• Egyetlen lombikbébi-intézmény adja a magyarországi születések 2 százalékát

    Szerző: MTI

    Az egész világon egyedülálló, hogy egyetlen lombikbébi-intézmény adja az ország születéseinek két százalékát - értékelte a Kaáli Intézet most nyilvánosságra hozott eredményeit az MTI-nek Kaáli Géza főigazgató.

    Az összesen hat intézetből álló hálózatban a 2007-ben végzett kezelések eredményeként 1244 baba született, ez mintegy 70 százalékát jelenti a módszerrel évente világra segített magyar gyerekeknek.

    Lombikbébi-kezelést összesen 12 helyen végeznek szerte az országban, Kaáli véleménye szerint a nemzetközi adatok alapján tízezer ilyen beavatkozásra lenne szükség évente, de csak hétezer körüli kezelés zajlik Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Tapolcán, valamint Pécsett.

    Hirdetés

    Amint Kaáli professzor elmondta, a lombikbébi-eljárás első szakasza a petefészkek hormonális stimulálása. A kezelt nők 1-2 százaléka sajnos nem jut el a peteleszívásig sem. Innentől a program Magyarországon a biztosított résztvevők számára ingyenes, mert az OEP finanszírozza, 3653 ilyen támogatott kezelés zajlott 2007-ben az intézetben.

      A lombikbébi-kezelés hazai szabályozása

    A lombikbébi-kezelés a szervezeten kívül történő megtermékenyítés számos formáit takarja. Az ilyen eljárásoknál a petesejt megtermékenyülése a szervezeten kívül történik laboratóriumi körülmények között. A lombikbébi-kezelés szabályozása>>

    A leszívott petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg, majd 1-3 embriót 8-16 sejtes állapotban ültetnek be az anyaméhbe. Kaáli hangsúlyozta, hogy a nő méhét egy gyerek kihordására tervezte a természet, két embrió beültetése még elfogadható, de ennél több beültetését nem tartja szerencsésnek.

    A visszaültetett embriók száma nagymértékben függ az anya életkorától és az embrió minőségétől is. Fiatalabb nők esetében kisebb kockázatot jelent a kettős terhesség, jó minőségű embrióból viszont legtöbbször elegendő egyet beültetni - tette hozzá.

    A közelmúltban született amerikai nyolcas ikrekkel kapcsolatban elmondta, hogy felelőtlen döntésnek tartja az anya és az orvos részéről is. Utóbbi szakmai felelősségre vonásra is számíthat az Egyesült Államokban, ahol Kaáli az Albert Einstein Egyetem szülész-nőgyógyász professzoraként dolgozik.

    Hazai statisztikai adatok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A Kaáli Intézetben az összes eljárás 90 százalékában került sor - átlagosan két - embrió beültetésére az intézetben 2007-ben. Az embriók 36 százaléka fogant meg, a beültetések 29 százaléka pedig szüléssel zárult. A 947 szülés 28 százaléka volt ikerszülés, hármas ikrek két százalékban születtek.

    Utóbbiak olyan esetben fordultak elő, amikor az anya kora miatt három embriót ültettek be, valamennyi megfogant, ám a szülők nem akartak élni a magzatszámcsökkentés lehetőségével - tette hozzá Kaáli Géza.

    A professzor elmondása alapján jelenleg a "reproduktív kor felső határában" határozza meg a törvény a kezelés lehetőségét, javasolja, hogy ez az életkor ne legyen magasabb 45-46 évnél.

    Véleménye szerint amikor a lombikbébi-kezelés saját petesejttel már nem vezet sikerre a nő életkora miatt, akkor a mástól kapott, donor petesejt felhasználása sem indokolt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.04.02 22:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan hat az ultrahangvizsgálat a fejlődő idegrendszerre?

    Erre a kérdésre keresik a választ a Debreceni Egyetem tudósai egy világszinten egyedülálló embriológiai kutatásban. Eredményeik akár egyes neurodegeneratív betegségek terápiájához is hozzájárulhatnak.

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    A baba fejlődése az első hónapban

    A várandósság első két hete valójában a peteérésig, illetve a megtermékenyülésig eltelt időszakot jelenti. A petesejt és a hímivarsejt egyesülése után a megtermékenyült petesejt hamarosan osztódni kezd és megkezdi utazását a méh ürege felé.

    Hogyan változott az IVF eredményessége?

    A meddőség problémája manapság egyre több pár életében központi szerepet játszik. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) szerencsére ma már hazánkban is elérhető kezelés, és az egészségügy ezen területén zajló folyamatos kutatások, innovációk a meddő párok számára egyre több bizakodásra adnak okot.

    Kibővítik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárásokat

    Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    A lombikbébi-kezelés szabályozása

    A lombikbébi-kezelés a szervezeten kívül történő megtermékenyítés számos formáit takarja. Az ilyen eljárásoknál a petesejt megtermékenyülése a szervezeten kívül történik laboratóriumi körülmények között.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Tekse István

    Dr. Tekse István

    Szülész-nőgyógyász
    TervezettBaba szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások