• Élénk parlamenti vita a gyógyszertámogatásokról

    Szerző: MTI

    Az Országgyűlés hétfői ülésén a kormánypárti és ellenzéki képviselők között élénk vita alakult ki a gyógyszertámogatásokat érintő elvonásokról.

    Horváth Zsolt (Fidesz) március 9-én interpellációjában arról beszélt, hogy újabb 30 milliárd forintos megszorító csomagot jelentettek be az egészségügyben, s ebből 15-20 milliárd forint a gyógyszerkasszát érinti.

    Hirdetés

    Vojnik Mária, a tárca államtitkára erre úgy válaszolt: igyekeznek minimalizálni a betegek terheinek növekedését, de a válság nem hagyja érintetlenül az egészségügyi kasszát sem.

    A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés pedig 184 igen, 166 nem, és 19 tartózkodás mellett utasította el.

    Kökény Mihály (MSZP) egészségügyi bizottság elnöke hétfőn elmondta: a tervezett intézkedések a csaknem 5500 teljes támogatott gyógyszerből 650 készítményt érintenek, a gyógyszerek 12 százalékát, de jórészt minimális mértékben. Tavaly a térítési díjak 2,5-3 százalékkal csökkentek - jegyezte meg. Hozzátette: a tervezett intézkedéseket nem fűnyíróelv szerint hozták meg, a támogatások módosulása szakmai alapon történne - közölte.

    Fidesz: szakmailag vállalhatatlan

    Kupper András (Fidesz) idézve a Health Capital (HC) jelentését arról beszélt, hogy az újabb elvonás szakmailag vállalhatatlan. Nem elfogadható, hogy a hiánycsökkentést újra és újra az egészségügy fedezze - jelentette ki.

    A tervezett intézkedések hatására 8-10 százalékos drágulást jelez a HC - közölte, hozzátéve: az intézkedés minőségi romláshoz vezet az egészségügyben. Kiszámolta-e valaki, hogy hány 10 milliárd többletet jelent a gyógyszerváltásokból fakadó szövődmények kezelése? - kérdezte.

    Horváth Zsolt (Fidesz) arra volt kíváncsi, miért a betegekkel kell megfizetetni az elhibázott gazdaságpolitikai lépések árát. A megszorítások sehová nem visznek, a forráskivonás útja nem járható, paradigmaváltásra lenne szükség - hangsúlyozta.

    Székely: nincs összefüggés

    Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte: a tények azt mutatják, hogy tavaly az elmúlt évtizedben a legkevesebben haltak meg Magyarországon, háromezerrel kevesebben, mint 2007-ben. A gyógyszerek ártámogatása és a halálozás között nem kellene összefüggést keresni - jegyezte meg.

    Hozzátette: tavaly a lakossági terhek 3,5 százalékkal csökkentek, s a terápiás napok száma is kevesebb lett.

    Az elvonás 15,2 milliárddal érinti a gyógyszerkasszát, ebből 2,5 milliárd a költsége a kiemelt támogatottságú gyógyszerek ellenőrzésének.

    Az allergiásokat sújtja a leginkább

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csáky András (független) közölte: az elvonás Kökény Mihály által állított szakmai alapját nem a szakma alapozta meg, valahol máshol születtek a döntések. Át kellene tekinteni a gyógyszertámogatáson való spórolást, lehet, hogy itt a fűnyíróelv igazságosabb lenne - közölte.

    Spiák Ibolya (Fidesz) arról beszélt, hogy a betegeknek jóval többet kell április 1-jétől fizetniük, mert a TB 85 százalék helyett csak 80 százalékos támogatást nyújt. A módosítások a gyógyszerfogyasztó lakosság teljes körét érintik, a legnagyobb büntetésre az allergiások számíthatnak, akik a másfél-kétszeresét fizetik majd gyógyszereikért. A válság miatt nem növelni kellene a betegek terheit, hanem segíteni rajtuk - mondta.

    A miniszteri választ végül 185 igen, 144 nem szavazat mellett, 14 tartózkodással elfogadta az Országgyűlés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.30 16:56
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

    Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál. A súlyos, ritka vagy örökletes betegségek kezelésére szánt gyógyszerek támogatása általában magasabb.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Ott kolbászból van? Gyógyulás külföldön

    Pozsonyi plasztikai sebész ismerősömet kérdeztem, hogy az osztrák áraknál jóval kedvezőbb díjaival miért nem célozza meg a tehetős bécsi közönséget, hiszen szinte percek alatt átruccanhat bárki a szomszédvárba szépülni. Válasza nagyon érdekes volt.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Megérezték a betegek a helyettesítés ösztönzését és a gyógyszerárak csökkentését

    2012-ben gyakrabban tapasztalták a betegek, hogy vényköteles gyógyszerük kiváltása során a patikus olcsóbb készítményt javasolt, és a gyógyulásért vásárolt tabletták ára is érezhetően csökkent az elmúlt időszakban – derül ki a Szinapszis Kft. piackutatásaiból, melyeket a cég a WEBBeteg.hu betegportál megbízásából készített.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások