Egyetlen lombikbébi-intézmény adja a magyarországi születések 2 százalékát

Szerző: MTI

Az egész világon egyedülálló, hogy egyetlen lombikbébi-intézmény adja az ország születéseinek két százalékát - értékelte a Kaáli Intézet most nyilvánosságra hozott eredményeit az MTI-nek Kaáli Géza főigazgató.

Az összesen hat intézetből álló hálózatban a 2007-ben végzett kezelések eredményeként 1244 baba született, ez mintegy 70 százalékát jelenti a módszerrel évente világra segített magyar gyerekeknek.

Lombikbébi-kezelést összesen 12 helyen végeznek szerte az országban, Kaáli véleménye szerint a nemzetközi adatok alapján tízezer ilyen beavatkozásra lenne szükség évente, de csak hétezer körüli kezelés zajlik Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Tapolcán, valamint Pécsett.

Amint Kaáli professzor elmondta, a lombikbébi-eljárás első szakasza a petefészkek hormonális stimulálása. A kezelt nők 1-2 százaléka sajnos nem jut el a peteleszívásig sem. Innentől a program Magyarországon a biztosított résztvevők számára ingyenes, mert az OEP finanszírozza, 3653 ilyen támogatott kezelés zajlott 2007-ben az intézetben.

A lombikbébi-kezelés hazai szabályozása

A lombikbébi-kezelés a szervezeten kívül történő megtermékenyítés számos formáit takarja. Az ilyen eljárásoknál a petesejt megtermékenyülése a szervezeten kívül történik laboratóriumi körülmények között. A lombikbébi-kezelés szabályozása>>

A leszívott petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg, majd 1-3 embriót 8-16 sejtes állapotban ültetnek be az anyaméhbe. Kaáli hangsúlyozta, hogy a nő méhét egy gyerek kihordására tervezte a természet, két embrió beültetése még elfogadható, de ennél több beültetését nem tartja szerencsésnek.

A visszaültetett embriók száma nagymértékben függ az anya életkorától és az embrió minőségétől is. Fiatalabb nők esetében kisebb kockázatot jelent a kettős terhesség, jó minőségű embrióból viszont legtöbbször elegendő egyet beültetni - tette hozzá.

A közelmúltban született amerikai nyolcas ikrekkel kapcsolatban elmondta, hogy felelőtlen döntésnek tartja az anya és az orvos részéről is. Utóbbi szakmai felelősségre vonásra is számíthat az Egyesült Államokban, ahol Kaáli az Albert Einstein Egyetem szülész-nőgyógyász professzoraként dolgozik.

Hazai statisztikai adatok

A Kaáli Intézetben az összes eljárás 90 százalékában került sor - átlagosan két - embrió beültetésére az intézetben 2007-ben. Az embriók 36 százaléka fogant meg, a beültetések 29 százaléka pedig szüléssel zárult. A 947 szülés 28 százaléka volt ikerszülés, hármas ikrek két százalékban születtek.

Utóbbiak olyan esetben fordultak elő, amikor az anya kora miatt három embriót ültettek be, valamennyi megfogant, ám a szülők nem akartak élni a magzatszámcsökkentés lehetőségével - tette hozzá Kaáli Géza.

A professzor elmondása alapján jelenleg a "reproduktív kor felső határában" határozza meg a törvény a kezelés lehetőségét, javasolja, hogy ez az életkor ne legyen magasabb 45-46 évnél.

Véleménye szerint amikor a lombikbébi-kezelés saját petesejttel már nem vezet sikerre a nő életkora miatt, akkor a mástól kapott, donor petesejt felhasználása sem indokolt.

(MTI)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Hideg lábak Hideg lábak

Miért főleg a nők problémája? Mi az oka és mit tehet ellene?

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Fontos kérdések a lombikbébi...

Sokan azt gondolják, hogy a lombikbébi kezelés - a szervezeten kívüli megtermékenyítés - azonnali megoldást jelent a meddő pároknak, pedig minimum...

A lombikbébi-kezelés szabályozása

A lombikbébi-kezelés a szervezeten kívül történő megtermékenyítés számos formáit takarja. Az ilyen eljárásoknál a petesejt megtermékenyülése...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.