• Fidesz: nem lehet 30 milliárdot kivonni az egészségügyből

    Szerző: MTI

    Nem lehet 30 milliárd forintot kivonni az egészségügyből a Fidesz szerint - jelentette ki Mikola István keddi sajtótájékoztatóján. A kormány tervei szerint a 30 milliárd forint felét a gyógyító-megelőző kasszából, másik felét a gyógyszertámogatástól vonnák el.

    A fideszes politikus sajtótájékoztatója idején még tartott az egészségügyi bizottság ülése, amelyen éppen Székely Tamás szakminiszter számolt be az ágazatot érintő elvonásról.

    Hirdetés

    Mikola István közölte: protestálni fognak a megszorítások ellen, amelyek szerintük aránytalanul nagy mértékben érintik az egészségügyet. Utalt arra, hogy még a Reformszövetség is csak 10 milliárdos elvonást javasolt az egészségügyből.

    Szerinte a kormány most "mintegy megbünteti" a magyar polgárokat, amiért a tavalyi népszavazáson nemet mondtak a "dühödt reformra".

    Mikola István az elvonás következményei közé sorolta, hogy többet kell majd fizetni a gyógyszerekért, illetve megnehezítik a gyógyszerfelírást, amivel az orvosokat szinte gúzsba kötik. Úgy vélte, a megszorítás olyan mértékű, hogy emiatt a költségvetési törvényt is módosítani kellene. Szerinte két nagy forrás amúgy sem került bele a költségvetésbe: az európai fejlesztési pénzek, valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutalap hitelkonstrukciója, amely szintén érinti az egészségügyet.

    Nem lesz miből működtetni

    Mikola István arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben nagy fejlesztési források érkeznek az egészségügybe, a működési költségekből visszavesznek 30 milliárdot, így nem lesz miből működtetni az új műszereket.

    Elmondta, hogy bizottsági ülésen nagy vita volt arról is, hogy a konvergenciaprogramban szereplő, 2006 és 2009 közötti 250 milliárd forintos egészségügyi elvonásba már beleszámolták-e ezt a mostani 30 milliárd forintot.

    A politikus szerint nagyon nagy gondot jelent az egészségügyben a forint árfolyamának gyengülése, az infláció okozta forráskiesés és az általános forgalmi adó emelése is, azt viszont még nem tudni, hogy a kormány ezeket a problémákat hogyan akarja kezelni.

    Kiszámíthatatlan a rendszer

    Mint mondta, vita van az új finanszírozási rendszerről is, amely szerint a kórházaknak csak 70 százalékig garantálják a bevételt, efelett pedig egy kiszámíthatatlan rendszer lép életbe, amely nem tudni, hogy fedezi-e a kórházak kiadásait. Úgy vélte, hogy ezzel a minisztérium felszámolja teljesítményelvű finanszírozást, és visszatér a költségvetési típusú, maradványérdekelt finanszírozáshoz.

    Mikola István szerint világ a válságból való kilábalása érdekében az oktatásba és az egészségügybe invesztál, miközben Magyarországon úgy tekintenek az egészségügyre, mint egy felesleges kiadásokat okozó tehertételre.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.03.17 13:56, Megjelenés: 2009.03.17 13:56
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

    Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

    Az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

    Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

    H1N1 - Interjú Mikola Istvánnal a vakcináról és az antivirális szerekről

    A világ egyik legjobb vakcinája porosodik a polcokon, mert a mesterséges zavarkeltés miatt az emberek bizalmatlanok az oltóanyaggal szemben – állítja Mikola István. Az Országgyűlés szakbizottságának fideszes alelnöke a WEBBegetnek nyilatkozva az antivirális szerek fontosságára is felhívta a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.