• HPV vírus elleni ingyenes védőoltás - Tapasztalatok

    Szerző: Független Hírügynökség

    Közel harminc önkormányzat képviselőinek tartottak tájékoztatót az ingyenes HPV vírus elleni védőoltásról Székesfehérváron kedden. A helyi közgyűlés Polgári Frakciója és az egészségügyi bizottság rendezte meg a tájékoztatást, mivel több településről érdeklődtek a fehérvári tapasztalatokról.

    Székesfehérváron a város 24 millió forintos hozzájárulással több mint négyszáz 12 éves lánynak biztosítja a méhnyakrák elleni oltást.438 gyerek márciusban a három injekcióból álló sorozatból egyet már megkapott.

    Hirdetés

    A 12 éves lányok szüleinek 90 százaléka kérte az injekciót, a többit jelentkezési sorrendben 18 év alatti lányok kapták meg - mondta a Független Hírügynökségnek Östör Annamária, az egészségügyi bizottság elnöke.

    A védőoltás hatékonysága, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása, és a döntéselőkészítés érdekelte elsősorban az önkormányzatok képviselőit, de az is elhangzott, hogy országosan kellene ingyenessé tenni a gyerekenként kb. 90 ezer forintba kerülő oltást.

    A világon kétpercenként egy, Magyarországon évente 500 nő hal meg méhnyakrákban. A betegség kialakulását a HPV-vírus okozza. 2006-tól kapható Magyarországon is védőoltás ellene, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja.

    A klinikai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy korábban még nem fertőződött nőkben a vakcina 100 százalékos hatékonysággal gátolta a méhnyakrák kialakulását.

    (FH)

    Módosítva: 2009.03.24 20:03, Megjelenés: 2009.03.24 20:03
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Novemberben folytatódnak a Semmelweis-egészségnapok rendezvényei

    Háztartási balesetekre, a hozzátartozók gyors egészségügyi ellátására, de akár életmentésre, vészhelyzetek elhárítására is felkészülhetnek az érdeklődők a Semmelweis-egészségnapok következő, novemberi rendezvényén.

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is, a gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének egy új amerikai kutatás szerint.

    A condyloma acuminatum tünetei, kezelése és megelőzése

    A condyloma acuminatum a HPV (human papillomavírus) fertőzés megjelenési formája a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a szemölcsös elváltozás a harmadik leggyakoribb nemi betegség a nemi szerveken. Többféle magyar elnevezése is ismert: hegyes függölynek vagy kakastaréjnak is nevezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.