• Több mint kétezren a SZÉP hétvégi szűrésein

    Szerző: Független Hírügynökség

    Több mint kétezer látogatója volt hétvégén a Szűréssel az Életért Program (SZÉP) ingyenes szűrővizsgálatainak Ibrányban, Demecseren, Cigándon és Záhonyban. A résztvevőkön csaknem 7500 vizsgálatot végeztek el a szakorvosok.

    Ezeken sok túlsúlyos és magas vérnyomású, valamint rosszul látó embert szűrtek ki. Több mint 30 résztvevőnél pedig rosszindulatú bőrelváltozás-gyanút fedeztek fel.

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Minisztérium szervezésében indult újra ezen a hétvégén a SZÉP elnevezésű rendezvénysorozat. Idén nem a nagyvárosokat, hanem kifejezetten a hátrányos helyzetű térségek kistelepüléseit keresi fel a szűrőprogram. A kezdeményezés célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk saját egészségünk megőrzéséért - olvasható az EüM vasárnapi közleményében.

    A SZ.É.P. III. első hétvégéjén a legnagyobb érdeklődés a szemészeti, a fogászati és a bőrgyógyászati vizsgálatok iránt volt. A látogatók 90 százaléka elvégeztette a vércukor, vérnyomás és BMI index vizsgálatokat. A kapott eredmények szerint nagyon sok a túlsúlyos és a magas - 160 per 100 feletti - vérnyomással élő lakos.

    A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 33 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozás-, 8 esetben melanoma-gyanút fedeztek fel. A szakorvosok az esetek egy részénél azonnali műtétet javasoltak.

    A közleményből az is kiderül, hogy a szemészeti vizsgálatokon a szakorvosok sok olyan látogatót szűrtek ki, akiknek szemüvegre lenne szükségük illetve 4-5 esetben glaukómára utaló tüneteket fedeztek fel. A fogászati és szájüregi vizsgálatok 10 esetben jelezték szájüregi rosszindulatú elváltozás gyanúját.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sok látogató kereste fel az ortopédiai standot, ahol a vizsgált esetek 80 százalékban lúdtalpat és nagyon sok esetben a hanyag tartás miatt eldeformálódott gerincet találtak a szakemberek.

    A SZ.É.P. legközelebb április 4-én Nagybajomra, Kadarkútra, április 5-én Szentlőrincre és Csurgóra látogat el.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.03.29 19:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Önellenőrző tesztek: otthoni segítség gyanú esetére

    Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy életünk egyik legértékesebb kincse a saját egészségünk. Sokszor tapasztalunk magunkon bizonyos tüneteket, amelyekkel nem foglalkozunk időben, vagy elhanyagoljuk már meglévő betegségünk rendszeres orvosi ellenőrzését.

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.