Kik mentesülnek a vizitdíj fizetése alól?

szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg
megjelent: 2008.02.01.

Figyelem! 2008. március 17-ei ülésnapján az országgyűlés elfogadta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében 2008. április 1-től nem kell vizitdíjat fizetni, ha felkeressük orvosunkat, továbbá kórházi napidíjat, ha fekvőbeteg ellátást veszünk igénybe.

Vizitdíj megfizetése nélkül vehetőek igénybe egészségügyi szolgáltatások számos esetben, ha azt bizonyos - például méltányossági vagy közegészségügyi - szempontok indokolják.

Nem kell a biztosítottaknak vizitdíjat fizetnie akkor, ha az alábbi esetek bármelyike fennáll.

Visszaigénylés
Amennyiben a biztosított nyugtával, illetőleg számlával igazolja, hogy az adott naptári évben általa igénybe vett háziorvosi ellátásért, fogászati alapellátásért, illetve járóbeteg-szakellátásért vizitdíjat legalább már 20-20 alkalommal fizetett, a 20 alkalom feletti ellátások után fizetett vizitdíjak összegét visszaigényelheti. Az igényeket az illetékes jegyzőhöz kell benyújtani.
 1. Az ellátás járványügyi intézkedés vagy katasztrófa-egészségügyi ellátás részét képezi.
 2. A biztosított meghatározott népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatot vesz igénybe.
 3. Az ellátás terhesgondozás, illetőleg szülés és gyermekágyas anya gondozásának részét képezi.
 4. A biztosított az ellátás igénybevételekor a 18. életévét még nem töltötte be.
 5. A biztosított sürgősségi ellátást vesz igénybe.
 6. Pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelése abban az esetben, ha a beteg magatartása azonnali intézeti gyógykezelést tesz szükségessé, és erre az észlelő orvos intézkedése (sürgősségi gyógykezelés) vagy bírósági határozat (kötelező gyógykezelés) alapján
  kerül sor, illetve a bíróság fekvőbeteg-gyógyintézeti elhelyezést vagy megfigyelést rendel el.
 7. A vizitdíj, illetve a kórházi napidíj megfizetése előtt a biztosított elhalálozott.
 8. Az egészségügyi ellátást a biztosított a hajléktalanellátás céljából finanszírozott háziorvosnál, valamint az általa kiállított beutaló alapján bármely más egészségügyi szolgáltatónál veszi igénybe.
 9. Nem kell vizitdíjat fizetniük a Magyar Honvédség tényleges állományú tagjainak, a hivatásos katasztrófavédelmi és rendvédelmi szervek szolgálati jogviszonyban álló tagjainak abban az esetben, ha az ellátás a szolgálattal közvetlenül összefüggő intézkedés, eljárás során szerzett sérülése vagy betegsége miatt szükséges.
 10. Mentesülnek a díjfizetés alól az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló tagjai, valamint az OMSZ mentésirányítása alatt működő napi operatív mentési feladatokat ellátó mentőszervezetek munkavállalói akkor, ha egészségügyi ellátásukra a szolgálattal közvetlenül összefüggő intézkedés során szerzett sérülés vagy betegség miatt szükséges.
 11. Az ellátásra az alábbi tartós orvosi kezelések részeként kerül sor:
  - rosszindulatú daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek oki és tüneti kezelése,
  - vesebeteg dialízis kezelése és azzal összefüggő vizsgálatok,
  - a véralvadás rendszerének veleszületett betegségeiben szenvedők ellátása,
  - véradással összefüggő ellátások,
  - cukorbetegség kezelése (a diagnózis felállításának dokumentált időpontjától a biztosított gyógyulásáig, illetve a kontrollvizsgálatok elvégzéséig),
  - szerv- és szövetátültetésre várók, valamint szerv- és szövetátültetésen átesettek gondozása,
  - HIV fertőzés és AIDS betegség kezelése,
  - skizofrénia, skizoaffektív pszichózis, súlyos depresszió, súlyos bipoláris szindróma kezelése.
  - Amennyiben a tartós betegség kezelése során egyéb - nem tartós - betegség kezelésére is sor kerül, abban az esetben nem kell vizitdíjat fizetni, ha az orvoshoz fordulás indoka elsődlegesen a tartós betegség kezelése volt.
 12. Az ellátást igénybevevő biztosított térítésmentesen legalább 30 alkalommal adott teljes vért és ezt megfelelően igazolja.
 13. Tüdőszűrő vizsgálat, ha annak igénybevételére a fertőző betegségek és járványok megelőzése céljából kerül sor.
 14. A biztosított bár 18 év feletti, az ellátást alapfokú vagy középfokú iskola nappali tagozatos tanulójaként, az iskola- és ifjúságegészségügyi ellátás keretében veszi igénybe.
 15. Nem kell fizetni az orvosszakértői vizsgálatért és szakvéleményezésért, ha arra társadalombiztosítási vagy szociális juttatás, kedvezmény, illetve az egészségbiztosítási ellátására való jogosultság megállapítása céljából kerül sor.
 16. Az egészségügyi szolgáltatók mentesíthetik az általuk nyújtott ellátásokért fizetendő vizitdíj, illetőleg kórházi napidíj fizetése alól az általuk foglalkoztatott (ide nem értve a megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott) személyt, amennyiben az egészségügyi dolgozónak vagy egészségügyben dolgozónak minősül.
 17. Nem minősül külön alkalomnak, így nem kell újabb vizitdíjat fizetni az orvos által rendelt
  - injekciós, infúziós kúráért,
  - kötözésért,
  - fürdőgyógyászati ellátás részét képező kezelésért,
  - gyógytorna kezelésért,
  - fizikoterápiás kezelésért,
  amennyiben azt nem az orvos végzi.
 18. Csak az első alkalommal kell vizitdíjat fizetnie a biztosítottnak, ha ugyanazon egészségügyi szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátás vesz igénybe.
 19. Nem számít külön alkalomnak, ezért nem kell külön vizitdíjat fizetni a háziorvosi ellátásért, ha a szükséges vizsgálat jellege teszi szükségessé, hogy a beteg ugyanazon háziorvost egy nap ismételten felkeresse.

