• Évről évre kisebb a megfázás elleni készítmények forgalma a patikákban

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    Negyven, elsősorban megfázás kezelésére használt fájdalom- és lázcsillapító készítmény forgalmát tekintve megállapítható, hogy a gyógyszerek patikai forgalma évek óta csökken.

    Az összesített piaci dobozforgalmat nézve amíg a csökkenés mértéke 2002-2006 között 3-8 százalék között volt, addig az elmúlt két évben a csökkenés mértéke elérte a 12 százalékot is.

    Hirdetés

     Az elemzésről


    A Szinapszis Kft. és a WEBBeteg elemzése összesen negyven készítmény patikai forgalmát vizsgálja. A forgalmi adatok az IMS Health Kft. gyógyszeripari információs társaság adatbázisából származnak. Fontos megjegyezni, hogy a vizsgált gyógyszerek közül 14 kapható patikán kívül is, azonban a készítmények patikán kívüli forgalmának adatai nem részei az elemzésnek.

    A folyamatos csökkenések oka lehet a 2002 és 2006-os években történt piacbővülés. Egyre több gyógynövény és homeopátiás készítmény vált ugyanakkor elérhetővé. Igen elgondolkodtató adat, hogy míg 2006 és 2007 között a megfázás elleni készítmények teljes piaci forgalma 12 százalékot esett, addig az egyik vezető homeopátiás nátha elleni készítmény patikai dobozforgalma 44 százalékos növekedést produkált.

    A patikai fogyasztás visszaesésének magyarázata lehet az is, hogy 2006 végén néhány vény nélkül kapható termék patikán kívül is elérhetővé vált. Az intézkedés hatására a patikai forgalom 10 százalékot meghaladóan csökkent.

    Jellemző a szezonális fogyasztás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fájdalom- és lázcsillapítók fogyásában megállapítható a szezonális tendencia: a nyári hónapokban csökken a forgalmuk, míg a téli időszakban több doboz fogy belőlük.

    Érdekes megjegyezni, hogy 2007 januárjában rekordfogyást produkált az egyik legnépszerűbb, akkor még vény nélkül is forgalmazható fájdalomcsillapító. A megugrott keresletet valószínűleg az okozhatta, hogy sejthető volt: az említett gyógyszer vénykötelessé válik és a betegek valószínűleg "betároltak" a készítményből. (A fájdalom- és lázcsillapítók toplistáját, vénykötelessége ellenére is vezeti, és a 10 vezető gyógyszer összesített dobozforgalmából több mint 40 százalékkal részesedik!)

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2009.03.27 08:24
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

    Mit árul el a köhögés jellege?

    A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell vizsgálni.

    A megfázás is lehet fertőző betegség?

    Szeretném megtudni, hogy a megfázást is vírus okozza? Sokszor hallom a barátaimtól, hogy csak megfáztak és az nem is fertőző. Én mégis úgy gondolom, hogy azt is el lehet kapni. Igaz ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A megfázás lehetséges szövődményei

    Egy egyszerű megfázással az ember nem szalad a háziorvoshoz, de ha a tünetek kb. négy nap alatt nem enyhülnek mindenképp ajánlott az orvosi kontroll, mert komoly szövődmények léphetnek fel.

    Miért lehet a hidegben megfázni?

    Ha nagyon fázunk vagy hosszabb ideig nem megfelelő öltözetben tartózkodunk a hidegben, annak sokszor megfázás lehet a következménye. Télen sokkal gyakoribbak a náthás, meghűléses megbetegedések, mint nyáron.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.