Több mint kétezren a SZÉP hétvégi szűrésein

Szerző: Független Hírügynökség

Több mint kétezer látogatója volt hétvégén a Szűréssel az Életért Program (SZÉP) ingyenes szűrővizsgálatainak Ibrányban, Demecseren, Cigándon és Záhonyban. A résztvevőkön csaknem 7500 vizsgálatot végeztek el a szakorvosok.

Ezeken sok túlsúlyos és magas vérnyomású, valamint rosszul látó embert szűrtek ki. Több mint 30 résztvevőnél pedig rosszindulatú bőrelváltozás-gyanút fedeztek fel.

Az Egészségügyi Minisztérium szervezésében indult újra ezen a hétvégén a SZÉP elnevezésű rendezvénysorozat. Idén nem a nagyvárosokat, hanem kifejezetten a hátrányos helyzetű térségek kistelepüléseit keresi fel a szűrőprogram. A kezdeményezés célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk saját egészségünk megőrzéséért - olvasható az EüM vasárnapi közleményében.

A SZ.É.P. III. első hétvégéjén a legnagyobb érdeklődés a szemészeti, a fogászati és a bőrgyógyászati vizsgálatok iránt volt. A látogatók 90 százaléka elvégeztette a vércukor, vérnyomás és BMI index vizsgálatokat. A kapott eredmények szerint nagyon sok a túlsúlyos és a magas - 160 per 100 feletti - vérnyomással élő lakos.

A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 33 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozás-, 8 esetben melanoma-gyanút fedeztek fel. A szakorvosok az esetek egy részénél azonnali műtétet javasoltak.

A közleményből az is kiderül, hogy a szemészeti vizsgálatokon a szakorvosok sok olyan látogatót szűrtek ki, akiknek szemüvegre lenne szükségük illetve 4-5 esetben glaukómára utaló tüneteket fedeztek fel. A fogászati és szájüregi vizsgálatok 10 esetben jelezték szájüregi rosszindulatú elváltozás gyanúját.

Sok látogató kereste fel az ortopédiai standot, ahol a vizsgált esetek 80 százalékban lúdtalpat és nagyon sok esetben a hanyag tartás miatt eldeformálódott gerincet találtak a szakemberek.

A SZ.É.P. legközelebb április 4-én Nagybajomra, Kadarkútra, április 5-én Szentlőrincre és Csurgóra látogat el.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

16 ezren fordultak orvoshoz...

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 4-e és 10-e között 16 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az ezt...

Önkéntes pszichológusok segítenek...

200 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget az ukrajnai menekülteknek, de a szakemberek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.