Több élődonoros szervátültetésre lenne szükség

Szerző: MTI

A szervátültetés egyértelműen költséghatékony beavatkozás. Egy középkorú veseátültetett beteg például átlagosan kétszer tovább él, mint a művesén kezelt páciensek, ráadásul a társadalomnak is tizedébe kerül a műtét, mint a tartós dialízis - mutatott rá Janky Jenő, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Az 1994-ben megnyílt klinika első vezetője, Perner Ferenc egyetemi tanár után 2003-ban került Ön az intézmény élére. Mely szervek átültetését végzik itt?

- A Transzplantációs Klinikán a hasi szervek, a máj, a vese és a hasnyálmirigy, illetve kombinált műtétnél a vese, hasnyálmirigy és nyombél átültetésére van lehetőség. Magyarországon a szívátültetések a szívsebészeten zajlanak, új tüdőt pedig Bécsben kapnak a magyar betegek, egy megállapodás alapján. A szív, tüdő és a máj transzplantációja életmentő beavatkozás, a veseátültetéssel és a hasnyálmirigy átültetésével a páciens életét hosszabbítjuk meg, illetve életminőségét javítjuk. A kombinált vese-hasnyálmirigy-nyombél átültetést azokon végezzük, akik egyes típusú cukorbetegségben szenvednek (melyet inzulinnal kezelnek), és veseelégtelenség jelentkezett náluk. A sikeres transzplantáció után nem kell inzulint kapnia a páciensnek.

A szervátültetés kezdetei

Hogyan és hol kezdődtek a szervátültetések?

- Kevesen tudják, hogy egy magyar származású sebész, Ullmann Imre végezte a világ első veseátültetését egy kutyán, 1902-ben, Bécsben. Ő Pécsett született, itt is járt gimnáziumba, majd Bécsben szerzett orvosi diplomát.

És a magyarországi kezdetek?

- Magyarországon 1962-ben, Szegeden hajtották végre az első veseátültetést. Egy testvérpár egyik tagjának volt szüksége a szervre, másikuk volt az adományozó. Ez akkor a 38. ilyen beavatkozás volt Európában, sajnos a megfelelő szerek hiányában a beültetett vese kilökődött 95 nap után. Ezután évtizednyi csend következett a transzplantációk területén, majd 1973-ban volt az első sikeres veseátültetés, azóta pedig már mintegy 4 ezer. Nagy előrelépést jelentett a hatvanas években két gyógyszer, a Prednisolon kortikoszteroid és az Immurán elnevezésű immunszupresszáns együttes bevezetése a műtét utáni kezelésbe. A nyolcvanas évek elején pedig jött a ciklosporin, amely 30 százalékkal növelte a túlélés valószínűségét valamennyi szerv átültetése után. Ekkortól vált klinikai gyakorlattá a máj és szív, majd a kilencvenes évek közepétől a tüdő transzplantációja.

Nincsenek korhatárok

Hány éves korban lehet - már és még - például vesét átültetni?
- A legfiatalabb páciensünk három és fél éves volt, a legidősebb 79 körül. Nincs fölső korhatár, mindenki kaphat vesét.

Hány transzplantációs műtétet végeznek évente?
- Bécsben évente 6-10 magyar kap új tüdőt, Magyarországon évente 22-24 szívátültetés történik, kellene 60, májra várnak 80-90-en, ehhez képest évente 47-50 transzplantáció zajlik, de 120-at kellene elvégezni, vesére vár körülbelül 600 ember, művesén dializálnak 6200-at, évente 300 veseátültetés van. Hasnyálmirigyre vár 8-10 páciens, évente 6-8 műtét történik.

Kevés az élődonoros átültetés

Mekkora az élődonoros átültetések aránya?
- Az arányuk csekély. Magyarországon eddig három volt, kettő sikeres, az egyik beteg, egy kislány azonban meghalt, mert olyan vírusos fertőzésben szenvedett, mely az új szervet is megtámadta. Az élődonoros vesetranszplantáció aránya a korábbi 5 százalékról mostanra 9 százalékra nőtt. Leginkább a fejekben, a gondolkodásban van gond ezzel kapcsolatban. Hiányzik a felvilágosítás, először a belgyógyász és háziorvos kollégákkal kell megértetni, hogy mennyire fontos a betegek tájékoztatása. Tapasztalatom szerint az emberek, amikor megkapják a megfelelő információkat az élődonoros átültetéssel kapcsolatban, nem zárkóznak el, örömmel ajánlják fel a családtagok átültetésre alkalmas szerveiket. Műtéti kapacitás is van, nincs felső határ megszabva a veseátültetésekre. Sem pénzügyi, sem jogszabályi akadály nincs ebben az esetben, csak jobban figyelni kellene rá.

Hol szerezhet megbízható információkat az, aki érdeklődne?

- Van a klinikánknak egy honlapja, a trans.sote.hu címen érhető el, ezen minden megtalálható, amit például az élődonoros átültetésről ma tudni kell.

Melyik szerv átültetése a legnehezebb?

- Műtétként legbonyolultabb a máj transzplantációja. Sebésztechnikailag, az altatóorvos és az ápolás szempontjából egyaránt nagyon nehéz, talán a legnagyobb hasi műtét.

Ön hogyan került a szervátültetések közelébe?

- Sebész és nefrológus vagyok. Egyetemi éveim után kutatóorvos szerettem volna lenni, ám az Urológiai Klinikára kerültem 1969-ben, a művesekezelésekhez. Akkor ott mindenki fél éven belül meghalt a művesén. Egy fiatal betegtől hallottam először a svédországi veseátültetésekről. Magyarországon korán, már 1972-ben megszületett az agyhalálról szóló rendelet, mely Európában a negyedik volt. A hetvenes évek elején aztán az 1-es Sebészeti Klinikán kezdett szervezkedni egy fiatal, lelkes sebészcsapat, hozzájuk csatlakoztam. 1975-ben végeztem az első veseátültetést, azóta pedig több százat.

A jövő

Várható-e a szervátültetések területén további újdonság?

- Kombinált átültetéseket - szív-vese vagy máj-vese - már most is végzünk, ezek száma gyarapodhat. De igazán a gyógyszerelés változik viharsebességgel. Az immunszupresszorok egyre specifikusabbak, csökkenhet a krónikus - szerven belüli elváltozásból adódó - kilökődések aránya. A heveny kilökődés, amely korábban a szervek kilökődésének többségét okozta, ma 10-15 százalékban jelentkezik, de ezeket is megfordíthatjuk időnként. Csökkenhet a kilökődést gátló szerek mellékhatása is a jövőben.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Sem pánik, sem hamis biztonságérzet

Kivétel nélkül mindenkit veszélyeztet a koronavírus, ám a transzplantáltaknak azzal a további kockázattal is számolniuk kell, hogy átültetett...

A két Rita és veséjük esete

A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség...

Eurotransplant - Egy donorszerv oda...

Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével...

Kevés a beültethető donorszerv

Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor...

Sport szervátültetés után - A...

A szervátültetés eredményességének bemutatására kiválóan alkalmas eseménynek bizonyult az idén augusztus 8-15. között Írországban tartott –...

Transzplantáció és várólista

Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.