Hiány az egészségbiztosításban, adóból segítene a miniszter

Szerző: MTI

Meghaladja a 16 milliárd forintot az Egészségbiztosítási Alap első negyedéves hiánya, ami nem tesz szükségessé újabb megszorítást, de az egészségügyi miniszter adóbevételek átcsoportosításáért lobbizik a kormányfőnél - értesült a Népszava.

A lap szombati számában azt írta, hogy Egészségbiztosítási Alap hiánya a február végi kilenc­milliárd forintról márciusban ugrásszerűen, 7 milliárddal nőtt. Emellett alig három hónap alatt kilenc kórház - a HospInvest Zrt. négy intézménye és öt másik kis kórház - kért finanszírozási előleget kritikus gazdasági helyzete miatt.

Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke a lapnak azt mondta, egyelőre fenntartható a finanszírozás. Szerinte a 30 milliárd forintos kiadáscsökkentés és a negyedévente nyolc­milliárd forintos deficit mellett nincs szükség újabb megszorításra.

Míg más országokban drasztikus megszorítások kellettek, idehaza a 30 milliárd forintos kiadáscsökkentés alig több mint kétszázalékos elvonást jelent a kórházaknak, s csupán ugyanennyivel drágultak a gyógyszerek is - tette hozzá kökény Mihály.

A Népszava úgy tudja, a leköszönő Gyurcsány-kormány is tervezte, hogy az adóbevételekből csoportosít át az egészségügyre, és Székely Tamás egészségügyi miniszter az új kormányfőnél is lobbizik, hogy a jövedéki és a forgalmi adóbevételekből kapjon az egészségügy.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.