechanizmusával új lendületet adott a krónikus limfoid leukémia és az akut mieloid leukémia...

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.