Van recept az új vényre

Szerző: Független Hírügynökség

Bár az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vények adattartalmát szabályozó miniszteri rendeletet, az egészségbiztosító mégis bevezeti az új formátumú vonalkódos recepteket. Az alkotmánybírák szerint túl sok és felesleges a vényeken szereplő információ.

Alapvetően a betegségek nemzetközi kódját ítélték szükségtelennek a betegek taj száma, lakcíme, neve és életkora mellett. Mivel azonban a testület nem jogalkotó és nem húzhat ki sorokat az erről szóló jogszabályból, ezért megsemmisítette az egész rendeletet.

A szaktárcának az év végéig kell megoldást találnia. Az Ab-döntés miatt azonban nincs szükség új nyomtatványra és más költségek sem terhelik az adófizetőket. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője szerint bárhogy is dönt a minisztérium, az nem jelent többletköltséget.

Felméréseik szerint 1100 háziorvosnak okoz majd gondot az új formátumú vények kinyomtatása, ezért le kell cserélniük a korábbi eszközeiket, ehhez praxisonként 10 ezer forintot kapnak az OEP-től. Ha pedig a vényen lévő adatok valamelyikét törölnék a jogalkotók, azt az orvosok legfeljebb nem töltik ki.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Merkely: csökken a fertőzöttek...

Négy egyetem adataiból arra lehet következtetni, hogy Magyarországon csökken a pozitív koronavírus-fertőzéssel regisztráltak aránya - mondta a...

Országos tisztifőorvos: változik a...

Az elmúlt heti adatokat tekintve az látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.