Rezidensi fórum: ötletszerű az Egészségügyi Minisztérium tervezete

Szerző: MTI

Átgondolatlannak nevezték az egészségügyi minisztériumi rendelettervezetet a rezidensképzés átalakítására a Magyar Rezidensi Szövetség (MRSZ) szerdai fórumának résztvevői. A vitaesten Papp Magor, a szövetség elnöke ugyanakkor bejelentette, a szaktárcától azt az információt kapta, hogy ebben az évben nem lép életbe a rendelet.

A budapesti fórumon az orvosegyetemi dékánok és kórházigazgatókon kívül mintegy 1000-1500 hallgató is részt vett, nevetéssel és tapssal "jutalmazták" azt a bejelentést a vitaest kezdetén, hogy Székely Tamás tárcavezető - noha meghívást kapott - mégsem jön el.

A rezidensi szövetség a már említett rendelettervezetet kívánta nyilvános vita keretében elemezni, mert véleményük szerint a tervezet több kritikus elemet is tartalmaz. Kifogásolják azt, hogy az államilag finanszírozott központi gyakornokok száma drasztikusan, a mostani százról tíz százalékra csökkenne, és kilenc évig abban a kórházban kellene dolgoznia a szakorvosjelöltnek, ahova rezidensként felvételt nyert.

Papp Magor emlékeztetett arra, hogy a minisztériummal folyamatosan tárgyaltak, és úgy tűnt, a tárca meghallgatja a szakorvosjelöltek észrevételeit a képzési rendszer átalakításánál. A mostani javaslat azonban ezt nem tükrözi - mondta -, elismerve ugyanakkor, hogy a rezidensi képzés átalakításra szorul.

Karádi István, a Semmelweis Egyetem általános orvostudományi karának dékánja úgy fogalmazott, évek óta ötletszerűen bukkannak fel a tervezetek. Véleménye szerint fontosak a képzőhelyek, és a kórházak egy részébe valóban kevés rezidens jut.

A „röghöz kötés” elfogadhatatlan

Trombitás Zoltán, a budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatójaként úgy vélekedett, hogy a kilenc év "röghöz kötés" elfogadhatatlan, az - mint mondta - nem tükröz más, mint az egészségügyben évek óta fennálló feudális rendszert. Hozzátette: az sem jó, ha az egyetemről kikerülő diplomás orvosok nem kapnak rezidensi helyeket, hiszen ha egy orvos az egyetemi diplomával, szakorvosképzés nélkül nem gyógyíthat, akkor számára a képzést biztosítani kell.

Hajnal Ferenc, a Szegedi Orvostudományi Egyetem dékánja - aki szintén azt az értesülést kapta a minisztériumtól, hogy nem vezetik be idén az új rendszert - azt mondta: komolyan el kell gondolkodni azon, hogy a rezidensképzés megadja-e a kellő gyakorlatot a szakorvosjelölteknek. Szerinte jelenleg ez nem teljesen megoldott.

Azt mondta: világossá kell tenni, hogy a szakorvosjelölt milyen tevékenységet végezhet, végezzen egy adott osztályon. Ez utóbbi véleményt osztotta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is, aki kijelentette, egészségpolitikát kell csinálni Magyarországon, mert ez jelenleg nincs.

A fórumon Papp Magor tolmácsolta a Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc véleményét. A kórházszövetségi elnök is úgy vélekedett, hogy a kilenc év egy kórháznál nem jó megoldás.
Papp Magor elmondása szerint azt szeretnék, ha a jövőben csak olyan anyagok kerülnének közigazgatási egyeztetési szintre, amelyekben a rezidens szövetség egyetért a szakpolitikával. Úgy fogalmazott, nem szabad játszani a hallgatók lelkiállapotával, mert az állandó rendelettervezet-változtatás elbizonytalanítja a rezidenseket, és ez egyfajta demoralizálódást indíthat el.

Inkább külföldre mennének

Hangsúlyozta, az orvosképzésnek, ezen belül a szakorvosképzésnek stratégiai kérdésnek kell lennie, amelybe beletartozik a megfelelő bérezés is.Ez utóbbival kapcsolatban Peskó Gergely, az orvosegyetemek hallgatói önkormányzatának képviseletében elmondta, egy felmérés szerint a szakorvosjelöltek a nettó 200 ezer forintos havi fizetéssel értenének egyet, és ha a tárca ragaszkodik a kilencéves időhöz, akkor inkább külföldön próbálnak elhelyezkedni.

A fizetéssel kapcsolatban Trombitás Zoltán szolgált adattal. Kórházában egy osztályvezető szakorvos átlagbére - a közalkalmazotti bértábla szerint - nettó 150 ezer forint havonta, a rezidensek keresete pedig nem éri el a nettó 100 ezer forintot - mondta. A fórumon szót kapott Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője is, aki azt mondta, nem lehet a tervezett rendelettel a fiatal orvosok mozgását korlátozni.

Véleménye szerint már nem hiányszakmákról lehet beszélni, hanem általános orvoshiányról. Az ellenzéki politikus szerint nem az a baj, hogy külföldre mennek az orvosok, hanem az, hogy nem jönnek vissza, mert ma Magyarországon nem megfelelő a "jogi, politikai klíma".

Normális viszonyok kellenek az egészségügyben - mondta, hozzátéve, jelenleg nincs vízió, stratégia és cselekvési program. Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek van-e egészségügyi koncepciója, Pesti Imre tömören annyit válaszolt: van.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.