• "Nem igaz, hogy az utcáról toborzunk embereket műtétek elvégzésére"

    Szerző: MTI

    Az egészségügyi ágazat szakemberhiányát pótolják részben azok a közfoglalkoztatási pályázatok, amelyek keretében regisztrált álláskeresőket részesítenek képzésben, majd foglalkoztatnak a magyarországi kórházakban - számolt be a pályázatok eredményeiről Székely Tamás egészségügyi miniszter.

    A közmunkaprogramra húsz kórház jelentkezett, az intézmények 334 közmunkást állítanak munkába. "Azok a rémhírek (...) nem igazak, hogy mi az utcáról toborzunk embereket műtétek elvégzésére" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, senki nem kerülhet az egészségügybe, aki nem részesült valamilyen képzésben.

    Hirdetés

    A pályázat előzményeiről a szakminiszter elmondta, a kórházszövetséggel közösen felmérték a kórházak igényét, hogy milyen szakképzettségű munkaerőre lenne szükségük. Ötvennyolc kórház küldte vissza a kérdőívet összesen 960 szakdolgozói igényt jelezve. A 334 jelentkező munkabérére és járulékaira 380 millió forint áll rendelkezésre, amelyet a Munkaerő-piaci Alapból finanszíroznak.

    Bálint Attila, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakmai főtanácsadója a közfoglalkoztatási pályázatok kapcsán kifejtette: a programba bevontak kiválasztása nagy körültekintéssel történt. Hiszen - mint mondta - a jelentkezőknek kötelező volt ellátogatni leendő munkahelyükre, volt, akivel tesztet írattak, így csak valós igények alapján születettek pályázatok.
    Megjegyezte, reményei szerint az év második felében kiterjeszthetik a pályázatot a szakrendelőkre is.

    Bercsényi Lajos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy intézményében 47-en kezdhetik meg a munkát áprilistól. Megjegyezte: örül a közfoglalkoztatási pályázatnak. A programban részt vevők úgynevezett ápolási csoportokban dolgoznak majd, így a főigazgató nem tart attól, hogy hozzá nem értés miatt probléma lenne a betegápolásban.

    A közmunkaprogram az orvosok ágazatban tartását célozza

    A pályázat lebonyolításában, az Egészségügyi, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium mellett, aktív szerepet vállalt az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, valamint az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Székely Tamás beszámolt még két pályázatról, amely szintén az ágazat munkaerőhiányát hivatottak csökkenteni. Az egyik a társadalmi megújulás operatív program keretében elnyerhető 3,04 milliárd forint. A pályázatokat június végéig lehet benyújtani, az elnyerhető támogatás összege 4-50 millió forint között lehet.

    Elsődlegesen a szakdolgozók, orvosok ágazatban tartását célozza a pályázat. A másik - április közepén megjelenő projekt - a hiányszakmákra fókuszál, ennek keretösszege 3,5 milliárd forint.
    Székely Tamás úgy véli, e három pályázat enyhíteni fog az ágazat akut létszámhiányán.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.04.03 07:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Ott kolbászból van? Gyógyulás külföldön

    Pozsonyi plasztikai sebész ismerősömet kérdeztem, hogy az osztrák áraknál jóval kedvezőbb díjaival miért nem célozza meg a tehetős bécsi közönséget, hiszen szinte percek alatt átruccanhat bárki a szomszédvárba szépülni. Válasza nagyon érdekes volt.

    Több pénz jut a betegszállítóknak, fogorvosoknak

    1,25 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak a betegszállítást végző szolgáltatók, a fogászati szakrendelések számára biztosított finanszírozási keret pedig 1 milliárd forinttal növekedett.

    Milyen lesz a jövő kórháza?

    Kihez kell majd időpontot kérni? Egy orvoshoz vagy egy digitális terapeutához? A rövid válasz erre a kérdésre, hogy jelen állás szerint, szerencsére, az orvoshoz, de a diagnózis folyamatát nagyon sok ponton fogja a digitális technika segíteni. A WEBBeteg.hu utánajárt a témának.

    Hamarosan megjelennek a szuperkórházak tervpályázatai

    Az eddigi legnagyobb fővárosi szakrendelő- és kórházfejlesztési program keretében várhatóan napokon belül megjelenik a három nagy centrumkórházzal kapcsolatos építészeti tervpályázatokra vonatkozó közbeszerzési pályázat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.