• Fertőzésveszélytől tartanak a rendőrök

    Szerző: MTI

    Az egészségre fokozott veszélyt jelentő vírusoktól tartanak a Rendőrségnél dolgozók, akik az elfogott, előállított és őrzött illegális migráns külföldiekről átterjedhető hastífusz, hepatitis és rühfertőzésnek vannak kitéve.

     A Rendészeti Védegylet (RV) figyelmeztet, hogy a többszörösére megugrott illegális migrációból adódó fertőzésveszély a rendőrségi egészségügyi óvórendszabályok szigorítását követelik meg, egyben pluszforrásokat igényelnek a rendőrök egészségvédelme érdekében.

    Hirdetés

    Az Afrikából, Közép-Ázsiából és a Balkánról hányatott úton érkező, legyengült és sokszor fertőző betegséget hordozó menekültek egyre nagyobb számban jelennek meg a határrendészeti kirendeltségeken és őrzött szállásokon.  Mind gyakrabban érkezik hivatalos orvosi visszajelzés az elfogást végrehajtó rendőrjárőrökhöz, hogy hastífuszban, rühességben és hepatitisben fertőzöttek voltak a különböző kontinensekről, országokból érkezett illegális határátlépők.

    Az elfogott külföldiek, az elsődleges hatósági eljárásoknál egy légtérben, fizikailag testközelben tartózkodnak az intzékedő járőrökkel, a rendőrségi szolgálati gépkocsikban, vagy a kirendeltségi előállító helyiségekben.

    Megelőző intézkedéseket sürgetnek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az RV az alábbi intézkedések megtételét sürgeti a Rendőrség vezetőitől, továbbá kéri az Igazságügyi és Rendészeti minisztérium (IRM) tárca segítségét is a pluszforrások biztosítására:

    1. A korábbi igényfelmérés ellenére, egyes megyék rendőri egységeinél több hónapja húzódik a védőoltások biztosítása. Az érintett rendőrök, védőoltásonként nyilatkoztak arról, hogy tudomásul veszik, amennyiben saját hibájukból mulasztják el az immunizálást, akkor a Rendőrség nem felel a bekövetkezett fertőzésekért. Az oltóanyagok biztosításában elfogadhatatlan a késedelem, ezért az RV nyomatékosan kéri annak folyamatos utánpótlását!

    2. Az illegális határsértőkkel először kapcsolatba kerülő, az elfogásukat végrehajtó rendőrök szolgálati gépkocsijába helyeztessenek el olyan egészségügyi felszerelést, amely tartalmaz baktériumszűrő egészségügyi maszkot, kutató kesztyűt, személy és kárpitfertőtlenítő szert!

    3. Az elsődleges idegenrendészeti eljárás során az illegális migránsok közé belépő rendőrségi vizsgálóknak és őrző-felügyelő személyzetnek biztosítsanak egészségügyi védőköpenyt és baktériumszűrő maszkot, hogy a szakszerű, minősített védőfelszerelés és ruházat mindig rendelkezésre álljon!

    4. A határrendészeti kirendeltségek előállító helyiségeinek fertőtlenítését fokozottan ellenőrizzék, az ilyen helyiségek baktérium és vírus csíramentességét, az úgynevezett "fogdabaktérium vagy kórház-baktérium" kialakulásának kockázatát félévente laboratóriumi mintavétellel és vizsgálattal előzzék meg!

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.25 14:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Munkakörökhöz kapcsolódó védőoltások

    A védőoltásokkal a szervezetünket ellenállóvá tehetjük bizonyos fertőzések ellen. Amikor vakcinákról beszélünk, sokaknak csak a gyermekkori védőoltások jutnak eszébe, ám ezek mellett az orvosok a felnőtteknek is ajánlanak bizonyos oltásokat. Ezek lehetnek utazáshoz vagy foglalkozáshoz kötöttek, hiszen ilyen esetekben számos fertőzéssel szemben fokozott veszélynek vagyunk kitéve.

    A tetoválás veszélyes lehet!

    A járványos betegségek szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a tetoválás divattá válásával a hepatitisz C gyakorisága is ugrásszerűen megnőtt. A nemzetközi megfigyeléseken alapuló tudományos tanulmányt az International Journal of Infectious Diseases közölte.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.