Nem mentesülnek

Nem mentesülnek az emelt összegű vizitdíj megfizetése alól a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 18/A§ (9) bekezdése alapján az alábbi személyek.

Panaszok
A vizitdíjjal és kórházi napidíjjal kapcsolatos panaszokat az egészségbiztosítás hatósági felügyeletéről szóló 2006. évi CXVI. törvény 18§ alapján az Egészségbiztosítási Felügyelet bírálja el.
 • Hajléktalanok.
 • Honvédek, hivatásos katasztrófavédelmi szervek, rendvédelmi szervek dolgozói.
 • OMSZ munkavállalók.
 • A tartós orvosi kezelésben részesülők.
 • A legalább 30 alkalommal vért adók.
 • A tüdőszűrő vizsgálatot igénybe vevők.
 • Az ellátást az iskola- és ifjúság-egészségügyi ellátás keretében igénybe vevő, 18 év feletti, nappali rendszerű alapfokú vagy középiskolai oktatásban résztvevő biztosítottak.
 • A biztosított olyan orvosszakértői vizsgálat és szakvéleményezés igénybevételekor, amelyre társadalombiztosítási vagy szociális juttatás kedvezményre, illetve az egészségbiztosítási ellátásra való jogosultság megállapítása céljából kerül sor.
 • A biztosított, amennyiben ugyanazon egészségügyi szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe.
 • A 18 éven aluli biztosított, amennyiben beutalóköteles járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül, vagy beutalótól eltérő egészségügyi szolgáltatónál vesz igénybe.

(Dr. Barcsai Tímea, jogász)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.