• Kötelező a tüdőszűrés Szerencs és Tokaj térségében

    Szerző: MTI

    Kötelező tüdőszűrést rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-magyarországi Regionális Intézete Szerencsen és Tokajban, valamint a környék huszonhét településén, mert egyre több beteget regisztrálnak tbc-s tünetekkel - közölte a szervezet.

    Snellenperger Tünde, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ÁNTSZ munkatársa tudatta: a szerencsi és a tokaji kistérség számos településén meghaladta az új gümőkóros (tuberkulózisos) betegek száma azt a határértéket, amelynél ezt az intézkedést meg kell hozni.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ÁNTSZ regionális intézete a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából kötelező, ingyenes, évenként egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendelt el a 30 éves és ennél idősebb lakosok részére a szerencsi és a tokaji kistérség csaknem harminc településén - közölte.

    A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint a következő településekre vonatkozik a rendelkezésük: Szerencs, Alsódobsza, Bekecs, Golop, Legyesbénye, Mád, Megyaszó, Mezőzombor, Monok, Prügy, Rátka, Taktaharkány, Taktakenéz, Taktaszada, Tállya, Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Csobaj, Erdőbénye, Szegi, Szegilong, Taktabáj, Tarcal, Tiszaladány, Tiszatardos, Sóstófalva, Tiszalúc, Újcsanálos.

    A szűrővizsgálaton ugyanakkor nem kell részt venniük azoknak, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetve tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak.

    Az ÁNTSZ nyomatékosította, hogy a tbc és a tüdőrák korai felfedezésének még ma is leghatékonyabb módszere a rendszeres tüdőszűrésen való megjelenés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.04.24 17:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

    Ennyi a születéskor várható élettartam ma Magyarországon

    Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) jelentéséből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.