• HPV elleni ingyenes védőoltás - Székesfehérvári tapasztalatok

    Szerző: Független Hírügynökség

    Közel harminc önkormányzat képviselőinek tartottak tájékoztatót az ingyenes HPV vírus elleni védőoltásról Székesfehérváron kedden. A helyi közgyűlés Polgári Frakciója és az egészségügyi bizottság rendezte meg a tájékoztatást, mivel több településről érdeklődtek a fehérvári tapasztalatokról.

    Székesfehérváron a város 24 millió forintos hozzájárulással több mint négyszáz 12 éves lánynak biztosítja a méhnyakrákot okozó HPV elleni oltást. 438 gyerek márciusban a három injekcióból álló sorozatból egyet már megkapott.

    Hirdetés

    A 12 éves lányok szüleinek 90 százaléka kérte az injekciót, a többit jelentkezési sorrendben 18 év alatti lányok kapták meg - mondta a Független Hírügynökségnek Östör Annamária, az egészségügyi bizottság elnöke.

    A védőoltás hatékonysága, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása, és a döntéselőkészítés érdekelte elsősorban az önkormányzatok képviselőit, de az is elhangzott, hogy országosan kellene ingyenessé tenni a gyerekenként kb. 90 ezer forintba kerülő oltást.

    A klinikai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy korábban még nem fertőződött nőkben a vakcina 100 százalékos hatékonysággal gátolta a méhnyakrák kialakulását.

    (FH)

    Módosítva: 2009.03.24 20:03, Megjelenés: 2009.03.24 20:03
   • Cikkajánló

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    ÉletMentő mobilalkalmazás

    Gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a segítségre szorulók számára a mentők munkáját segítő és most elinduló ÉletMentő elnevezésű mobilapplikáció.

    Koronavírus - Az Egyesült Államokban újabb fertőzéses esetet vizsgálnak

    Az Egyesült Államokban újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

    A condyloma acuminatum tünetei, kezelése és megelőzése

    A condyloma acuminatum a HPV (human papillomavírus) fertőzés megjelenési formája a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a szemölcsös elváltozás a harmadik leggyakoribb nemi betegség a nemi szerveken. Többféle magyar elnevezése is ismert: hegyes függölynek vagy kakastaréjnak is nevezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.