Új szívkatéteres laboratórium Szegeden

Szerző: Független Hírügynökség

Évente közel ezer esetben közvetlen vagy közvetett életmentő beavatkozás szükséges heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központban.

Ebben segíti az orvosok munkáját a csütörtökön délelőtt átadott új, modern szívkatéteres laboratórium. Az orvosok így lényegesen több szívbetegnek tudnak magas színvonalú és biztonságos ellátást nyújtani.

Az új szívkatéteres laboratóriumnak kiemelt szerepe lesz a szívbetegségek gyógyítása, különösen a heveny szívinfarktus kezelésében, hiszen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ felelős a Dél-alföldi régió 1,3 millió lakosának diagnosztikus és terápiás szívkatéterezési ellátásáért.

Az egyetemi Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részlegén évente 5000 beteg szívkatéterezését végzik, melyből 2000 esetben katéteres műtéti beavatkozás is szükséges. Az utóbbinak körülbelül fele heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt sürgősséggel történik közvetlen vagy közvetett életmentő beavatkozásként. Emiatt volt már régóta szükség egy új szívkatéteres laboratórium kialakítására.- mondta a Független Hírügynökségnek Prof. Dr. Forster Tamás tanszékvezető egyetemi tanár.

A beruházás keretében új digitális képalkotással működő kardio-angiográfiás berendezést és új, sok ezer beteg felvételeit tárolni, valamint gyorsan visszajátszani képes képtároló szervert telepítettek. A magas színvonalú és biztonságos betegellátás érdekében a labort több új korszerű műszerrel, így például szívműködést segítő ballonpumpával, intravaszkuláris ultrahang-készülékkel, őrzőmonitorokkal, és echokardiográfiás készülékkel szerelték fel.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.