Mikor kell emelt összegű vizitdíjat fizetni?

szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg
megjelent: 2008.03.18.

Figyelem! 2008. március 17-ei ülésnapján az országgyűlés elfogadta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében 2008. április 1-től nem kell vizitdíjat fizetni, ha felkeressük orvosunkat, továbbá kórházi napidíjat, ha fekvőbeteg ellátást veszünk igénybe.

Egyes, a jogszabályokban meghatározott esetekben csak emelt összegű - 600 vagy 1000 forintos - vizitdíj megfizetésével veheti igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat a biztosított.

Háziorvosi ellátás. A háziorvosi ellátás során emelt összegű, 600 forintos díjat két esetben kell fizetni. Az egyik, ha biztosított kezdeményezése alapján az ellátásra nem a rendelőben kerül sor. A másik eset, ha a biztosított - saját kezdeményezésére - nem a tartózkodási helye szerinti háziorvosnál veszi igénybe az ellátást, vagy nem annál a háziorvosnál, amelyikhez be van jelentkezve.

Sürgősségi ellátás. Szintén emelt, 1000 forintos vizitdíjat kell fizetni sürgősségi ellátás során, amennyiben annak igénybevételét nem indokolja sürgős szükség. Sürgős szükségnek az számít, ha az egészségi állapotban olyan változás következik be, amely miatt azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Járóbeteg szakellátás. A járóbeteg-szakellátás során emelt összegű - 1000 forintos - vizitdíjat kell fizetni, amennyiben a beteg azt más szolgáltatónál veszi igénybe, mint amelynél a beutaló orvos azt kezdeményezte, vagy a biztosított a beutalóval igénybe vehető ellátást beutaló nélkül veszi igénybe. Ez a szabály vonatkozik a 18 év alatti biztosítottakra is.

Amennyiben a biztosított ugyanazon egészségügyi szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetni.

Az egészségügyi szolgáltatónak a vizitdíj (illetőleg a kórházi napidíj) megfizetését nyugtával, kérés esetén pedig számlával kell igazolnia.

(Dr. Barcsai Tímea, jogász)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.