• Nincs pénz az azbesztmentesítésre

    Szerző: Független Hírügynökség

    Több mint 60 ezer ember él az országban olyan lakásokban, amelyet azbeszttel szigeteltek - írja a Kisalföld. A lap információ szerint Győrben 76 ezer, Sopronban több mint 11 ezer Mosonmagyaróváron pedig csaknem 9 ezer négyzetméternyi épület vár mentesítésre. A munkák elvégzésére azonban nincs pénz.

    A Magyar Azbesztmentesítő Szövetség egyik tagja a Kisalföldnek nyilatkozva elmondta Győr-Moson-Sopron megyében eddig csak Győrben történt meg 59 épület azbesztmentesítése, három évvel ezelőtt támogatásból. A program azonban azóta leállt.

    Hirdetés

    Zellei János hozzátette, a kormány és az önkormányzatok nem támogatják a mentesítését, uniós forrásokból pedig nem lehet finanszírozni magántulajdonú épületek környezetvédelmi problémáinak megoldását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A regionális alapok jelenték a megoldást, de a nyugat-magyarországi régióban nem írtak ki ilyen célra pályázatot - írja a Kisalföld. A lakóközösségek pedig támogatás híján nem tudják kifizetni a mentesítés költségeit, amely négyzetméterenként átlagosan 40 ezer forint.

    Az azbeszt, amelyet tömítésre, tetőfedéshez és csövek szigeteléséhez használtak tüdőirritációt és tüdőrákot is okozhat.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.04.24 09:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

    Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

    A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    Szakmai szövetség szorgalmazza panelházak mentesítését az azbesztszennyezéstől

    A magyarországi lakóépületekben, főleg panelházakban még mindig 150-200 ezer négyzetméternyi szórt azbeszt található, a mentesítés mintegy 20-25 milliárd forintba kerülne és 30 ezer ember veszélyeztetését szüntetné meg. Ezt mihamarabb el kellene végezni - közölte a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.