"Nem igaz, hogy az utcáról toborzunk embereket műtétek elvégzésére"

Szerző: MTI

Az egészségügyi ágazat szakemberhiányát pótolják részben azok a közfoglalkoztatási pályázatok, amelyek keretében regisztrált álláskeresőket részesítenek képzésben, majd foglalkoztatnak a magyarországi kórházakban - számolt be a pályázatok eredményeiről Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A közmunkaprogramra húsz kórház jelentkezett, az intézmények 334 közmunkást állítanak munkába. "Azok a rémhírek (...) nem igazak, hogy mi az utcáról toborzunk embereket műtétek elvégzésére" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, senki nem kerülhet az egészségügybe, aki nem részesült valamilyen képzésben.

A pályázat előzményeiről a szakminiszter elmondta, a kórházszövetséggel közösen felmérték a kórházak igényét, hogy milyen szakképzettségű munkaerőre lenne szükségük. Ötvennyolc kórház küldte vissza a kérdőívet összesen 960 szakdolgozói igényt jelezve. A 334 jelentkező munkabérére és járulékaira 380 millió forint áll rendelkezésre, amelyet a Munkaerő-piaci Alapból finanszíroznak.

Bálint Attila, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakmai főtanácsadója a közfoglalkoztatási pályázatok kapcsán kifejtette: a programba bevontak kiválasztása nagy körültekintéssel történt. Hiszen - mint mondta - a jelentkezőknek kötelező volt ellátogatni leendő munkahelyükre, volt, akivel tesztet írattak, így csak valós igények alapján születettek pályázatok.
Megjegyezte, reményei szerint az év második felében kiterjeszthetik a pályázatot a szakrendelőkre is.

Bercsényi Lajos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy intézményében 47-en kezdhetik meg a munkát áprilistól. Megjegyezte: örül a közfoglalkoztatási pályázatnak. A programban részt vevők úgynevezett ápolási csoportokban dolgoznak majd, így a főigazgató nem tart attól, hogy hozzá nem értés miatt probléma lenne a betegápolásban.

A közmunkaprogram az orvosok ágazatban tartását célozza

A pályázat lebonyolításában, az Egészségügyi, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium mellett, aktív szerepet vállalt az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, valamint az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány.

Székely Tamás beszámolt még két pályázatról, amely szintén az ágazat munkaerőhiányát hivatottak csökkenteni. Az egyik a társadalmi megújulás operatív program keretében elnyerhető 3,04 milliárd forint. A pályázatokat június végéig lehet benyújtani, az elnyerhető támogatás összege 4-50 millió forint között lehet.

Elsődlegesen a szakdolgozók, orvosok ágazatban tartását célozza a pályázat. A másik - április közepén megjelenő projekt - a hiányszakmákra fókuszál, ennek keretösszege 3,5 milliárd forint.
Székely Tamás úgy véli, e három pályázat enyhíteni fog az ágazat akut létszámhiányán.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.